Diagnosticul și tratamentul faringitei virale - Doza de Sănătate
 

Diagnosticul și tratamentul faringitei virale

Faringita virală este o inflamație cauzată de un virus. Este o infecție obișnuită și nu provoacă complicații în majoritatea cazurilor. Simptomele durează doar câteva zile.
Diagnosticul și tratamentul faringitei virale

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Faringita virală este cea mai frecventă formă a acestei boli. De fapt, între 60 și 80% din cazuri sunt de natură virală. Cu toate acestea, oamenii folosesc antibiotice pentru tratament. Aceasta este o practică periculoasă, pentru că acest tip de medicament funcționează numai împotriva afecțiunilor bacteriene. În acest articol, vom discuta despre diagnosticul și tratamentul faringitei virale.

De obicei, această formă a bolii apare mai des în timpul fronturilor atmosferice sau anotimpurilor reci. Este o infecție contagioasă, așadar cea mai bună măsură preventivă este de a evita contactul cu persoanele care sunt deja bolnave.

Ce este faringita virală?

Inflamația mucoasei faringelui cauzată de o infecție virală este cunoscută sub numele de faringită virală. Faringele este o structură anatomică în formă de tub, care leagă cavitatea bucală de laringe și esofag. Se află în gât și măsoară aproximativ 15 cm la adulți.

Trebuie să ții cont de faptul că faringele se poate inflama din diferite motive. Uneori există o infecție bacteriană sau fungică. În plus, în circa 30% din cazuri, nu există agenți patogeni.

Prin urmare, faringita virală este cauzată doar de un virus. Evoluția acestei boli depinde de tipul de virus implicat și de gestionarea patologiei. Doar în cazuri rare apar complicații.

Gură larg deschisă
Faringita virală reprezintă iritarea mucoasei faringelui și este extrem de contagioasă.

Cauzele faringitei virale

Faringita virală este asociată cu o infecție virală. Cu alte cuvinte, este unul dintre simptomele unei alte boli infecțioase. Dacă această inflamație se manifestă fără prezența unei alte patologii, este denumită faringită virală nespecifică.

De obicei, boala are un debut treptat și provoacă leziuni minore. În mod normal, se va ameliora de la sine în două sau trei zile. În alte cazuri, virușii și patologiile asociate sunt:

  • Adenovirusul, enterovirusul și rinovirusul, care duc la răceală și faringită
  • Virusul gripal care cauzează gripă și uneori și faringită
  • Virusul Herpes simplex (HSV)
  • Epstein-Barr, virusul mononucleozei infecțioase
  • HIV, care provoacă un sindrom retroviral acut, însoțit uneori de faringită

Identificarea bolii

Simptomul distinctiv al acestei boli este durerea în gât. În plus, există și alte manifestări care pot apărea cu intensitate mai mare sau mai mică, în funcție de fiecare persoană. De obicei, boala se manifestă cu:

  • Gât uscat
  • Durere la înghițirea alimentelor sau chiar la înghițirea salivei
  • Inflamația amigdalelor, cunoscută și sub denumirea de amigdalită
  • Febră nu mai mare de 38 ºC
  • Durere de cap
  • Ganglioni limfatici inflamați la nivelul gâtului
  • Oboseală

Simptomele pot varia în funcție de tipul de virus care cauzează boala. În cazul faringitei virale acute, faringele este roșu și acoperit de mucus. În faringita virală cronică, mucoasa este palidă, subțire și acoperită cu un mucus gros.

În general, diagnosticul este clinic și se bazează pe istoricul și examenul fizic al pacientului. Medicii vor solicita anumite analize, cum ar fi un test rapid al antigenului streptococic, pentru a exclude faringita bacteriană.

Fată care are nevoie de tratamentul faringitei virale
Durerea în gât este principala manifestare clinică a acestei infecții. De asemenea, pot apărea probleme de înghițire și febră.

Tratamentul faringitei virale

Nu există un tratament specific pentru faringita virală. Remediile la domiciliu, cum ar fi gargara cu apă caldă sărată, sunt eficiente. Gargara constă în diluarea sării într-un pahar cu apă caldă și utilizarea preparatului de trei ori pe zi.

Consumul ridicat de apă este util, deoarece calmează gâtul și, de asemenea, ajută corpul să scape de viruși. Cel mai bine este să servești preparate ușoare, să te odihnești și să eviți iritanții, cum ar fi tutunul și alimentele picante.

În plus, este important să nu iei antibiotice atunci când faringita este virală. Acestea nu sunt deloc de ajutor. Dimpotrivă, întăresc bacteriile și le fac rezistente la astfel de medicamente.

Faringita prezintă rareori complicații. Cu toate acestea, există dovezi ce arată faptul că faringoamigdalita a devenit mai agresivă în ultimii ani. Aceasta este o formă de faringită care afectează și amigdalele și este cauzată de viruși în 80% din cazuri.

Vă mulțumim pentru citirea acestui articol despre diagnosticul și tratamentul faringitei virale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wilson A. Pharyngitis. Essential Infectious Disease Topics for Primary Care. 2008;15-24. doi:10.1007/978-1-60327-034-2_2
  • Wolford RW, Goyal A, Belgam Syed SY, et al. Pharyngitis. [Updated 2020 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519550/
  • Boktor SW, Hafner JW. Influenza. [Updated 2020 May 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363/
  • Coco A, Kleinhans E. Prevalence of primary HIV infection in symptomatic ambulatory patients. Ann Fam Med. 2005;3(5):400-404. doi:10.1370/afm.376
  • van der Veen EL, Sanders EA, Videler WJ, van Staaij BK, van Benthem PP, Schilder AG. Optimal site for throat culture: tonsillar surface versus posterior pharyngeal wall. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2006;263(8):750-753. doi:10.1007/s00405-006-0046-6
  • Satomura K, Kitamura T, Kawamura T, et al. Prevention of upper respiratory tract infections by gargling: a randomized trial. Am J Prev Med. 2005;29(4):302-307. doi:10.1016/j.amepre.2005.06.013

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.