Sânii denși necesită mamografie în fiecare an
Dacă ești o femeie cu sâni denși, nu este cazul să intri încă în panică. În primul rând, ține seama de faptul că acest tip de sâni tinde să aibă un volum mare de țesut fibros, factor asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer mamar. Așadar, sânii denși necesită mamografie în fiecare an.
Asta nu înseamnă că o femeie cu sâni denși va dezvolta garantat o tumoare la nivelul acestora. Există însă un risc mic ca această problemă să survină, în special dacă femeia respectivă are un istoric familial de cancer mamar.
Este suficient să te supui unor controale periodice pentru a verifica morfologia și sănătatea sânilor tăi. „Prevenția” este, desigur, foarte importantă, drept pentru care trebuie să ții seama de acest factor de risc adițional. În articolul de azi îți explicăm de ce sânii denși necesită mamografie anual.
Caracteristicile speciale ale sânilor denși
Mai întâi, trebuie să clarificăm câteva aspecte importante. Sânii denși nu sunt neapărat sâni mari cu mult țesut adipos. Acest factor nu are nicio legătură cu subiectul acestui articol. Ține însă seama de următoarele:
- Când ești mai tânără, există un echilibru ideal între țesutul adipos, cel glandular și cel fibros la nivelul sânilor tăi.
- Pe măsură ce te apropii de menopauză, densitatea sânilor tăi crește. Nivelul țesutului glandular și conjunctiv crește, pe când cel al țesutului adipos scade.
- Când sânii cu o densitate mare sunt supuși unei mamografii, rezultatele sunt mai greu de interpretat decât în cazul sânilor mai puțin denși.
Sânii denși necesită mamografie periodic
- Conform mai multor studii, precum unul publicat în Analele medicinei interne (Annals of Internal Medicine), femeile cu o densitate mamară mărită au un risc mai crescut de a suferi de cancer mamar.
- Vrem din nou să te atenționăm că sânii denși reprezintă doar un simplu factor de risc adițional. Nu vei suferi garantat de cancer mamar dacă prezinți această caracteristică, dar trebuie să ții cont de ea.
Pentru a-ți proteja sănătatea, vorbește cu medicul tău pentru a-ți programa o mamografie anuală, nu doar la doi sau trei ani.
Nu intra în panică – una din patru femei are sâni denși!
Sânii sunt alcătuiți din trei tipuri de țesuturi: țesut glandular, țesut adipos și țesut fibros. Când ai sâni denși, înseamnă că volumul țesutului fibros de la nivelul acestora este mai mare decât volumul țesutului adipos.
- Deși statisticile ne avertizează că trebuie să ținem cont de acest aspect, există un factor de risc mult mai important: moștenirea genetică.
- Dacă mama, mătușile sau surorile tale nu au suferit de cancer mamar, șansele ca tu să dezvolți această boală doar pentru că ai sâni denși sunt foarte mari.
Sânii denși necesită o mamografie în fiecare an. Astfel, vei avea toate informațiile relevante și vei putea fi liniștită.
Când pot sânii să devină mai „denși”?
Așa cum am menționat anterior, nu este ușor să afli dacă sânii tăi sunt denși sau nu. Există însă anumiți factori care îți cresc riscul de a avea sâni denși.
- Menopauza. Din cauza schimbărilor metabolice și hormonale pe care femeile le experimentează între vârsta de 50 și 55 de ani, echilibrul dintre țesutul glandular, adipos și fibros de la nivelul sânilor este zdruncinat.
- Mai mult, sedentarismul și câștigul în greutate îți cresc riscul de a avea sâni denși.
Desigur, există și factori genetici care vor determina dacă, în timp, densitatea sânilor tăi va crește sau nu.
Cum să previi cancerul mamar dacă ai sâni denși
Dacă ai un istoric familial
La începutul acestui articol, am menționat că, dacă ai un istoric familial de cancer mamar, riscul tău de a dezvolta această boală crește. În acest caz, măsurile preventive sunt esențiale. Un medic îți poate recomanda cele mai bune soluții în funcție de nevoile tale personale.
- Dacă prezinți o predispoziție ereditară pentru a dezvolta cancer mamar, terapia de înlocuire a hormonilor ar putea fi cea mai utilă măsură pe care o poți lua după ce ajungi la menopauză.
- Nu poți ignora faptul că, dacă ai sâni denși și o altă femeie din familia ta a suferit de cancer mamar, riscul tău de a dezvolta această boală crește de trei ori.
Câteva sfaturi utile pentru toate femeile
- Nu fuma.
- Evită supraponderalitatea.
- Evită sedentarismul (menține-te activă cu ajutorul exercițiilor aerobice).
- Evită dietele bogate în grăsimi saturate, făină albă și zahăr.
- Adoptă dieta mediteraneeană, care este bogată în fructe și legume proaspete, precum și în acizi grași sănătoși (cum ar fi uleiul de măsline).
- Bea lichide suficiente.
Te sfătuim să citești și:
Mamografiile 3D – cea mai utilă examinare
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care femeile care au sâni denși se confruntă este reprezentată de rezultatele fals pozitive atunci când se supun unei mamografii obișnuite. Din cauza densității mari a sânilor lor, obținerea unui diagnostic corect este dificilă.
În zilele noastre, tomosintezele 3D reprezintă cea mai bună modalitate de a analiza sânii. Acestea constau în captarea unor imagini multiple ale fiecărui sân în secțiuni cu grosimea de un milimetru. Tomosintezele 3D sunt eficiente și oferă informații mai sigure, atât pentru specialiști, cât și pentru pacienți. Nu uita, sânii denși necesită mamografie în fiecare an!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nagi, J., Kareem, S. A., Nagi, F., & Ahmed, S. K. (2010). Detection Using Digital Mammograms. IEEE EMBS Conference on Biomedical Engineering & Sciences. https://doi.org/10.1109/IECBES.2010.5742205
- Rimer, B. K., Trock, B., Engstrom, P. F., Lerman, C., & King, E. (1991). Why do some women get regular mammograms? Am-J-Prev-Med. https://doi.org/10.3390/nu7095359
- Highnam, R. P., Brady, J. M., & Shepstone, B. J. (1997). Mammographic image analysis. European Journal of Radiology. https://doi.org/10.1016/S0720-048X(96)01110-2