Sfaturi și remedii pentru picioarele obosite - Doza de Sănătate
 

Sfaturi și remedii pentru picioarele obosite

Odihna corespunzătoare a picioarelor nu presupune numai descălțarea de pantofi la sfârșitul unei zile lungi și grele. Este necesară și o îngrijire specială acordată acestei părți a corpului. În articolul de astăzi, îți vom prezenta mai multe modalități de a ameliora oboseala picioarelor.
Sfaturi și remedii pentru picioarele obosite

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Picioarele reprezintă o parte importantă a corpului tău, întrucât îți sprijină greutatea corporală pe parcursul întregii zile. Prin urmare, trebuie să ai grijă de ele și să te asiguri că sunt relaxate și odihnite, pentru a-ți putea desfășura activitățile. Iată care sunt cele mai bune remedii pentru picioarele obosite.

Odihna corespunzătoare a picioarelor nu presupune numai descălțarea de pantofi la sfârșitul unei zile lungi și grele. Este necesară și o îngrijire specială acordată acestei părți a corpului. În articolul de astăzi, îți vom prezenta mai multe modalități de a ameliora oboseala picioarelor.

De ce îmi simt picioarele grele și obosite?

Picioare grele și obosite pot fi cauzate de mai mulți factori. Iată care sunt cele mai întâlnite motive pentru care ajungi să te confrunți cu această problemă:

 • Picioarele sunt suprasolicitate. Deși uneori nu ne dăm seama, avem tendința de a ne supune corpul la activități fizice extenuante. Atunci când stai foarte mult timp în picioare, picioarele nu se odihnesc și nici nu se mișcă în mod corespunzător.
 • Picioarele obosite reprezintă modul în care organismul ne avertizează că nu îl tratăm așa cum trebuie și că trebuie să ne impunem anumite limite.
 • Nu folosești o încălțăminte adecvată. Pentru a evita durerile cauzate de picioarele obosite, este foarte important să folosești încălțări confortabile. Evită tocurile înalte și vârfurile înguste.
 • Ai circulația proastă. Persoanele care au o circulație proastă a sângelui, au picioarele obosite mult mai frecvent.
 • Obezitate. Este normal ca oamenii supraponderali să își simtă picioarele obosite ca urmare a faptului că acestea suportă o greutate mult mai mare.

Remedii pentru picioarele obosite

Băi fierbinți la picioare

După o zi extenuantă de lucru, multe persoane ajung acasă și simt că picioarele le explodează de oboseală. Dacă ți se întâmplă la fel și ție, poți să îți înmoi picioarele într-un vas cu apă în care ai adăugat săruri Epsom.

Dacă vrei, poți să mai adaugi și niște petale de trandafiri sau câteva picături de ulei de mentă. Ambele ingrediente sunt foarte eficiente în stimularea circulației sanguine.

După ce apa s-a răcit, scoate picioarele și usucă-le. Fă-ți un masaj cu același ulei pe care l-ai folosit pentru baie.  La final, aplică o loțiune pentru a face pielea mai catifelată.

Masaje

Remedii pentru picioarele obosite aplicate printr-un masaj

Dacă vrei să-ți relaxezi picioarele, un masaj cu miere de albine sau o loțiune pe bază de ulei de mentă sau ulei de rozmarin pot face minuni. Aceste trei ingrediente se îmbină foarte bine. Aplică-le pe picioare cu mișcări circulare.

Apoi încalță-te cu o pereche de șosete pentru a menține umezeala și pune o pernă sub picioarele obosite pentru a le ridica cu câțiva centimetri. Acest procedeu te va ajuta să îți simți picioarele foarte odihnite.

Băi cu apă de orez

Pune puțin orez în două căni de apă. Lasă amestecul să fiarbă până rămâne doar o cană de apă. Apoi scurge apa și pune-o într-un vas. Lasă apa să stea un timp, apoi adaugă trei linguri de bicarbonat de sodiu.

Înmoaie picioarele în acest amestec și ține-le acolo până se răcește apa. Usucă-ți bine picioarele și încheie tratamentul cu un masaj cu ulei de mentă sau o loțiune pe bază de mentă. 

Un sfat util pe care îl poți pune în aplicare constă în a-ți ridica picioarele, sprijinindu-le de perete sau de un scaun pentru cel puțin 10 minute. Continuă tratamentul cu un masaj calmant, care trebuie efectuat cu mișcări circulare de la vârfurile degetelor până în partea de sus a piciorului.

Poți, de asemenea, să îți înmoi picioarele în niște apă fierbinte în care ai adăugat mușețel și roiniță pentru douăzeci de minute, în fiecare seară. Băile cu aceste plante sunt printre cele mai bune remedii pentru picioarele obosite.

Sfaturi pentru a preveni oboseala picioarelor

Remedii pentru picioarele obosite precum mersul desculț
 • Pentru a preveni oboseala picioarelor, încearcă să mergi desculț pentru cel puțin jumătate de oră în fiecare zi. Dacă poți să faci asta în natură, pe iarbă sau pe nisip, va fi chiar mai bine pentru tine.
 • Asigură-te că nu porți încălțăminte prea strâmtă. În acest fel, îți vei îmbunătăți circulația. Evită și încălțările cu tocuri foarte înalte sau cu vârful îngust.
 • Încearcă să adopți un regim alimentar sănătos și evită alimentele sărate. Acestea provoacă retenție de apă în organism, ducând la umflarea picioarelor.
 • Pentru a scăpa de bătăturile de pe picioare, aplică un unguent seara și masează tălpile. Pune accent pe călcâie, întrucât aceasta este zona care se usucă cel mai ușor. Este absolut necesar ca apoi să te încalți cu șosete!
 • Pune picioarele în mișcare prin rotirea gleznelor sau încercând să apuci diverse obiecte mici cu degetele de la picioare.
 • Așază o sticlă (din sticlă) pe podea, acoper-o cu un prosop și rotește-o cu talpa piciorului pentru câteva minute.

Ține minte

După cum poți vedea, există multe remedii pentru picioarele obosite. Orice persoană poate simți oboseală sau dureri în această zonă dintr-un motiv foarte simplu. Picioarele sunt cele care susțin greutatea corpului nostru și ne ajută să ne deplasăm dintr-un loc în altul.

Cu ajutorul câtorva sfaturi simple și remedii pentru picioarele obosite, te vei confrunta din ce în ce mai rar cu această problemă. Este foarte ușor să le aplici, reușind în acest fel să îți menții picioarele sănătoase și să îți faci viața de zi cu zi mult mai plăcută.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Frecklington M, Dalbeth N, McNair P, Gow P, Williams A, Carroll M, et al. Footwear interventions for foot pain, function, impairment and disability for people with foot and ankle arthritis: A literature review. Seminars in Arthritis and Rheumatism. 2018.
 • Gröber U, Werner T, Vormann J, Kisters K. Myth or reality-transdermal magnesium? Nutrients. 2017.
 • Elshafie HS, Camele I. An overview of the biological effects of some mediterranean essential oils on human health. BioMed Research International. 2017.
 • An J, Lee I, Yi Y. The thermal effects of water immersion on health outcomes: An integrative review. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2019.
 • Ghasemian M, Owlia S, Owlia MB. Review of Anti-Inflammatory Herbal Medicines. Advances in Pharmacological Sciences. 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.