Simptome timpurii de cancer mamar - Doza de Sănătate
 

Simptome timpurii de cancer mamar

Diagnosticul precoce este esențial pentru a reduce impactul bolii. Prin urmare, este necesar să fii atentă la primele simtome, ce de multe ori trec neobservate. 
Simptome timpurii de cancer mamar
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cunoști principalele simptome timpurii de cancer mamar? Majoritatea persoanelor ignoră semnalele transmise de organism atunci când ceva nu este în regulă. Deși este adevărat că uneori nu este necesar să te panichezi din cauza fiecărui simptom, nu este indicat nici să îl ignori, deoarece acesta poate semnala o problemă gravă de sănătate.

În ceea ce privește cancerul mamar, specialiștii insistă că detectarea timpurie este cea mai eficientă metodă de a reduce impactul bolii și de a mări șansele de supraviețuire.

Din păcate, cele câteva simptome timpurii de cancer mamar sunt de cele mai multe ori ignorate, semnele fiind detectate abia după ce boala a ajuns într-un stadiu avansat.

Cunoașterea primelor semne și simptome ale cancerului mamar este o măsură preventivă care te ajută să descoperi boala devreme. Citește în continuare pentru a afla care sunt cele 10 simptome simptome timpurii de cancer mamar.

Simptome timpurii de cancer mamar

Pierdere inexplicabilă în greutate

Pentru multe femei, pierderea bruscă în greutate pare un miracol, întrucât acestea caută permanent metode de a slăbi sau de a-și menține o măsură sănătoasă a taliei.

Însă, în loc de bucurie, acest simptom ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, deoarece pierderea bruscă a cel puțin 5 kg este unul dintre primele simptome timpurii de cancer mamar.

Oboseală

Simptome timpurii de cancer mamar la tinere femei

Senzația de oboseală pe care o resimți la sfârșitul zilei sau în perioadele tensionate nu este un lucru anormal. Riscul apare atunci când oboseala devine cronică și nu dispare nici după ce ai dedicat un timp suficient odihnei.

Sângerări anormale

Orice sângerare neașteptată sau hemoragie poate reprezenta un simptom timpuriu al cancerului de sân sau al altor afecțiuni. În general, persoanele care suferă de această boală se confruntă cu o sângerare ușoară a mameloanelor.

Noduli

Femeie care manifestă simptome timpurii de cancer mamar

Majoritatea nodulilor sunt benigni, dar sunt la fel de îngrijorători. Pielea care acoperă sânii poate suferi anumite modificări care indică prezența cancerului mamar. Simptomele de care ar trebui să ții cont sunt:

  • Roșeață
  • Ulcerații
  • Schimbări de culoare
  • Celulită

Adâncire a mamelonului în țesutul mamar

Atunci când îți examinezi sânii, trebuie să acorzi atenție și mameloanelor, pentru a observa dacă arată normal sau dacă și-au modificat aspectul.

Adâncirea sau retragerea mamelonului în interior este aproape întotdeauna un semn al cancerului de sân. 

Dureri de sâni

În stadiile incipiente, durerile sau apăsarea la nivelul sânilor sunt simptome mai puțin comune. Atunci când boala avansează, sensibilitatea sau durerea în zona sânilor în absența atingerii sunt lucruri comune. 

Desigur, această durere nu trebuie confundată cu cea specifică sindromului premenstrual sau mastitei.

Schimbări ale mărimii sânilor

Cancerul mamar poate avea o detectare timpurie

Schimbările privind mărimea sânilor sunt la fel de importante pentru detectarea timpurie a cancerului mamar. Dacă un sân este inflamat sau s-a micșorat, acest lucru poate indica necesitatea unei intervenții medicale.

Secreții ale mameloanelor

Uneori, secrețiile mameloanelor nu sunt o problemă și dispar de la sine în doar câteva zile.

Însă, în cele mai multe cazuri, aceste secreții reprezintă un simptom important. Numeroase femei diagnosticate cu cancer mamar susțin că au observat o secreție urât mirositoare la unul sau la ambele mameloane.

Neregularități

Observarea schimbărilor la nivelul formei sau texturii sânului este o altă modalitate de detectare timpurie a cancerului mamar. Neregularitățile în conturul sânului, dar și roșeața sau gropițele în piele sunt semne clare ale acestei boli. 

Care sunt factorii de risc ai cancerului mamar?

Cancerul mamar afectează în principal femeile, dar și bărbații pot suferi de această boală. Principalii factori de risc sunt:

  • Faptul că ești femeie și ai peste 55 de ani.
  • Cazuri de cancer de sân în familie.
  • Faptul că ai avut prima menstruație înainte de vârsta de 12 ani.
  • O menopauză precoce sau târzie.
  • Obezitatea.
  • Faptul că nu ai avut copii.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.