De ce apare usturimea sau durerea de sâni? - Doza de Sănătate
 

De ce apare usturimea sau durerea de sâni?

De ce apare usturimea sau durerea de sâni?
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2018

Dacă vă confruntați cu usturimea sau durerea de sâni, acestea pot apărea din diferite motive și, deși ar trebui să va adresați unui medic pentru un diagnostic corect, în cele ce urmează vă vom explica diferite cauze posibile, care pot fi hormonale, legate de creștere sau de reacții alergice.

Vă vom prezenta și câteva remedii naturale care au la bază plantele medicinale, pentru a trata aceste simptome, fără riscuri sau efecte secundare.

Durerea de sâni ce ascunde dureri musculare

Femeile se pot confrunta cu durerea de sâni, care este de fapt o durere musculară. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul fetelor tinere, dar se poate întâmpla la orice vârstă, din cauza exercițiilor fizice având la bază zona pieptului.

În cazul fetelor tinere, durerea de sâni apare și din cauza faptului faptului că acestea sunt încă în dezvoltare, iar sânii pot crea disconfort pe parcursul creșterii lor.

Medicul trebuie să decidă diagnosticul. Dacă se confirmă că durerea musculară este cauzată de exerciții fizice, puteți apela la un remediu naturist, precum un supliment pe bază de magneziu.

Senzația de usturime din cauza hainelor

Usturimea pe care o simțiți la nivelul sânilor poate fi cauzată de o reacție alergică la anumiți detergenți, deodorante sau alte produse care vin în contact direct cu pielea. În acest caz, ar trebui să vă gândiți ce produse ați folosit și să le înlocuiți cu altele mai puțin puternice sau naturale.

Vă recomandăm să preparați propriul detergent natural de haine și să folosiți deodorante fără alcool. Dacă senzația de arsură persistă, puteți folosi un gel cu aloe vera pentru a o domoli.

Aloe vera pentru durerea de sâni

Pielea uscată

Pielea dumneavoastră va fi mai vulnerabilă la problemele menționate mai sus dacă este foarte uscată. De aceea, vă recomandăm să o hidratați, mai ales în zona mameloanelor, cu un ulei vegetal , cremă hidratantă sau unt de shea. Este bine să alegeți un produs natural, care să nu producă alergii.

Sindromul premenstrual

Dacă vă confruntați cu durerea de sâni sau arsura în perioada premenstruală sau chiar în timpul menstrei, cu siguranță acest lucru apare din cauza unor probleme hormonale.

În acest caz, este bine să vă adresați medicului dumneavoastră pentru un diagnostic corect, bazat pe simptomele prezente. Există câteva remedii naturiste pe care le puteți folosi, printre care uleiul de primula, chasteberry (fructul castității), angelica, ginsengul peruvian sau salvia.

Sarcina

Unul dintre simptomele sarcinii poate fi durerea de sâni. Cauza este creșterea fluxului de sânge către această parte a corpului, mai ales a mameloanelor. Pe măsură ce corpul se obișnuiește cu această senzație, disconfortul va dispărea.

Puteți calma durerea sau usturimea cu o infuzie de flori de gălbenele, pe care să o aplicați cu ajutorul unei comprese calde.

Sarcina și durerea de sâni

Mastita

Dacă simțiți durere sau usturime în timpul lactației, este foarte posibil să suferiți de mastită. Aceasta este o inflamare a țesutului mamar cauzată de o infecție, adesea însoțită de febră sau oboseală.

Puteți trata mastita cu o infuzie concentrată de cimbru, pe care să o aplicați zi de zi pe mameloane și în zona apropiată, cu ajutorul unei dischete. Lăsați apoi să se usuce. Puteți folosi și un supliment alimentar pe bază de vitamina C și propolis.

Cancerul la sân

Dacă durerea sau usturimea persistă fără nici un motiv aparent, va sfătuim să vă adresați unui medic. Puteți să vă și autoexaminați astfel: stând în fața oglinzii, atingeți prin apăsare ușoară toată suprafața sânului, prin mișcări circulare. Încercați să palpați întregul sân până la subraț. Procedați la fel și cu celălalt sân.

Dacă simțiți umflături sau forme nefirești, adresați-vă imediat unui medic specialist. Un alt simptom al cancerului de sân este prezența unei secreții de culoare roșiatică sau gălbuie. Acest lucru trebuie sa vă trimită imediat la un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • World Health Organization. (2009). Session 7: Management of breast conditions and other breastfeeding difficulties. 
  • American Cancer Society (s.f.) Afecciones no cancerosas de los senos
  • Davidson NE. Breast cancer and benign breast disorders. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 198.
  • Fundación Luis Pasteur, Enfermedades de la glándula mama, s.f.
  • National Cancer Institute, Breast changes and conditions, Octubre 2018

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.