Genele BRCA-1 și BRCA-2 și cancerul de sân - Doza de Sănătate
 

Genele BRCA-1 și BRCA-2 și cancerul de sân

Cercetătorii studiază în prezent genele BRCA-1 și BRCA-2 pentru a încerca să determine severitatea cancerului de sân. Mutația acestor gene duce la un prognostic mai rău al bolii.
Genele BRCA-1 și BRCA-2 și cancerul de sân
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Genele BRCA-1 și BRCA-2 sunt o pereche de gene umane care produc proteine. Funcția lor este de a încerca să suprime creșterea tumorilor. Proteinele codificate de aceste două gene ajută la repararea oricărei secvențe de ADN deteriorate. De fapt, ele au rolul de a asigura stabilitatea materialului genetic al fiecărei celule. Ce legătură există între genele BRCA-1 și BRCA-2 și cancerul de sân?

La fel ca orice material genetic, genele BRCA-1 și BRCA-2 pot suferi o serie de mutații sau modificări. Astfel, structura lor se poate schimba și pot deveni inactive. Dacă se întâmplă acest lucru, ele nu mai pot codifica proteinele, astfel încât acestea să poată sintetiza și repara ADN-ul. Prin urmare, este mai probabil ca celulele să prezinte modificări genetice care pot duce la cancer. Mai exact, mutațiile acestor gene cresc riscul de cancer mamar și cancer ovarian.

Genele BRCA-1 și BRCA-2 – cancerul de sân triplu negativ

Cancerul de sân triplu negativ este un tip de cancer de sân care nu are niciunul dintre receptorii prezenți în mod normal în această boală. Astfel, nu există o supraexpresie a receptorilor de progesteron, a receptorilor de estrogen sau a HER-2. Acest tip de cancer este, în prezent, unul dintre cele mai periculoase, deoarece chimioterapia este singura măsură terapeutică.

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă aproximativ 12-17% din toate cazurile de cancer de sân. Proliferează rapid și are o capacitate mare de a genera metastaze. Dificultatea de a-l trata este ceea ce îi oferă un prognostic negativ.

Unul dintre cele mai frecvente evenimente moleculare în cazul acestor tumori este modificarea funcției proteinei BRCA. Mai mult de 8% dintre pacienții cu cancer mamar cu mutație ereditară BRCA-1 au cancer mamar triplu negativ. În plus, estimările indică faptul că aproximativ 15% dintre pacienții cu cancer ovarian și 5% dintre pacienții care suferă de cancer de sân, pancreas sau prostată au moștenit mutații genetice ale genelor BRCA-1 sau BRCA-2.

Genele BRCA-1 și BRCA-2

Tratamentul cancerului triplu negativ cu mutație în genele BRCA-1 și BRCA-2


În decembrie 2014, autoritățile au autorizat cererile pentru comercializarea olaparibului în monoterapie pentru tratamentul cancerului ovarian avansat cu mutație în aceste gene. Cercetătorii au analizat eficacitatea acestui medicament și pentru tratamentul cancerului la sân avansat la pacienții tratați anterior, cu mutații ale genei BRCA-1 și BRCA-2.

Atunci când s-a folosit doza maximă tolerată de olaparib (400 de miligrame la fiecare 12 ore sub formă de capsule), oamenii de știință au observat o rată de răspuns obiectivă de 54% la pacienții cu cancer de sân triplu negativ. Acest lucru înseamnă că 7 din 13 pacienți au avut o reacție pozitivă.

Alte modificări care afectează proteina BRCA

În plus față de mutațiile genelor menționate anterior, există și alte modificări care pot fi responsabile de funcționarea anormală a proteinei BRCA. Una dintre ele este metilarea din aceste gene. Promotorul acestor gene câștigă o grupare metil-chimică, CH3-.

(Promotorul unei gene este o regiune a ADN-ului care controlează inițierea transcrierii unei anumite porțiuni. În termeni mai clari, este partea ADN-ului care inițiază producerea unui tip de proteină prin ARN.)

Astfel, din cauza metilării, aceste gene nu pot sintetiza proteina responsabilă de suprimarea creșterii tumorale. Cercetătorii au observat metilarea promotorului genelor BRCA-1 și BRCA-2 în mai multe tumori maligne:

Sân afectat de cancer
Cercetătorii continuă să studieze componenta genetică a cancerelor de sân, deschizând astfel ușa către noi tratamente.

Concluzie

Genele BRCA-1 și BRCA-2 joacă un rol important în oncologia mamară. Un procent ridicat de pacienți cu cancer mamar cu modificări ale acestor gene au o formă triplu negativă (din cauza unei mutații sau din cauza metilării). Din păcate, prognosticul acestor pacienți este rezervat, deoarece tratamentele disponibile sunt încă limitate.

Este foarte important ca studiile să continue pentru a putea dezvolta noi opțiuni terapeutice pentru vindecarea bolii. Aspectul genetic al cancerului de sân este un domeniu plin de speranță, dar mai sunt multe de lucruri de investigat.

Vă mulțumim pentru că ați citit acest articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Litton, J. K., Ready, K., Chen, H., Gutierrez-Barrera, A., Etzel, C. J., Meric-Bernstam, F., … Arun, B. K. (2012). Earlier age of onset of BRCA mutation-related cancers in subsequent generations. Cancer. https://doi.org/10.1002/cncr.26284.
  • Ledermann, J., Harter, P., Gourley, C., Friedlander, M., Vergote, I., Rustin, G., … Matulonis, U. (2014). Olaparib maintenance therapy in patients with platinum-sensitive relapsed serous ovarian cancer: A preplanned retrospective analysis of outcomes by BRCA status in a randomised phase 2 trial. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(14)70228-1.
  • Burgess, M., & Puhalla, S. (2014). BRCA 1/2-mutation related and sporadic breast and ovarian cancersmore alike than different. Frontiers in Oncology. https://doi.org/10.3389/fonc.2014.00019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.