Mâncărimea și durerea de sâni: cauze - Doza de Sănătate
 

Mâncărimea și durerea de sâni: cauze

Este vital să cunoașteți cauzele mâncărimii sânilor. Acestea pot avea cauze minore, precum tipul de sutien folosit, dar și cauze mai grave.
Mâncărimea și durerea de sâni: cauze

Ultima actualizare: 26 Septembrie, 2018

Sânii sunt foarte delicați. De aceea, ori de câte ori simțiți ceva ieșit din comun, ar trebui să aveți mare grijă. Mâncărimea și / sau durerea de sâni sunt două simptome foarte des întâlnite, dar care pot avea cauze diferite.

Dar, indiferent de cauzele ce determină mâncărimea sau durerea de sâni, este foarte important să consultați un medic care să vă poată pune un diagnostic potrivit. Acesta va determina dacă există o problemă gravă.

Este posibil să nu aveți motive de îngrijorare, dar mâncărimea și durerea de sâni pot avea și cauze grave. De aceea, este important să știți ce factori determină aceste probleme, să vă autoexaminați și să mergeți la medic dacă observați ceva deosebit.

Cauze pentru care apare durerea de sâni

Durerea poate apărea înainte sau în timpul perioadei menstruale. Aceasta este un răspuns la schimbările hormonale ce au loc în timpul ciclului menstrual. În acest caz, puteți să vă detensionați sânii prin masaj. Folosiți ulei esențial de primula, mielărea, angelică (sau cucută mare), maca sau salvie.

Durerea sau mâncărimea sânilor poate fi provocată și de mastită, o infecție care apare adesea în timpul alăptării bebelușului. Această problemă apare din cauza inflamării țesutului sânului. De obicei apar și alte simptome, precum febra sau oboseala.

În aceste cazuri tratamentul constă în antibiotice. Durerea poate fi tratată și natural, de exemplu, cu infuzie de cimbrișor. Aceasta trebuie aplicată direct pe sfârc.

Durerea de sâni la tinere

Alt factor pe care nu trebuie îl ignorați este cancerul de sân inflamator. Acest tip de cancer nu este foarte răspândit. El are de obicei simptome precum mâncărimea, inflamarea sau durerea și roșeața în zonele unde se acumulează lichid limfatic în sân. Un diagnostic corect poate fi pus doar de un specialist. Tot el poate prescrie și tratamentul adecvat.

Cauze posibile ale mâncărimii sânilor

Mâncărimea apare în mod normal la sân ca reacție alergică la anumite produse ce conțin chimicale, precum detergentul, deodorantul, parfumul sau agenții chimici ce intră în contact cu pielea.

Din acest motiv, este foarte important să aflați dacă produsele ce vin în contact cu pielea dumneavoastră  pot provoca o reacție alergică.

Un alt motiv al mâncărimii sânilor este lipsa hidratării pielii. Este foarte important să hidratați această zonă a pielii folosind, de exemplu, ulei vegetal, cremă hidratantă sau unt de shea.

Unt de shea pentru durerea de sâni

Mâncărimea sânilor este și unul dintre primele simptome ale sarcinii. Acest simptom este de obicei însoțit de o durere ușoară provocată de o circulație mai intensă în acea zonă, mai ales în regiunea sfârcurilor.

Acest simptom scade în intensitate pe măsură ce corpul se obișnuiește cu noua condiție. Vă puteți trata prin aplicarea unor comprese cu infuzie de gălbenele (calendula).

Dacă mâncărimea apare doar într-o parte a sânului sau doar la nivelul unuia dintre sâni, aceasta poate avea drept cauze glanda mamară sau țesutul mamar.

Este foarte important să vă dați seama dacă aveți și alte simptome precum durere, tumori sau noduli, schimbări ale formei sânilor sau secreții lichide. Acestea pot avea drept cauze o infecție a sânilor sau fibroadenoame, chisturi benigne sau tumori.

Mâncărimea sânilor poate avea drept cauze și un sutien prea strâmt sau sutien realizat dintr-un material ce provoacă reacții alergice ale pielii. Dacă vă mănâncă sânii și ați exclus celelalte cauze, verificați dacă motivul este sutienul purtat.

Tratament pentru dureri sau mâncărimi ale sânilor

Tratamentul pentru dureri sau mâncărimi ale sânilor trebuie efectuat în funcție de cauze. Dacă problema pleacă de la nivelul pielii, hidratarea corespunzătoare poate fi de ajuns pentru a reduce aceste simptome.

Dacă simptomele au drept cauză o infecție sau alte probleme mai grave, vă recomandăm să mergeți la un medic. În acest caz, probabil veți avea nevoie de un tratament medicamentos și / sau un examen medical de specialitate.

S-ar putea să te intereseze...
Tipuri de cancer mamar, simptome și tratament
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Tipuri de cancer mamar, simptome și tratament

În funcție de zona în care se formează tumoarea, există mai multe tipuri de cancer mamar. Află mai multe informații utile despre această boală nemi...