Tipuri, simptome și tratamente pentru cancerul la sân - Doza de Sănătate
 

Tipuri, simptome și tratamente pentru cancerul la sân

Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la femei. De asemenea, acesta afectează și bărbații la o scară mult mai mică, însă este a doua cauză principală de deces la femei.
Tipuri, simptome și tratamente pentru cancerul la sân

Ultima actualizare: 16 august, 2020

Cancerul de sân este o boală cronică care apare atunci când țesuturile celulelor mamare încep să se modifice și să se înmulțească incontrolabil. Aceste celule duc la formarea unui conglomerat cunoscut sub numele de tumoare, care poate fi benign sau malign în funcție de modul în care se dezvoltă. Dacă celulele continuă să crească și se răspândesc și în alte părți ale corpului, vorbim despre o tumoră malignă. În acest articol, vom discuta despre tipuri, simptome și tratamente pentru cancerul la sân.

Tipuri de cancer la sân

Cancerul de sân se poate dezvolta printr-o formă invazivă sau non-invazivă. Dacă cancerul boala invazivă, aceasta se răspândește la țesutul adiacent, în timp ce forma non-invazivă a cancerului se dezvoltă numai în canalele de lapte și lobuli.

Știind că zona sânului este locul unde se formează tumorile, putem distinge următoarele tipuri de cancer de sân:

Carcinomul ductal

Carcinom ductal

Carcinomul ductal este cel mai frecvent tip de cancer de sân. Acesta apare în celulele care acoperă interiorul conductelor de lapte. Dacă se dezvoltă numai în canal, este carcinom ductal in situ (DCIS). În schimb, dacă se răspândește în afara canalului, se numește carcinom ductal invaziv.

Carcinomul lobular

Carcinomul lobular este un tip de cancer care se dezvoltă în lobulii mamari.

Alte tipuri de cancer mamar

În unele cazuri, deși acestea sunt rare în comparație cu carcinomul ductal și lobular, cancerul de sân poate fi și: cancer de sân medular, mucinos, tubular, metaplastic sau papilar.

Cauzele care duc la apariția cancerului la sân

Femei care au primit tratamente pentru cancerul la sân

De obicei, un număr mare de cazuri de cancer la sân sunt rezultatul mutațiilor genice care au loc după naștere. Factorii ereditari sunt mai puțin frecvenți, dar pot apărea atunci când modificările genetice sunt transmise într-o familie de la o generație la alta.

În afară de istoricul familial, este important să subliniem că riscul de a face cancer la sân crește după ce femeile împlinesc vârsta de 50 de ani. Acest lucru este valabil mai ales dacă există antecedente familiale de cancer ovarian sau menopauză cu debut întârziat.

Alți factori de risc sunt:

  • Obezitatea
  • Alcoolismul
  • Expunerea la radiații ionizante
  • Tratamentele hormonale
  • Debutul precoce al menstruației

Simptomele cancerului la sân

În majoritatea cazurilor, cancerul de sân nu prezintă simptome evidente în stadiile sale incipiente. Având în vedere acest lucru, este esențial să-ți verifici în mod regulat sânii acasă (prin auto-palpare), precum și să mergi la controale medicale periodice. Pe măsură ce cancerul se dezvoltă, simptomele sale pot include:

  • O umflătură dură, nedureroasă în zona axilei, cu un contur zimțat.
  • Modificări ale formei sau texturii sânilor sau sfârcurilor.
  • Formarea unui nodul palpabil, în mod normal nedureros.
  • Lichid cu miros urât care se scurge din sfârc și care poate fi galben sau verde, cu sau fără sânge

În cazurile de cancer la sân la bărbați, boala poate provoca durere și sensibilitate în plus față de formațiunile subcutanate.

Simptomele unui cancer avansat includ:

  • Ulcere pe piele
  • Dureri osoase
  • Dureri de sâni
  • Slăbiciune și oboseală
  • Pierdere semnificativă în greutate
  • Inflamația ganglionilor limfatici din zona membrelor

Diagnostic

Diagnosticarea cancerului de sân începe cu un examen fizic. Apoi, se continuă cu o examinare a ambilor sâni, a zonei de sub brațe, a gâtului și a toracelui.

Femeile ar trebui să-și analizeze atent sânii la domiciliu în fiecare lună pentru a detecta posibilele anomalii.

În cazul în care există motive pentru a suspecta prezența cancerului sau dacă pacienta prezintă factori de risc importanți, medicul specialist poate face o serie de teste care ajută la confirmarea diagnosticului.

Printre acestea se numără:

  • Mamografia: pentru detectarea zonelor suspecte la nivelul sânului cu ajutorul razelor X.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN): utilizează un câmp electromagnetic pentru a obține imagini care urmăresc identificarea cu exactitate a tumorilor sau studierea modificărilor anormale ale sânului.
  • Ecografia mamară: ajută medicul să stabilească dacă tumorile sunt lichide sau solide.
  • Biopsia mamară: folosește metode precum acul, ghidarea prin imagini, abordarea stereotactică și abordarea deschisă.
  • Tomografia computerizată: arată dacă boala s-a răspândit în afara țesutului mamar.
  • Biopsia ganglionului santinelă: are scopul de a stabili dacă celulele canceroase s-au răspândit în ganglionii limfatici.

Tratamente pentru cancerul la sân

Tratamentul pentru cancerul la sân are în vedere mai mulți factori, precum: tipul de cancer, stadiul cancerului, sensibilitatea la anumiți hormoni și producția în exces a proteinei numite HER2/neu.

Câteva dintre cele mai importante tratamente pentru cancerul la sân sunt:

  • Chimioterapia: o metodă care utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase.
  • Radioterapia: scopul său este să distrugă țesuturile canceroase.
  • Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului canceros: dacă să înlătură nodulul, intervenția este cunoscută sub numele de lumpectomie. În schimb, o mastectomie este îndepărtarea întregului sân și, eventual, a zonelor învecinate.
  • Terapia vizată: tratamentul hormonal este un exemplu de astfel de terapie. Este folosit pentru a bloca acțiunea anumitor hormoni care stimulează creșterea celulelor maligne. Folosește medicamente pentru a ataca modificările genice de la nivelul celulelor canceroase.

După ce au primit tratamentul cel mai potrivit pentru situația lor, unele femei continuă administrarea de medicamente pentru o anumită perioadă de timp. Toți pacienții ar trebui să urmeze indicațiile medicului pentru a fi supuși testelor relevante pentru monitorizarea recidivei cancerului sau dezvoltarea unui alt tip de cancer de sân.

Referințe

„Cáncer de mama” (2009) MedlinePlus Enciclopedia médica en español.

„Información general sobre el cáncer del seno (mama)” (2010) Instituto Nacional del Cáncer.

Imagine oferită de ©wikiHow.com.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.