Crioblatia pentru cancerul mamar - Doza de Sănătate
 

Crioblatia pentru cancerul mamar

Crioblatia s-a dovedit a fi foarte eficientă în stadiile incipiente ale tumorilor. Deși nu putem spune că poate vindeca această boală, ajută la încetinirea evoluției cancerului. 
Crioblatia pentru cancerul mamar

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Crioblatia pentru cancerul mamar și ideea de a „îngheța” o tumoare pentru a stopa activitatea canceroasă pare a fi un lucru desprins din universul SF.

Însă rezultatele care se obțin în prezent sunt pozitive și îmbucurătoare.

Este o „abordare” directă, dar și sofisticată. Un radiolog introduce o sondă subțire în pielea de pe piept. Odată ajunsă acolo, specialistul identifică și îngheață tumorile primare sau altele nou apărute.

Crioblatia nu este numai o tehnică medicală pentru tratarea cancerului mamar, ci și o opțiune eficientă pentru cancerul pulmonar sau de prostată.

Această intervenție este foarte precisă și crește speranța de viață a pacientului.

Este o perspectivă inedită în domeniul medical, drept pentru care merită să aflăm mai multe despre ea.

Crioblatia pentru cancerul mamar: când gheața luptă împotriva bolii

Crioblatia pentru cancerul mamar este un tratament cu gheață

Începem cu o afirmație extrem de importantă. Crioblatia pentru cancerul mamar nu vindecă, din păcate, cancerul. În schimb, are următoarele efecte:

  • Previne înmulțirea celulelor canceroase
  • Crește speranța de viață
  • Reduce impactul tratamentelor anticanceroase

În plus, chiar dacă se supune crioblatiei, pacientul poate urma și alte tratamente mai agresive, cum ar fi chimioterapia sau radiațiile, înainte sau după această intervenție.

Crioblatia oferă, în general, rezultate pozitive atunci când este efectuată în stadiile incipiente ale cancerului. În stadiile avansate, medicul este cel care decide care este cea mai bună strategie.

Totuși, este bine să deținem cât mai multe informații despre această procedură.

Crioblatia: o nouă modalitate de tratare a tumorilor

Primele teste pe oameni au fost efectuate acum 13 ani. Așa numitul „pacient 0” era Laura Ross-Paul, o femeie din Oregon diagnosticată cu cancer în stadiul 1.

Tehnica a fost rapidă și eficientă, în ciuda faptului că a lăsat o cicatrice. A fost o intervenție nouă care i-a salvat viața. Să vedem în ce constă:

  • Crioterapia se realizează cu ajutorul unei sonde. Este vorba despre un instrument asemănător cu o baghetă foarte subțire și goală pe interior.
  • Este atașată la o sursă de nitrogen sau argon, care răcește rapid sonda.
  • Persoana care realizează procedura este un radiolog specializat, care creează o puncție în piept pe baza imaginilor oferite de radiografie și tomografie, dar și cu ajutorul unei vopsele lichide injectate în sângele pacientului.
  • Puțin câte puțin, tumorile și alte țesuturi afectate îngheață. Radiologul evită să prejudicieze și țesuturile sănătoase, concentrându-se doar asupra celulelor canceroase.

Acest tratament durează puțin peste o jumătate de oră

Crioblatia pentru cancerul mamar durează puțin peste jumătate de oră
  • Tumorile cu un diametru mai mic de un centimetru nu se dezvoltă în stadii canceroase mai avansate după tratamentul cu crioblatie.
  • Este o descoperire care oferă speranță pacienților cu cancer, însă pentru ca tratamentul să fie eficient, trebuie aplicat în stadiile incipiente ale bolii.
  • Societatea Americană de Chirurgie Mamară folosește această tehnică de câțiva ani, obținând rezultate foarte bune.

Te-ar putea interesa și:

Simptome timpurii de cancer mamar

  • Pentru a se supune crioblatiei, pacienții nu trebuie duși într-o sală de operații. Intervenția durează puțin peste o jumătate de oră și poate fi realizată în timp ce pacientul este treaz, fără necesitatea unui tratament mai invaziv.
  • Crioblatia este un tratament foarte eficient, nechirurgical, pentru cancerul la sân, care se dovedește util pentru multe persoane. Desigur, au existat și situații în care nu a oferit rezultatele așteptate.
  • Totuși, în urma acestei proceduri, majoritatea celulelor canceroase mor, iar evoluția tumorilor rămase este încetinită. În anumite cazuri, tratamentul este urmat de chimioterapie sau radiații.

Rezultate bune și pentru cancerul pulmonar

Așa cum am menționat la început, crioblatia poate fi aplicată și în cazul altor tipuri de cancer.

Multe studii care au analizat utilitatea sa, cum ar fi cel publicat în Science Daily, au arătat că această terapie stopează evoluția tumorilor prezente la nivelul plămânilor. 

  • În cadrul studiului amintit mai sus, 22 de pacienți cu cancer pulmonar au fost tratați cu crioblatie. După 27 de sesiuni, pe parcursul a peste trei luni, terapia a fost 100% eficientă în cazul a cinci pacienți. 
  • La ceilalți pacienți s-a observat o scădere a incidenței tumorilor. Cancerul încă este prezent, dar activitatea malignă a fost redusă considerabil.

În acest fel, pacienții se pot bucura de o viață mai lungă și de o calitate mai bună a acesteia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.