Tipuri de cancer mamar, simptome și tratament - Doza de Sănătate
 

Tipuri de cancer mamar, simptome și tratament

Cancerul mamar nu afectează doar femeile. De fapt, acesta poate afecta și bărbații. Îți vom spune mai multe despre această boală în cele ce urmează.
Tipuri de cancer mamar, simptome și tratament

Ultima actualizare: 19 mai, 2021

Tratarea cancerului mamar poate fi o chestiune dificilă deoarece această boală cronică apare atunci când țesuturile mamare suferă modificări și se dezvoltă în mod necontrolat. Celulele afectate ajung să formeze un conglomerat cunoscut sub denumirea de tumoare, care poate fi benignă sau malignă, în funcție de modul în care se dezvoltă.

În cazul în care celulele continuă să crească, ajungând să se răspândească și în alte zone ale corpului, atunci vorbim despre o tumoare malignă.

Tipuri de cancer mamar

Tumoare la nivelul sânului unei femei
Cancerul mamar este o boală care afectează ambele sexe.

Cancerul de sân se poate dezvolta în mod invaziv sau non-invaziv. Dacă este invaziv, cancerul se răspândește și la nivelul țesuturilor învecinate. Formele de cancer non-invazive se dezvoltă numai la nivelul lobilor și al canalelor galactofore. Având în vedere zona în care se formează tumoarea, putem distinge următoarele tipuri de cancer mamar:

Carcinom ductal

Carcinomul ductal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer mamar. Acesta își face debutul în celulele care acoperă partea interioară a canalelor galactofore. Dacă se dezvoltă la nivelul ductelor, este vorba despre un carcinom ductal in situ (CDIS). În schimb, dacă boala se răspândește în afara ductelor mamare, avem de-a face cu un carcinom ductal invaziv (CDI).

Carcinom lobular

Carcinomul lobular este un tip de cancer de sân care se dezvoltă la nivelul lobulilor mamari. În anumite cazuri, deși sunt mult mai rare în comparație cu carcinomul ductal și cel lobular, se mai pot dezvolta și alte tipuri de cancer mamar: medular, mucinos, tubular, metaplastic și papilar.

Cauze ale cancerului de sân

Asemenea altori tipuri de cancer, cauzele cancerului mamar au legătură cu mutațiile produse la nivelul anumitor factori ereditari esențiali pentru buna funcționare a ciclului celular: oncogene și protooncogene.

Pe lângă antecedentele în istoricul medical al familiei, unul dintre principalii factori de risc în ceea ce privește cancerul mamar este depășirea vârstei de 50 de ani. Pericolul este și mai mare dacă ai avut în familie cazuri de cancer ovarian sau dacă ai intrat târziu la menopauză.

Conform breastcancer.org, alți factori de risc sunt:

  • Vârsta
  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Alcoolismul
  • Lipsa de activitate fizică
  • Terapiile de substituție hormonală
  • Expunerea la radiațiile ionizante înaintea vârstei de 30 de ani
  • Instalarea timpurie a menstruației

Simptomele cancerului mamar

În majoritatea cazurilor, cancerul de sân nu prezintă simptome clare în stadiile inițiale.

Prin urmare, este esențial să îți examinezi sânii acasă în mod regulat, dar și să te prezinți la consulturi medicale periodice.

Pe măsură ce cancerul se dezvoltă mai mult, simptomele prezente sunt:

  • Nodul tare, nedureros în zona axilei, cu margini crestate.
  • Schimbări ale formei sau texturii sânului sau mamelonului.
  • Formarea unui nodul palpabil, de obicei nedureros.
  • Scurgerea unui lichid urât mirositor din mamelon, care poate fi sângeriu, galben sau verzui.

La bărbați, cancerul mamar poate provoca durere și sensibilitate la atingere, însoțite și de formarea unor noduli.

Simptomele cancerului mamar în stadii avansate sunt:

  • Ulcerații ale pielii
  • Durere de oase
  • Durere de sâni
  • Slăbiciune și oboseală
  • Scădere considerabilă în greutate
  • Inflamarea ganglionilor limfatici din zona axilei

Diagnostic

Procesul de diagnosticare a cancerului mamar începe cu o consultație fizică obișnuită. Medicul examinează apoi ambii sâni, zona axilelor, gâtul și toracele. Femeile trebuie să își autoexamineze sânii acasă în fiecare lună pentru a detecta orice posibilă anomalie.

Medic verificând radiografia unui sân

Dacă există motive pentru a suspecta prezența acestei boli sau dacă pacientul prezintă factori de risc importanți, specialistul poate efectua anumite teste și analize pentru a confirma diagnosticul de cancer la sân. Printre acestea sunt incluse și următoarele:

  • Mamografie: Ajută la detectarea zonelor suspecte prin intermediul radiațiilor X.
  • Imagistică prin rezonanță magnetică (IRM): Este folosit un câmp electromagnetic pentru a obține imagini care ajută la identificarea clară a tumorilor și studierea modificărilor neobișnuite observate pe mamografie.
  • Ecografie la sân: Se efectuează alături de mamografie pentru a afla dacă tumorile sunt solide sau lichide.
  • Biopsie la sân: Se folosesc metode precum introducerea unui ac, biopsia ghidată de computerul tomograf, biopsia stereotactică sau biopsia deschisă.
  • Tomografie computerizată: Dezvăluie dacă boala s-a răspândit în afara țesuturilor mamare.
  • Biopsia ganglionului-santinelă: Este realizată cu scopul de a descoperi dacă celulele canceroase s-au răspândit către ganglionii limfatici.

Conform specialiștilor de la Asociația Spaniolă împotriva Cancerului, diagnosticarea la bărbați este identică cu cea la femei. Acest aspect este important și merită reținut.

Tratamente pentru cancerul mamar

Tratamentul cancerului mamar trebuie să aibă în vedere mai mulți factori, cum ar fi: tipul de cancer, stadiul bolii, sensibilitatea la anumiți hormoni și prezența sau absența unui exces al proteinei HER2/neu.

Cele mai importante tratamente sunt:

  • Chimioterapia: O metodă care utilizează medicamente pentru distrugerea celulelor canceroase.
  • Radioterapia: este utilizată cu scopul de a distruge țesutul canceros.
  • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului canceros: Dacă este îndepărtat doar nodulul, operația poartă denumirea de lumpectomie. Mastectomia presupune extirparea întregului sân și chiar a zonelor învecinate.
  • Terapia moleculară țintită: Un exemplu ar fi tratamentul hormonal folosit pentru a bloca anumiți hormoni care stimulează dezvoltarea celulelor maligne. Acest tip de terapie folosește medicamente care atacă modificările genetice de la nivelul celulelor canceroase.
Medic oferind capsule unui pacient
Pentru a conserva adecvat medicamentele, este important să ții cont de aspecte precum temperatura și tipul de medicament în cauză.

După ce li se administrează tratamentul corespunzător propriilor nevoi, unele femei continuă să ia medicamente pentru o perioadă mai lungă de timp. Oricum ar fi, toți pacienții trebuie să respecte recomandările specialiștilor cu privire la realizarea testelor și a analizelor necesare pentru monitorizarea unei posibile recidive sau a dezvoltării unuia dintre celelalte tipuri de cancer mamar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.