Nodul la subraț: când ar trebui să te îngrijoreze?

Dacă vrei să previi apariția nodulilor la subraț, este important să renunți la antiperspirante. În cazul în care continui să le folosești, ai grijă să le îndepărtezi noaptea, pentru a permite pielii să respire. 

Este o problemă frecventă. Cu toții am descoperit la un moment dat un nodul la subraț, nefiind însă un motiv pentru care să ne alarmăm. În acest articol, îți explicăm cum ar trebui să procedezi în cazul în care te confrunți din nou cu această problemă. 

Care sunt posibilele cauze ale formării unui nodul la subraț?

Un nodul la subraț poate avea mai multe cauze

În 80% din cazuri, apariția unui astfel de nodul este un lucru normal ce nu provoacă probleme. Dacă descoperi că ți-a apărut un nodul în zona axilelor, nu trebuie să te sperii, deoarece este cauzat cel mai probabil de o formă de furunculoză. Și ce este furunculoza? Iată câteva informații cu privire la această afecțiune:

Cea mai frecventă cauză a nodulilor la subraț: furunculoza

Un nodul poate fi descoperit prin autopalpare

Cea mai comună cauză a formării unui nodul la subraț este furunculoza. Aceasta reprezintă inflamarea rădăcinii unui fir de păr. Este dureroasă, iar detectarea sa poate provoca panică. De obicei apare ca urmare a infecției unei glande sudoripare cauzată de un fir de păr crescut sub piele. Când transpirația rămâne la nivelul foliculului, bacteriile se acumulează foarte rapid. Astfel, pot apărea umflături mai mici sau mai mari.

Deși nu este o problemă gravă, poate fi destul de supărătoare. Uneori trece de la sine, dar alteori se formează anumite chisturi ce necesită un tratament adecvat. În aceste cazuri, medicul prescrie, de obicei, antibiotice, pentru a te proteja împotriva infecției cu stafilococ. Dar, dacă acestea nu ajută la eliminarea chistului, vor fi necesare alte măsuri.

Cum poți preveni formarea acestor noduli sau chisturi la subraț? Din păcate, unii oameni sunt mai predispuși la astfel de probleme decât alții, iar dacă ți-a apărut în trecut o umflătură de acest gen, cel mai probabil va reapărea la un  moment dat. Există anumite creme antiseptice ce pot întârzia formarea lor, dar cel mai bine este să fii foarte atent la metoda de epilare folosită – mai ales dacă implică folosirea aparatului de ras. De fiecare dată când te razi, riști să te confrunți cu firele de păr crescute sub piele, ce cauzează furunculoza. Înainte de epilare, spală și exfoliază pielea de la subraț pentru a deschide porii. Nu folosi deodorante ce conțin chimicale agresive, întrucât axila este o zonă foarte sensibilă.

Dar, în general, aceasta este cea mai frecventă cauză a apariției unui nodul în această regiune.

A doua cauză ca frecvență: ganglion limfatic umflat

Un nodul la subraț poate fi cauzat de un ganglion inflamat

Nu te speria. Inflamarea unui ganglion limfatic este cunoscută sub numele de limfadenită. Există numeroase vase limfatice în zona axilelor care transportă lichidul limfatic în sânge, cu scopul de a-l filtra și a-l curăța. În acest fel, organismul luptă împotriva infecțiilor.

Dacă avem sistemul imunitar slăbit sau dacă am contractat un virus, glandele limfatice se pot umfla sau inflama. Prin urmare, așa se explică apariția nodulului la subraț. Limfadenita apare cu precădere în urma infecțiilor la nivelul pielii sau a altor infecții bacteriene.

Deci, ce trebuie să faci atunci când descoperi că ai un ganglion inflamat? În primul rând, este necesară o analiză a lichidului limfatic pentru a stabili cauza inflamației și a afla care sunt bacteriile ce au provocat-o. Aceasta se realizează prin extragerea unei cantități mici de lichid din interiorul glandei. Zona poate fi ușor anesteziată pentru ca procedura să nu fie dureroasă.

Rezultatele analizei vor dezvălui cauza inflamației, iar medicul îți va prescrie un tratament adecvat.

Cauza numărul trei: limfom

Din păcate, există și această posibilitate. Un nodul la subraț poate fi un  ganglion limfatic inflamat ca urmare a prezenței limfomului. Poate fi vorba de un  limfom Hodgkin” sau un „limfom non-Hodgkin.  Ambele sunt tipuri de cancer, dar tratamentele sunt foarte eficiente. Ratele de supraviețuire pentru limfomul non-Hodgkin și cel Hodgkin sunt de 90% și, respectiv, 70%. Cele două forme de limfom sunt caracterizate de prezența unor globule albe în sânge numite limfocite B (sau celule B), acestea fiind elementele pe care le caută medicii la analize pentru a diagnostica aceste două boli.

Acest tip de cancer necesită mai multe ședințe de chimioterapie, dar, desigur, fiecare persoană este diferită, iar numărul de ședințe, precum și timpul de vindecare vor varia. În ziua de azi, știința a evoluat enorm în domeniul oncologiei, motiv pentru care trebuie să ne păstrăm mereu speranța – este o boală ce necesită numeroase eforturi personale, curaj și sprijin din partea familiei și a prietenilor. Poți să o învingi. 

Cum îmi dau seama dacă nodulul se datorează furunculozei sau limfomului?

Chiar dacă a dispărut, un nodul poate reapărea

În primul rând, trebuie să-ți păstrezi calmul și să nu te stresezi. Dacă ți-a apărut un nodul la subraț, este necesar să te prezinți imediat la medic. Limfoamele provoacă și simptome precum febră scăzută, probleme cu somnul, transpirații nocturne și pierdere în greutate.

Chiar dacă nu ai aceste simptome, este bine să te prezinți la medic. Și nu-ți face griji – în majoritatea cazurilor, nu este vorba decât despre un simplu chist.

Numai doctorul poate să îți confirme un diagnostic, așa că nu amâna consultul. Și stai liniștit, de cele mai multe ori, nu este vorba decât de un chist cauzat de un folicul de păr.

Te-ar mai putea interesa