Când va apărea vaccinul contra cancerului cerebral? - Doza de Sănătate
 

Când va apărea vaccinul contra cancerului cerebral?

Cancerul cerebral este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer. Însă un vaccin deja dezvoltat poate duce la sfârșitul acestei boli. Va fi disponibil în curând un vaccin împotriva cancerului cerebral?
Când va apărea vaccinul contra cancerului cerebral?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Vaccinurile sunt modalități excelente de prevenire și vindecare a bolilor. Astfel, este de înțeles de ce cercetătorii caută diferite modalități de a pune capăt cancerelor agresive, precum cancerul cerebral. Există deja vaccinul contra cancerului cerebral?

Un diagnostic de cancer cerebral este o lovitură gravă nu numai pentru pacienți, ci și pentru familiile lor. Mulți pacienți diagnosticați cad în depresie, așa cum menționează articolul Quality of life in patients with gliomas: The role of psychological variables.

Dar poate că există o luminiță la capătul tunelului. Acest lucru se datorează faptului că mai multe surse ne informează că un vaccin ar putea fi soluția definitivă pentru cancerul cerebral. Mai jos, descoperă care sunt așteptările cercetătorilor și cum va funcționa acest vaccin pentru eradicarea bolii.

Vaccinul contra cancerului cerebral

Ziarul El País a publicat în decembrie 2018 un articol care vorbea despre vaccinurile personalizate pentru pacienții care suferă de cancer la creier. A existat un studiu cu câțiva participanți, care a raportat rezultate destul de încurajatoare.

Cu toate acestea, deoarece numărul participanților a fost destul de redus, cercetătorii nu îndrăznesc să afirme că au găsit leacul acestui tip de cancer. Ei trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a asigura veridicitatea dovezilor.

Doză din vaccinul contra cancerului cerebral
În prezent, există noi căi de cercetare către dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului.

Imunoterapia

Imunoterapia este un concept extrem de relevant în cazul acestui vaccin pe care experții l-au descoperit recent. Acest termen se referă la utilizarea propriilor mijloace de apărare ale organismului pentru a direcționa și a ataca cancerul cerebral.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că nu toate tumorile sunt la fel și nici nu răspund la fel de bine la tratamentul prin imunoterapie. Din acest motiv, s-a lucrat la „imunoterapia de precizie” pentru a trata pacienții care suferă de glioblastom.

Vaccinul personalizat

Glioblastomul este unul dintre cancerele cu cel mai slab prognostic. Prin urmare, pacienții au nevoie de un vaccin personalizat pentru a exista rezultate favorabile. Dar cum fac acest lucru experții?

Cel mai bun mod este de a proiecta un vaccin cu antigeni ai tumorii proprii a pacientului. Acest lucru favorizează un răspuns imun mult mai eficient. Limfocitele reușesc să recunoască celulele „rele” și să le distrugă.

În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că pacienții au răspuns favorabil la vaccinul personalizat și nu la cel generic. Vaccinul generic pentru orice tip de tumoare nu funcționează. Pentru a pune capăt cancerului cerebral, vaccinul trebuie personalizat.

Așteptări pentru cancerul cerebral

Specialist care prepară vaccinul contra cancerului cerebral
Deși mai este mult de cercetat, experții încep să deschidă drumul către terapii mai sigure și mai eficiente.

Progresele pe care experții le fac în studierea diferitelor tipuri de cancer și, în special, a cancerului cerebral, sunt destul de încurajatoare. Cu toate acestea, doar 30 de persoane au participat la studiul menționat în acest articol.

Acest lucru te poate face să te întrebi dacă este fezabil să studiem și să creăm un vaccin personalizat pentru fiecare persoană care are cancer la creier. Este fezabil? Oare oamenii și-ar putea permite?

Este important de menționat faptul că specialiștii nu au reușit să distrugă cancerul persoanelor studiate. Pacienții au avut un tip agresiv de cancer cu o rată ridicată a mortalității, în ciuda tratamentelor pe care le-au primit.

Însă specialiștii au reușit să crească speranța de viață a bolnavilor. Conform celor indicate de ziarul El País, acești pacienți trăiesc în mod normal timp de 14 luni. Cu toate acestea, vaccinul a permis ca acest număr să crească la 29 de luni. Fără îndoială, este un aspect încurajator, care indică faptul că experții sunt pe drumul cel bun și că, cel mai probabil, vindecarea definitivă este aproape.

În prezent, cercetătorii continuă să studieze diferite posibilități pentru a pune capăt acestor tipuri de boli care ucid mii de oameni în fiecare an. Sperăm că, mai devreme sau mai târziu, vom auzi știrile despre un vaccin care elimină complet cancerul.

Copiii, adulții și vârstnicii suferă de diferite tipuri de cancer. Supunerea la chimioterapie și radioterapie este o experiență dificilă.

Crezi că afecțiunile oncologice vor avea în cele din urmă un remediu? Crezi că acest lucru va fi fezabil și pentru cancerele mai agresive, precum glioblastomul?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Espinosa-Montero, Rubén, Santana, Blanca, Flores-Armas, Eduardo Miguel, & Sadowinski-Pine, Stanislaw. (2009). Astrocitoma pilocítico de cerebelo (K-07-1028) con tumor residual. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 66(1), 80-91. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100009&lng=es&tlng=es.
  • González Trujillo, F., Castro Noriega, C., Castro Ramírez, O. J., Olaya, N., Penagos González, P. J., Zubieta Vega, C., & Melo Gómez, G. (2014). Multiform glioblastomas:<: current discussions on biomolecular markers as factors for prognosis regarding a series of cases with a survival rate over 2 years in the Instituto Nacional de Cancerología INC-Colombia. Acta Neurológica Colombiana, 30(4), 282-289.
  • Pinilla-Arias, D., Mateo-Sierra, O., Gutiérrez, F.A., Fernández-Carballal, C., & Carrillo, R.. (2005). Inmunoterapia en astrocitomas de alto grado: principios y estado actual. Neurocirugía, 16(4), 345-358. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-14732005000400005&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.