Semnele cancerului ovarian și depistarea acestora - Doza de Sănătate
 

Semnele cancerului ovarian și depistarea acestora

Dacă, pe lângă alte simptome, simțiți disconfort în timp ce urinați sau aveți un raport sexual, acestea ar putea fi semnele unui cancer ovarian. Riscul de a avea această boală crește dăcă sunteți supraponderală.
Semnele cancerului ovarian și depistarea acestora

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2018

Datorită progresului în domeniile cercetării, medical și tehnologic, s-au putut determina câteva simptome esențiale care permit depistarea la timp a acestei forme de cancer. De aceea, este foarte important ca toate femeile să fie informate cu privire la semnele cancerului ovarian, pentru a cere ajutor medical din timp.

Până acum 40 de ani, această formă de cancer avea unul dintre cele mai mari riscuri de deces la femei. Astăzi, datorită descoperirilor în domeniul medical și tehnologic, numărul persoanelor care au murit din cauza acestei boli a scăzut semnificativ. Totuși, cancerul ovarian continuă să fie o amenințare.

Care sunt factorii de risc în caz de cancer ovarian?

Este foarte important să știm și factorii de risc în caz de cancer ovarian, pentru a putea preveni boala sau a o depista din timp. Femeile pot folosi aceste informații pentru a decide dacă prezintă un risc potențial de a dezvolta această boală.

 • Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV): Virusul HPV este principala cauză a apariției cancerului ovarian. Se transmite prin raport sexual și se poate depista prin testul Papanicolau sau prin prezența unor negi în zona genitală.
 • Alimentația: O dietă proastă poate duce la supraponderabilitate, iar în cazul femeilor, crește riscul de a dezvolta această formă de cancer.
 • Moștenirea genetică: Femeile care au în familie antecedente de cancer ovarian, au de trei ori mai multe șanse de a avea această boală.
 • HIV: acest virus slăbește sistemul imunitar și expune organismul unui risc mai mare de a fi infectat cu HPV.
 • Fumatul sau consumul de tutun prizat
 • Începutul vieții sexuale la o vârstă timpurie
 • Numărul mare de nașteri
 • Menopauza după vârsta de 52 de ani
 • Diabetul
 • Hipertensiunea
 • Expunerea la un nivel mare de estrogen

Te-ar putea interesa și:

Cum se detectează cancerul ovarian?

Care sunt semnele cancerului ovarian?

Unul dintre dezavantaje este faptul că orice formă de cancer este, de cele mai multe ori, asimptomatică în fazele de început. De aceea, foarte multe persoane mor din cauza acestei maladii. Totuși, dacă știți din timp care sunt cele mai frecvente simptome, acest cancer se poate depista din timp și se poate urma un tratament.

Dureri de picioare

Durerile de picioare pot fi semnele cancerului ovarian

Unul dintre simptomele care pot apărea în primele faze de cancer ovarian este durerea și inflamarea picioarelor. Acest lucru se întâmplă din cauza inflamării cervixului care împiedică circulația normală a sângelui, provocând această senzație dureroasă.

Scurgeri vaginale

Scurgerile vaginale sunt normale dacă nu apar frecvent, sunt incolore și inodore. Dacă aceste secreții apar mai des, au un miros neplăcut și un aspect anormal, ar fi bine să mergeți la un consult. Pot fi un semn de cancer ovarian.

Sângerări neobișnuite pot fi semnele cancerului ovarian

Sângerările neobișnuite pot fi semnele cancerului ovarian

Acesta este unul dintre cele mai comune simptome de cancer ovarian. Unele femei au ciclul menstrual neregulat și ar trebui să meargă la medic pentru a afla cauza. Dacă ați avut ciclul regulat până acum și ați început să aveți sângerări între menstre sau după un contact sexual, este foarte important să mergeți la un medic specialist.

Disconfort la urinare

Ceea ce se întâmplă în timp ce urinați, poate fi de folos pentru a determina dacă aveți cancer ovarian. Cel mai evident simptom este disconfortul în timpul urinării. Poate fi o mâncărime, presiune, sau o altă senzație neplăcută. Acest simptom indică, în majoritatea cazurilor, o infecție urinară. Dar, dacă aceste manifestări sunt frecvente și de durată, vă recomandăm să mergeți la un consult de specialitate.

Urinări neregulate pot fi semnele cancerului ovarian

Urinările neregulate pot fi semnele cancerului ovarian

În afară de acest disconfort, și alte schimbări ale obiceiurilor de a urina pot fi un semn al acestei boli. Dacă suferiți de incontinență, urinați mai des decât de obicei, sau observați o decolorare, și acestea pot fi semne alarmante.

Dureri în timpul actului sexual

Dacă simțiți disconfort sau durere în timpul raportului sexual, poate fi un semn de cancer ovarian. În acest caz, vă sfătuim să mergeți la un medic pentru a afla motivul acestei dureri.

Durerile în zona pelviană pot fi semnele cancerului ovarian

Durerea în zona pelviană apare de obicei în perioada menstruației. Totuși, dacă aceste crampe sau dureri durează mai mult decât de obicei, sunt mai frecvente sau mai intense, ar fi bine să fiți atente și să cereți sfatul unui medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.