5 simptome rare care apar în caz de cancer mamar - Doza de Sănătate
 

5 simptome rare care apar în caz de cancer mamar

La persoanele tinere, cancerul este de obicei mai agresiv, motiv pentru care detectarea timpurie este vitală. 
5 simptome rare care apar în caz de cancer mamar

Ultima actualizare: 10 decembrie, 2018

Cancerul mamar este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer din întreaga lume, afectând în principal femeile, dar uneori și bărbații. Riscul de a dezvolta această boală crește odată cu vârsta, dar detectarea timpurie mărește considerabil șansele de supraviețuire.

Datele arată că majoritatea pacienților au vârste de peste 40 de ani. Așadar, dacă te încadrezi în această categorie, trebuie să te prezinți în mod regulat la consult. Totuși, există și cazuri în care cancerul a apărut la persoane mai tinere. Din păcate, în aceste situații boala este mult mai agresivă.

Indiferent de vârstă, diagnosticarea timpurie este esențială. Specialiștii ne recomandă să învățăm care sunt simptomele comune și mai puțin comune care se manifestă în fiecare dintre stadiile acestei boli. În acest fel, acest tip de cancer mamar poate fi detectat în timp util.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului mamar sunt: noduli la sân, modificări ale texturii sânilor, schimbări la nivelul pielii, scurgeri mamelonare cu miros neplăcut.

Cu toate acestea, Societatea Americană de Cancer avertizează că mai sunt și alte semne care pot indica prezența cancerului la sân. Știi care sunt aceste simptome rare ale cancerului mamar pe care ar trebui să le iei în considerare?

Mâncărimi, roșeață și durere

Este normal să simți dureri și sensibilitate la nivelul sânilor înainte și după menstruație. Dar, dacă aceste simptome persistă, este indicat să te adresezi unui medic. Acestea pot fi un semn al cancerului mamar.

În general, aceste simptome apar în cazul cancerului de sân inflamator. Acesta provoacă umflături, mâncărimi și durere în zona pieptului. Alte simptome sunt: piele solzoasă, celulită sau pete albăstrui pe piele. În acest caz, trebuie luate măsuri imediate, întrucât acest tip de cancer progresează foarte rapid. 

Dureri de spate: un alt simptom în caz de cancer mamar

Durerea de spate poate fi cauzată de diverși factori, așa că nu trebuie să te gândești de la bun început că suferi de cancer. Specialiștii susțin că pacienții diagnosticați cu cancer la sân au afirmat că au simțit dureri în partea de sus a spatelui, între omoplați.

Este important de știut că unele tumori canceroase se dezvoltă în profunzimea țesutului sânului, provocând durere în spate sau coaste. Durerea de spate apare și în cazul metastazei, atunci când boala se răspândește.

Durere și sensibilitate în zona axilelor

Cancerul mamar: noduli la subraț

Una dintre primele zone în care apar semnele cancerului de sân este cea axilară. Numeroase studii au arătat că nodulii limfatici de la subraț pot indica prezența cancerului.

Nodulii limfatici umflați și dureroși pot reprezenta un semn timpuriu al cancerului mamar. Aceștia se manifestă înainte de celelalte simptome ce apar în zona pieptului.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să compari axilele, pentru a stabili dacă este vreo diferență între acestea sau o senzație de disconfort. Dacă observi o diferență evidentă, este important să te prezinți la medic. Desigur, aceste simptome nu reprezintă întotdeauna un indiciu al cancerului la sân.

Schimbări și secreții la nivelul mamelonului

Zona sânului în care cancerul este cel mai vizibil este sub mamelon. Prezența cancerului în țesutul sânului poate cauza modificări ale aspectului și sensibilitate. Mamelonul poate avea și o textură neobișnuită, fiind și mai sensibil la atingere.

Un alt semn evident este secreția de fluide, sânge sau lapte în perioada în care nu alăptezi. Acest lucru se întâmplă atunci când tumoarea se formează într-un duct mamelonar sau în spatele acestuia. În ambele cazuri, un consult medical este important pentru a trata problema la timp.

Modificări ale formei sânului

Multe femei diagnosticate cu cancer mamar au observat schimbări vizibile ale formei sânilor. De exemplu, unul a rămas rotund, iar celălalt a căpătat o formă ovală. Au fost și cazuri în care schimbările s-au observat numai pe o parte a sânului, dându-i un aspect asimetric.

Aceste modificări sunt, de obicei, mai evidente atunci când porți sutien. În aceste situații, este indicat să-ți palpezi sânii și să consulți un specialist. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.