Tipuri de cancer mamar, simptome și tratament

05 Februarie, 2018
Cancerul mamar este printre cele mai răspândite tipuri de cancer în rândul femeilor. Această boală poate afecta și bărbații la o scară mai mică, însă este pe locul doi în topul cauzelor decesului la femei. 

Știai că există mai multe tipuri de cancer mamar? Această boală cronică apare atunci când țesuturile mamare suferă modificări și se dezvoltă în mod necontrolat. Celulele afectate ajung să formeze un conglomerat cunoscut sub denumirea de tumoare, care poate fi benignă sau malignă, în funcție de modul în care se dezvoltă.

În cazul în care celulele continuă să crească, ajungând să se răspândească și în alte zone ale corpului, atunci vorbim despre o tumoare malignă.

Tipuri de cancer mamar

Cancerul de sân se poate dezvolta în mod invaziv sau non-invaziv. Dacă este invaziv, cancerul se răspândește și la nivelul celulelor învecinate. Formele de cancer non-invazive se dezvoltă numai la nivelul lobilor și al canalelor galactofore.

Având în vedere zona în care se formează tumoarea, putem distinge următoarele tipuri de cancer mamar:

Carcinom ductal

Carcinomul ductal pe lista de tipuri de cancer mamar

Carcinomul ductal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer mamar. Acesta își face debutul în celulele care acoperă partea interioară a canalelor galactofore. Dacă se dezvoltă la nivelul ductelor, este vorba despre un carcinom ductal in situ (CDIS).

În schimb, dacă boala se răspândește în afara ductelor mamare, avem de-a face cu un carcinom ductal invaziv (CDI).

Carcinom lobular

Carcinomul lobular este un tip de cancer de sân care se dezvoltă la nivelul lobulilor mamari.

Alte tipuri de cancer mamar

În anumite cazuri, deși sunt mult mai rare în comparație cu carcinomul ductal și cel lobular, se mai pot dezvolta și alte tipuri de cancer mamar: medular, mucinos, tubular, metaplastic și papilar.

Cauze ale cancerului de sân

Tipuri de cancer mamar la femei

Pe lângă antecedentele în istoricul medical al familiei, unul dintre principalii factori de risc în ceea ce privește cancerul mamar este depășirea vârstei de 50 de ani. Pericolul este și mai mare dacă ai avut în familie cazuri de cancer ovarian sau dacă ai intrat târziu la menopauză.

Alți factori de risc sunt:

 • Obezitatea
 • Alcoolismul
 • Expunerea la radiațiile ionizante
 • Terapiile de substituție hormonală
 • Instalarea timpurie a menopauzei

Simptomele cancerului mamar

În majoritatea cazurilor, cancerul de sân nu prezintă simptome clare în stadiile inițiale. Prin urmare, este esențial să îți examinezi sânii acasă în mod regulat, dar și să te prezinți la consulturi medicale periodice.

Pe măsură ce cancerul se dezvoltă mai mult, simptomele prezente sunt:

 • Nodul tare, nedureros în zona axilei, cu margini crestate.
 • Schimbări ale formei sau texturii sânului sau mamelonului.
 • Formarea unui nodul palpabil, de obicei nedureros.
 • Scurgerea unui lichid sângeriu, galben sau verzui din mamelon.

La bărbați, cancerul mamar poate provoca durere și sensibilitate la atingere, însoțite și de formarea unor noduli.

Simptomele cancerului mamar în stadii avansate sunt:

 • Ulcerații ale pielii
 • Durere de oase
 • Durere de sâni
 • Slăbiciune și oboseală
 • Scădere considerabilă în greutate
 • Inflamarea ganglionilor limfatici din zona axilei

Diagnostic

Tipuri de cancer mamar în funcție de localizare

Procesul de diagnosticare a cancerului mamar începe cu o consultație fizică obișnuită. Medicul examinează apoi ambii sâni, zona axilelor, gâtul și toracele.

Femeile trebuie să își autoexamineze sânii acasă în fiecare lună pentru a detecta orice posibilă anomalie. 

Dacă există motive pentru a suspecta prezența acestei boli sau dacă pacientul prezintă factori de risc importanți, specialistul poate efectua anumite teste și analize pentru a confirma diagnosticul de cancer la sân. Printre acestea sunt incluse și următoarele:

 • Mamografie: Ajută la detectarea zonelor suspecte prin intermediul radiațiilor X.
 • Imagistică prin rezonanță magnetică (IRM): Este folosit un câmp electromagnetic pentru a obține imagini care ajută la identificarea clară a tumorilor și studierea modificărilor neobișnuite observate pe mamografie.
 • Ecografie la sân: Se efectuează alături de mamografie pentru a afla dacă tumorile sunt solide sau lichide.
 • Biopsie la sân: Se folosesc metode precum introducerea unui ac, biopsia ghidată de computerul tomograf, biopsia stereotactică sau biopsia deschisă.
 • Tomografie computerizată: Dezvăluie dacă boala s-a răspândit în afara țesuturilor mamare.
 • Biopsia ganglionului-santinelă: Este realizată cu scopul de a descoperi dacă celulele canceroase s-au răspândit către ganglionii limfatici.

Tratament

Tratamentul cancerului mamar trebuie să aibă în vedere mai mulți factori, cum ar fi: tipul de cancer, stadiul bolii, sensibilitatea la anumiți hormoni și prezența sau absența unui exces al proteinei HER2/neu.

Cele mai importante tratamente sunt:

 • Chimioterapia: O metodă care utilizează medicamente pentru distrugerea celulelor canceroase.
 • Radioterapia: este utilizată cu scopul de a distruge țesutul canceros.
 • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului canceros: Dacă este îndepărtat doar nodulul, operația poartă denumirea de lumpectomie. Mastectomia presupune extirparea întregului sân și chiar a zonelor învecinate.
 • Terapia moleculară țintită: Un exemplu ar fi tratamentul hormonal folosit pentru a bloca anumiți hormoni care stimulează dezvoltarea celulelor maligne. Acest tip de terapie folosește medicamente care atacă modificările genetice de la nivelul celulelor canceroase.

După ce li se administrează tratamentul corespunzător propriilor nevoi, unele femei continuă să ia medicamente pentru o perioadă mai lungă de timp. Oricum ar fi, toți pacienții trebuie să respecte recomandările specialiștilor cu privire la realizarea testelor și a analizelor necesare pentru monitorizarea unei posibile recidive sau a dezvoltării unuia dintre celelalte tipuri de cancer mamar.

Referințe

Cáncer de mama (2009) Enciclopedie medicală în limba spaniolă MedlinePlus

Información general sobre el cáncer del seno (mama) (2010), Institutul Național de Oncologie.

Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com