Cum luptă sistemul imunitar împotriva cancerului
Sistemul imunitar este un sistem complex de apărare a cărui funcție principală este cea de a proteja organismul de agenții externi. Prin urmare, este important ca acesta să poată diferenția propriile componente de cele externe. Acesta este modul în care sistemul imunitar luptă împotriva cancerului.
În mod similar, sistemul imunitar este capabil să identifice și să lupte cu propriile sale componente celulare. Acest lucru se întâmplă atunci când aceste componente sunt anormale. Acesta este cazul celulelor canceroase, care diferă de celulele normale.
Este important să înțelegem faptul că, în toate tipurile de cancer, procesul bolii constă în faptul că unele celule ale corpului se înmulțesc necontrolat și se răspândesc în țesuturile din apropiere. Cancerul este o boală periculoasă, motiv pentru care este foarte important să obții ajutor de specialitate pentru a lupta corect împotriva acestuia.
Descoperă mai mult:
Funcțiile sistemului imunitar
Pe lângă recunoașterea și combaterea celulelor tumorale, sistemul imunitar are și alte modalități de a preveni apariția lor.
- Protejează organismul de infecțiile virale care pot duce la apariția tumorilor. De exemplu, acesta este cazul papilomavirusului uman (HPV). De asemenea, luptă împotriva patogenilor cu un mare potențial mutagen, care pot modifica materialul genetic al celulelor.
- Luptă eliminând agenții patogeni externi. Când există o infecție, corpul răspunde dezvoltând o inflamație în jurul său. Această inflamație trebuie abordată eficient, deoarece acest mediu poate duce ocazional la apariția tumorilor.
- Identifică și ucide celulele canceroase. Face acest lucru prin intermediul unor markeri specifici.
Antigene de suprafață
Dar cum recunoaște sistemul imunitar celulele canceroase? Răspunsul se află în anumite proteine de suprafață prezente în toate celulele, numite antigene de suprafață.
Antigenele de suprafață ale celulelor tumorale sunt diferite de cele ale celulelor normale. Astfel, celulele sistemului imunitar pot recunoaște aceste antigene și pot detecta faptul că ele corespund unei celule mutante.
Celulele imune care sunt capabile să îndeplinească această sarcină de recunoaștere sunt limfocitele T. Aceste celule au receptori care detectează antigenele de suprafață.
Cum luptă sistemul imunitar împotriva cancerului
Răspunsul sistemului imunitar la cancer începe cu recunoașterea celulelor mutante datorită antigenelor de suprafață menționate anterior. Aceste antigene sunt examinate de limfocitele T, prezente în ganglionii limfatici.
După aceasta, limfocitele T suferă o serie de modificări și se activează. Acest lucru le oferă posibilitatea de a călători către vasele de sânge. Prin intermediul acestora, limfocitele T ajung la tumoare dirijate de anumite molecule de semnalizare.
Odată ce ajung în zona tumorii, limfocitele T se infiltrează în regiunea menționată pentru a trece la atac. Aici, ele recunosc celulele tumorale care au anumite proteine pe suprafața lor și încep să le distrugă. Limfocitele T fac acest lucru stimulând o altă serie de celule ale sistemului imunitar (de exemplu, celulele Natural Killer (NK) sau macrofagele).
Citește și:
Mecanisme de evadare a celulelor tumorale
Motivul dezvoltării cancerului, în ciuda acțiunii sistemului imunitar, este faptul că unele celule canceroase au suferit atât de multe mutații, încât au mecanisme de prevenire a acțiunii sistemului imunitar. Aceste mecanisme permit celulelor tumorale să se ascundă de sistemul imunitar (de exemplu, ascunderea antigenelor de suprafață care ar putea fi recunoscute de sistemul imunitar).
În aceste cazuri, sistemul imunitar poate riposta datorită celulelor Natural Killer. Aceste celule sunt capabile să detecteze faptul că o alta și-a pierdut antigenele de suprafață. Aceasta este marcată ca fiind străină și apoi eliminată.
Un alt mecanism pe care celulele tumorale îl pot folosi pentru a evita acțiunea sistemului imunitar este producerea de mesageri chimici cu acțiune inhibitoare asupra celulelor imune. Astfel, celulele tumorale creează imunosupresie în jurul tumorii. Acest lucru favorizează supraviețuirea acestora.
Din acest motiv, scopul principal al imunoterapiei este acela de a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase. Acest lucru poate fi realizat cu terapie adjuvantă, care utilizează anticorpi direcționați către celulele tumorale pentru a favoriza eliminarea lor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Cancer Society, & Society, A. C. (2010). cancer facts & figures 2013. American Cancer Society. https://doi.org/10.1177/0300985809357753
- Society, A. C. (2008). Global Cancer Facts & Figures 2nd Edition. American Cancer Society. https://doi.org/10.1002/ijc.27711
- Cancer Research UK. (2014). Worldwide cancer statistics. https://doi.org/10.1002/adma.201605145
- Society, A. C. (2015). Cancer Treatment. Cancer Treatment And Survivorship Facts And Figures 2014-2015. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003475.pub2.Manual