Cancerul de sân – factori de risc - Doza de Sănătate
 

Cancerul de sân – factori de risc

Deși cancerul de sân afectează cu precădere femeile cu vârsta peste 50 de ani, această maladie este totuși mai puțin agresivă după menopauză.
Cancerul de sân – factori de risc

Ultima actualizare: 25 ianuarie, 2019

Cancerul de sân se declanșează atunci când se dezvoltă tumori maligne la nivelul țesutului mamar. Această maladie afectează în general femeile, dar nici bărbații nu sunt imuni.

Mii de femei mor din cauza cancerului de sân în fiecare an.  Motivul este că, din păcate, în majoritatea cazurilor, boala nu este detectată la timp.

Grație tehnologiei avansate și medicamentelor pe care le avem astăzi la dispoziție, cancerul de sân poate fi tratat. Astfel, speranța de viață a multor pacienți a crescut considerabil. Însă cel mai periculos aspect al acestei maladii este faptul că, deseori, ea nu poate fi detectată la timp.

Atunci când vine vorba despre cancerul de sân și prevenirea sa, cel mai important aspect este să cunoaștem factorii care pot provoca declanșarea bolii. Astfel, în cele ce urmează îți vom prezenta 11 cauze principale ale cancerului de sân pe care nu ar trebui sub nicio formă să le ignori.

11 factori care pot provoca cancerul de sân

Vârsta și sexul

Așa cum am menționat mai sus, acest tip de cancer afectează în principal femeile. Totuși, există și cazuri de bărbați care au dezvoltat cancer de sân. Cu toate acestea, șansele unui bărbat de a fi afectat de această maladie sunt de 100 de ori mai mici decât cele ale unei femei.

În majoritatea situațiilor, un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân este înaintarea în vârstă. Persoanele care au trecut de 50 de ani sunt în mod special vulnerabile.

Istoricul familial

Cancerul de sân detectat prin palpare

Numeroase studii au demonstrat că persoanele care au o rudă apropiată ce a suferit de cancer de sân sunt cele mai predispuse dezvoltării acestei maladii. În aceeași situație se află cei ale căror rude au suferit de cancer de col uterin, ovarian și de colon.

Ereditatea

Cancerul de sân poate fi cauzat și de o genă defectă moștenită de la unul dintre părinți. În general, gena în cauză este BRCA1 sau BRCA2. Ambele sunt responsabile de producerea unor proteine care protejează organismul împotriva cancerului.

Dacă oricare din aceste două gene nu funcționează corect, șansele să dezvolți cancer mamar cresc cu până la 80%.

Ciclul menstrual

Cancerul de sân afectează în principal femeile

Femeile care au început să aibă menstruație înainte de vârsta de 12 ani au șanse mai mari de a dezvolta cancer de sân. În aceeași situație se află și femeile care au intrat la menopauză abia după vârsta de 55 de ani.

Antecedente de cancer mamar

Femeile care deja au dezvoltat acest tip de cancer într-un sân au șanse crescute să aibă și celălalt sân afectat. În plus, există și posibilitatea ca boala să recidiveze în același sân.

Îți recomandăm să citești și:

Tipuri de cancer mamar, simptome și tratament

Consumul de alcool

Conform mai multor studii, persoanele care consumă una sau două băuturi alcoolice în fiecare zi au șanse mai mari să fie afectate de cancerul de sân.

Sarcina

Radioterapia este necesară pentru a învinge cancerul de sân

Femeile care nu au copii sau rămân însărcinate după vârsta de 30 de ani sunt predispuse unui risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar.

În schimb, femeile care au trecut prin mai multe sarcini înainte de 30 de ani au șanse scăzute să fie afectate de această maladie.

Terapiile cu hormoni

Dacă urmezi o terapie cu estrogen pentru o perioadă foarte lungă de timp, șansele să dezvolți cancer de sân cresc considerabil.

Obezitatea

Deși acest factor nu este încă pe deplin înțeles, specialiștii bănuiesc că organismul femeilor obeze produce cantități foarte mari de estrogen. Acest exces mărește riscul de dezvoltare a cancerului de sân. Acest risc va fi chiar mai mare în cazul femeilor obeze cu vârsta de peste 50 de ani.

Te invităm să citești și:

5 tipuri comune de cancer la femei

Radiațiile

O genă te poate predispune la cancerul de sân

Expunerea la raze X sau investigațiile CT (numite și PET) pot crește în mod semnificativ riscul de a dezvolta cancer de sân.

În plus, dacă în copilărie ai folosit radioterapia pentru a trata un tip de cancer localizat în regiunea pieptului, vei fi și mai predispus la această maladie.

Practic, riscul crește în funcție de doza de radiație la care ai fost expus și vârsta pe care o aveai la moment expunerii.

Alimentația nesănătoasă

Până în prezent, studiile cu privire la legătura dintre dietă și cancerul de sân au scos la iveală rezultate contradictorii. Cu toate acestea, majoritatea sugerează că o alimentație nesănătoasă ar putea fi un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii.

În acest sens, cele mai nocive alimente pe care le poți consuma sunt: alimentele procesate, carnea, grăsimile saturate, zaharurile etc.

Cauze ale cancerului de sân încă nedovedite

Multe femei au căzut pradă anumitor mituri legate de cancerul mamar. Printre acestea se numără, de pildă, concepția greșită că antiperspirantele sau sutienele ar putea declanșa apariția acestei boli.

În realitate, nu a fost descoperită încă nicio corelație între acești doi factori și dezvoltarea cancerului de sân. Nici implanturile mamare și expunerea la pesticide nu par a fi factori care ar trebui să te îngrijoreze.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.