Cancerul de sân – cele mai frecvente cauze

· 31 decembrie 2015
Deși cancerul de sân afectează cu precădere femeile cu vârsta peste 50 de ani, această maladie este totuși mai puțin agresivă după menopauză.

Cancerul de sân se declanșează atunci când pe țesutul mamar se dezvoltă tumori maligne. Această maladie afectează în general femeile, dar nici bărbații nu sunt imuni. Mii de femei mor din cauza cancerului de sân în fiecare an, în mare parte deoarece, din păcate, în majoritatea cazurilor boala nu este detectată la timp .

Grație tehnologiei și medicamentelor avansate pe care le avem astăzi la dispoziție, cancerul de sân poate fi tratat și speranța de viață a multor pacienți a crescut considerabil. Însă cel mai periculos aspect al acestei maladii este faptul că, deseori, ea nu poate fi detectată la timp.

Atunci când vine vorba despre cancerul de sân și prevenirea sa, cel mai important aspect este să cunoaștem factorii care pot provoca declanșarea bolii. Astfel, în cele ce urmează îți vom prezenta 11 cauze principale ale cancerului de sân, pe care nu ar trebui sub nicio formă să le ignori.

11 factori care pot provoca cancerul de sân

Vârsta și sexul

Așa cum am menționat mai sus, acest tip de cancer afectează în principal femeile, dar există și cazuri de bărbați care au dezvoltat cancer de sân. Însă, șansele unui bărbat de a fi afectat de această maladie sunt de 100 de ori mai mici decât cele ale unei femei. În majoritatea situațiilor, un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân este îmbătrânirea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani fiind în mod special vulnerabile.

Istoricul familial

Cancerul de sân, exameninare regulată

Numeroase studii au demonstrat că persoanele care au o rudă apropiată ce a suferit de cancer de sân sunt cele mai vulnerabile dezvoltării acestei maladii. În aceeași situație se află cei ale căror rude au suferit de cancer uterin, cervical, ovarian și de colon.

Ereditatea

Cancerul de sân poate fi cauzat și de o genă defectă moștenită de la unul dintre părinți. În general, gena în cauză este BRCA1 sau BRCA2, ambele fiind responsabile de producerea unor proteine ce protejează organismul împotriva cancerului. Dacă oricare din aceste două gene nu funcționează corect, șansele să dezvolți cancer de sân la un moment dat îți cresc cu până la 80%.

Ciclul menstrual

Cancerul de sân afectează mai des femeile

Femeile care au început să aibă menstruație înainte de vârsta de 12 ani au șanse mai mari de a dezvolta cancer de sân, în aceeași situație aflându-se și femeile care au intrat la menopauză abia după vârsta de 55 de ani.

Antecedentele în ceea ce privește maladia

Femeile care deja au dezvoltat acest tip de cancer într-un sân au șanse crescute să aibă și celălalt sân afectat. În plus, există și posibilitatea ca boala să recidiveze în același sân.

Consumul de alcool

Conform mai multor studii, persoanele care consumă una sau două băuturi alcoolice în fiecare zi au șanse mai mari să fie afectate de cancerul de sân.

Graviditatea

Radioterapia este necesară pentru a învinge cancerul de sân

Femeile care nu au copii sau așteaptă până depășesc vârsta de 30 de ani pentru a rămâne însărcinate au șanse crescute să dezvolte cancer de sân. În schimb, femeile care au trecut prin mai multe sarcini înainte de 30 de ani vor avea șanse scăzute să fie afectate de această maladie.

Terapiile cu hormoni

Dacă urmezi o terapie cu estrogen pentru o perioadă foarte lungă de timp, șansele să dezvolți cancer de sân îți vor crește considerabil.

Obezitatea

Deși acest factor nu este încă pe deplin înțeles, specialiștii bănuiesc că organismul femeilor obeze produce cantități foarte mari de estrogen, ceea ce le crește acestora șansele să fie afectate de cancerul de sân. Acest risc va fi chiar mai mare în cazul femeilor obeze cu vârsta peste 50 de ani.

Radiațiile

Cancerul de sân poate fi provocat de radioterapie

Expunerea la raze X sau investigațiile CT (numite și PET) îți pot crește șansele de a dezvolta cancer de sân în mod semnificativ. În plus, dacă în copilărie ai folosit radioterapia pentru a trata un tip de cancer localizat în regiunea pieptului, vei fi și mai vulnerabil acestei maladii. Practic, riscul crește în funcție de doza de radiație la care ai fost expus și vârsta pe care o aveai la moment expunerii.

Dietele nesănătoase

Deși până în prezent studiile cu privire la legătura dintre dietă și cancerul de sân au scos la iveală rezultate contradictorii, majoritatea acestora sugerează că o dietă nesănătoasă ar putea fi un factor de risc major pentru dezvoltarea acestei maladii. În acest sens, cele mai nocive alimente pe care le poți consuma sunt: alimentele procesate, carnea, grăsimile saturate, zaharurile etc.

Cauze ale cancerului de sân încă nedovedite

Multe femei au căzut pradă anumitor mituri legate de cancerul de sân, printre care se numără, de pildă, concepția greșită că antiperspirantele sau sutienele ar putea declanșa apariția acestei maladii. Însă, nu a fost descoperită încă nicio corelație între acești doi factori și dezvoltarea cancerului de sân. Nici implanturile mamare și expunerea la pesticide nu par a fi factori care ar trebui să te îngrijoreze.