5 semnale de alarmă transmise de axile - Doza de Sănătate
 

5 semnale de alarmă transmise de axile

Știai că axilele îți pot oferi informații importante despre starea ta generală de sănătate? Citește în continuare pentru a afla despre ce este vorba!
5 semnale de alarmă transmise de axile
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Axilele se numără printre regiunile corpului pe care obișnuim să le îngrijim adecvat. Prezentând numeroase glande sudoripare, acestea secretă fluide care pot emana mirosuri neplăcute. Descoperă care sunt principalele semnale de alarmă transmise de axile!

Și aspectul estetic al axilelor ne preocupă pe mulți dintre noi. În fond, această regiune este predispusă creșterii părului nedorit.

Ceea ce poate nu bănuiai este faptul că axilele ne pot avertiza atunci când ne confruntăm cu anumite probleme de sănătate, în special cu dezechilibrele hormonale sau bolile care compromit sistemul limfatic.

Deși le ignorăm deseori, aceste simptome ar putea indica prezența unei probleme grave în organism. În articolul de azi îți prezentăm 5 semnale de alarmă transmise de axile peste care nu trebuie să treci cu vederea.

1. Mirosurile neplăcute

Semnale de alarmă transmise de axile ce nu trebuie ignorate

Prezența unui miros neplăcut la nivelul axilelor este o problemă foarte frecventă și răspândită. Acumularea transpirației pe suprafața pielii creează un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, cauzând un miros acid intens.

Ca să remediem această problemă, este suficient să facem duș și, desigur, să aplicăm un deodorant sau antiperspirant în fiecare zi.

Însă dacă mirosul emanat de axile este extrem de intens și persistent, este posibil ca organismul tău să te avertizeze că suferi de o problemă tiroidiană sau de un dezechilibru hormonal.

Dacă mirosul de la nivelul axilelor este asemănător cu cel al fructelor putrezite sau al ojei, cauza ar putea fi o boală numită cetoacidoză. Aceasta inhibă abilitatea organismului de a procesa zaharurile.

Așadar, dacă axilele tale miros urât în mod constant, deși ai o igienă corporală adecvată, este posibil să suferi de diabet sau prediabet.

2. Mâncărimile

Senzația de mâncărime de la nivelul axilelor apare adesea atunci când părul începe să crească după epilare. În general, această reacție semnalează faptul că pielea s-a iritat din cauza lamei de ras sau a unor substanțe chimice din cremele sau deodorantele pe care le folosim.

Însă mâncărimile persistente, însoțite de pete roșii și acumulări de celule moarte, arată faptul că axilele sunt afectate de ciuperci.

  • În această situație, este esențial să consulți un medic. Este posibil să fii nevoit să folosești un tratament antimicotic.

3. Durerea

Durerea și alte semnale de alarmă transmise de axile

Atunci când îți suprasoliciți partea superioară a corpului, poți experimenta durere la nivelul axilelor din cauza febrei musculare.

Acest simptom este frecvent la persoanele care obișnuiesc să ridice obiecte grele sau să se antreneze cu greutăți. Durerile musculare sunt sporadice și dispar pe cont propriu după ce ne odihnim.

  • Durerile persistente la nivelul axilelor, a căror intensitate crește, constituie un motiv pentru a merge la medic.
  • Uneori asemenea dureri indică prezența unui ganglion limfatic inflamat sau a unei leziuni.

4. Iritațiile

Axilele oferă un mediu cald și umed, drept pentru care sunt vulnerabile în fața infecțiilor cu drojdii. Această combinație de factori contribuie la dezvoltarea ciupercilor care pot cauza iritații și simptome ca mâncărimile, roșeața și bubele. Toate aceste semnale pot fi și consecința unei reacții alergice, a transpirației excesive sau a fricțiunii.

5. Nodulii și inflamațiile, printre cele mai îngrijorătoare semnale de alarmă transmise de axile

Nodulii sunt semnale de alarmă transmise de axile

Dacă foliculii axilelor se înfundă, părul nu mai poate ieși la suprafață și se formează niște pete mici, similare acneei. Acestea pot cauza durere și, dacă nu sunt tratate corespunzător, riscă să se infecteze.

  • În loc să încerci să le extragi cu penseta, este indicat să îți exfoliezi axilele până când aceste fire de păr reușesc să iasă de sub piele.

Apariția unor umflături mari indică prezența unor noduli limfatici inflamați. Axilele prezintă un număr ridicat de noduli limfatici care nu sunt ușor de observat atunci când ești sănătos. Însă inflamarea lor semnalează prezența dezechilibrelor.

Nodulii inflamați ne transmit faptul că organismul luptă împotriva unei boli sau infecții. Dacă problema nu este ținută sub control, pot surveni complicații. Nodulii și umflăturile care persistă mai multe zile sau săptămâni ar putea fi un simptom al unei infecții sau chiar al cancerului.

  • Monitorizează-ți atent axilele și consultă un medic. Numai așa poți primi un diagnostic corect și poți surprinde bolile grave la timp.

Tu cât de multă atenție acorzi celor 5 semnale de alarmă transmise de axile prezentate în acest articol? Acum că știi faptul că pot fi cauzate de probleme de sănătate grave, nu ezita să ceri opinia unui medic de fiecare dată când observi vreo neregulă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician. https://doi.org/http://dx.doi.org/23781522
  • Semkova, K., Gergovska, M., Kazandjieva, J., & Tsankov, N. (2015). Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2015.04.013
  • Uchida, K., & Okazaki, K. (2015). Lymphadenopathy. In Autoimmune Pancreatitis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-55086-7_20
  • Peri J, Callejas Pérez A, Rubio M, Grimalt R. La hiperhidrossi primaria. Medicina Integral. 2000; 36(6): 223-230.
  • De Schepper S, Naeyaert J-M. Acantosis nigricans. EMC – Dermatología. 2006;40(2):1–7.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.