Excesul de mucus la nivelul gâtului - Doza de Sănătate
 

Excesul de mucus la nivelul gâtului

Mucusul în gât poate fi rezultatul a ceva complex, cum ar fi o alergie sau o boală, sau pur și simplu un răspuns la un obicei nociv. Află cum să scapi de excesul de mucus din gât!
Excesul de mucus la nivelul gâtului

Ultima actualizare: 14 august, 2020

Excesul de mucus la nivelul gâtului este un simptom foarte frecvent, dar destul de enervant, mai ales în anotimpurile toamnă și iarnă. De obicei, este temporar, dar poate irita foarte mult tractul respirator.

Totuși, producția de mucus este un mecanism de apărare al sistemului nostru imunitar. Ne permite să ne protejăm de bacterii și de alte microorganisme. De fapt, este un răspuns nespecific al organismului.

Excesul de mucus la nivelul gâtului poate apărea din cauza multor factori diferiți, care variază de la fumat, la alergii comune. Deși este ceva foarte incomod cu care ne confruntăm toți, puțini dintre noi știu cum să amelioreze situația.

În acest articol, îți vom explica principalele motive pentru care ai putea avea mucus în exces la nivelul gâtului. De asemenea, îți vom prezenta câteva modalități pentru a scăpa de această neplăcere.

De ce apare excesul de mucus la nivelul gâtului?

Așa cum am menționat mai sus, mucusul în gât se poate dezvolta din cauza mai multor factori.

În primul rând, cea mai obișnuită cauză este sindromul picăturii postnazale sau scurgerea postnazală. Aceasta apare atunci când există o acumulare de mucus în nas, care în cele din urmă coboară în gât.

Scurgerea postnazală apare din cauza afecțiunilor precum rinita sau sinuzita. Rinita este o inflamație a mucoasei nazale, care poate fi de natură alergică sau non-alergică. De exemplu, rinita este foarte frecventă la cei care sunt alergici la polen sau au o răceală comună.

Fată care vrea să scape de excesul de mucus la nivelul gâtului
Sinuzita este inflamația mucoasei la nivelul sinusurilor paranazale. Acestea sunt cavitățile din interiorul craniului, aflate lângă nări. Mucusul în gât apare adesea atunci când există o infecție cauzată de un virus sau o bacterie prezentă în sinusuri.

În al doilea rând, excesul de mucus la nivel gâtului poate apărea din cauza unei deviații a septului nazal. Această situație este foarte frecventă, la fel ca procesele alergice și fumatul.

Da, fumatul este una dintre principalele cauze ale excesului de mucus în gât. Tutunul este o substanță toxică care irită continuu mucoasa respiratorie. Prin urmare, poți scăpa de mucus doar dacă renunți la fumat.

În final, reține faptul că orice tip de infecție poate provoca mucus în gât. Cele mai frecvente infecții sunt amigdalita, faringita și chiar bronșita. Organismul răspunde la atac producând mucus pentru a preveni proliferarea microorganismului și agravarea infecției.

Cum poți reduce excesul de mucus la nivelul gâtului?

Nu trebuie să apelezi la medicamente pentru reducerea mucusului din gât. Există multe măsuri simple care te pot ajuta fie să ameliorezi simptomele, fie să le elimini complet:

  • Încearcă să stai într-un mediu umed. Pentru a face acest lucru, folosește un umidificator sau stai lângă un corp mare de apă.
  • Bea multe lichide.
Femeie care bea apă stând în pat
  • Fă zilnic gargară cu apă și sare. Acest lucru ajută la detașarea ușoară a mucusului de gât. Poți încerca, de asemenea, să folosești picături nazale sau spray cu apă de mare.
  • Pentru a evita iritarea gâtului, este recomandat să ventilezi casa sau locul în care te afli. Poți încerca chiar să faci o plimbare în zone naturale curate, necontaminate, departe de trafic și fum.
  • Desigur, este esențial să elimini tutunul din viața ta, deoarece acesta este un iritant și una dintre cauzele principale ale excesului de mucus.
  • O altă recomandare este să-ți menții capul mai ridicat decât corpul în timp ce dormi. Poți utiliza două perne sau o pătură pentru a înălța perna. Astfel, vei împiedica acumularea mucusului în gât.

Concluzie

Excesul de mucus în gât este o situație foarte incomodă, dar destul de frecventă. Poate fi provocat de o alergie sau de o boală sau poate fi doar un răspuns la un obicei toxic.

În orice caz, evită să înghiți flegma. În mod similar, suflă-ți nasul dacă ai o congestie nazală sau ești răcit, deoarece tot mucusul din această zonă poate ajunge să se deplaseze spre gât.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.