10 posibile cauze ale durerilor corporale - Doza de Sănătate
 

10 posibile cauze ale durerilor corporale

Durerile corporale sunt un simptom obișnuit provocat de multe afecțiuni. De la disconforturi temporare, până la boli cronice autoimune, acestea sunt capabile să provoace neplăceri care afectează calitatea vieții unei persoane.
10 posibile cauze ale durerilor corporale
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Multe afecțiuni pot reprezenta cauze ale durerilor corporale. De fapt, durerea este un simptom atât de comun, încât ar putea fi atribuit aproape oricărei afecțiuni. De asemenea, este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic.

Durerile corporale sunt o experiență subiectivă cu impact emoțional și înrăutățesc calitatea vieții persoanei suferinde. Acest lucru se observă în special în cazurile cronice. De multe ori, evoluția durerilor este acută, ca și în cazul infecțiilor. Durerea acută dispare după o anumită perioadă de timp. În schimb, durerea cronică poate fi prezentă toată viața.

Astăzi, vom discuta despre 10 posibile cauze ale durerilor corporale, care sunt relativ frecvente la populația generală.

10 posibile cauze ale durerilor corporale

1. Gripa

Gripa este o boală respiratorie acută, care apare mai ales în timpul iernii. Este cauzată de virusurile gripale A sau B și afectează oameni din întreaga lume.

Procesul infecțios în sine este autolimitat și deloc complicat. Cu toate acestea, este asociat cu o mortalitate mai mare la anumite populații cu risc, cum ar fi persoanele care suferă de boli cronice sau bolnavii imunocompromiși. Experții recomandă vaccinarea preventivă anuală.

Gripa fără complicații poate dura o săptămână sau mai mult. Provoacă simptome respiratorii, cum ar fi mucusul, durerile în gât și tusea, alături de febră, cefalee, mialgie (dureri musculare) și slăbiciune. De asemenea, inflamația, în special în gât, piept și plămâni, poate fi dureroasă.

2. Fibromialgia

Fibromialgia este cea mai frecventă cauză ce provoacă dureri cronice osoase și musculare. Afectează între 2% și 8% din populație. Durerea provoacă, de asemenea, oboseală, probleme de memorie și tulburări de somn. Adevărata sa origine este încă necunoscută.

Fibromialgia afectează mai ales femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 55 de ani. În timpul examenului fizic, specialistul nu detectează alte anomalii în afară de sensibilitatea crescută a țesuturilor moi. Studiile de laborator și radiologice pot oferi rezultate normale.

Așadar, scopul tratamentului este de a reduce principalele simptome ale acestei tulburări. Prin urmare, profesioniștii din domeniul medical apelează la o varietate de terapii farmacologice și non-farmacologice. Ședințele de reabilitare, masajul și tratamentele alternative precum acupunctura și terapia sunt, de asemenea, foarte utile.

3. Sindromul oboselii cronice (SFC)

Sindromul oboselii cronice este o altă boală de etiologie necunoscută. Este cronică și afectează o mare parte a corpului. Este o tulburare invalidantă care limitează drastic activitățile pacientului.

Această afecțiune este dificil de diagnosticat din cauza lipsei studiilor coroborative. Persoanele care suferă de aceasta au dureri de cap, dureri musculare și dureri articulare.

Cu toate acestea, Academia Națională de Științe a dezvoltat o serie de criterii de diagnostic. Conform acestor criterii:

  • Trebuie să existe o reducere sau o afectare substanțială a capacității pacientului de a se angaja în activități profesionale, educaționale, sociale sau personale.
  • Boala trebuie să persiste mai mult de șase luni și să fie însoțită de oboseală.
  • Simptomele nu reprezintă rezultatul efortului excesiv continuu.
  • Durerea nu este atenuată în mod substanțial de odihnă.

4. Lupusul

Lupusul este o boală autoimună cronică (sistemul imunitar atacă propriile țesuturi) de etiologie necunoscută. De fapt, poate afecta orice organ și nu se concentrează asupra unui anumit sistem. Din cauza deteriorării și inflamației, durerile corporale sunt frecvente.

De asemenea, pacienții pot suferi de oboseală, erupții cutanate, febră aleatorie, umflături sau roșeață în jurul articulațiilor, convulsii și sensibilitate la lumina soarelui. Tratamentul este complex, deoarece răspunsul pacientului la medicamente poate varia.

5. Boala Lyme

Boala Lyme este o boală transmisă de căpușe. Se caracterizează prin apariția erupțiilor cutanate caracteristice sub formă de eritem migrator (pete roșii). De asemenea, provoacă dureri articulare profunde, oboseală, dureri de cap și chiar dureri musculare (cu înțepături).

6. Mononucleoza infecțioasă

Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă mononucleoză infecțioasă. Această afecțiune se mai numește „boala sărutului”, deoarece se răspândește prin salivă. Provoacă febră, faringită, oboseală, umflarea ganglionilor, dureri de cap, stare generală de rău și dureri corporale. Deși se vindecă, boala epuizează fizic pacienții. În perioada cea mai activă a afecțiunii, devine imposibil pentru pacienți să efectueze activități de bază.

7. Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o tulburare cronică, sistemică, de etiologie necunoscută. Deși experții știu că procesul care stă la baza acesteia este autoimun, multe situații pot declanșa apariția simptomelor.

Artrita reumatoidă afectează în principal articulațiile simetrice și duce la distrugerea lor, provocând deformări. În plus față de durere, pacienții pot suferi de oboseală, mialgie, febră, scădere în greutate și depresie. Faptul că este cronică și că evoluează în episoade acute o face dificil de tratat.

8. Scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală demielinizantă. Cu alte cuvinte, distruge tecile de mielină ale neuronilor. Este autoimună și este cea mai frecventă patologie a sistemului nervos central.

Pacienții pot suferi de durere, furnicături și alte senzații anormale. Alte simptome includ slăbiciune, epuizare, vedere încețoșată, orbire temporară sau permanentă, dificultăți de mers sau stat în picioare și tulburări de memorie.

9. Deshidratarea

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multă apă decât consumi din băuturi sau alimente. Vărsăturile, diareea, febra ridicată sau medicamentele care te fac să urinezi mai mult decât în ​​mod normal pot să provoace deshidratare. Copiii și adulții în vârstă sunt mai predispuși să sufere de deshidratare.

Apa este un element esențial pentru buna funcționare corporală. Deshidratarea provoacă multiple simptome, cum ar fi sete excesivă, urinare redusă, gură uscată, buze crăpate, confuzie și oboseală. Provoacă dureri corporale deoarece, atunci când mușchii sunt deshidratați, produc substanțe toxice care irită terminațiile nervoase.

Medic care explică cauze ale durerilor corporale
În general, durerile corporale pot fi cauzate de multe afecțiuni diferite, de la boli autoimune, la miopatii induse de medicamente.

10. Miopatiile induse de medicamente

Abuzul de medicamente poate provoca dureri. Manifestările variază de la dureri musculare ușoare și slăbiciune până la leziuni cronice severe cu insuficiență renală.

În general, câteva exemple de substanțe care cauzează miopatii sunt alcoolul, cocaina, glucocorticoizii, statinele, antipsihoticele, colchicina și antiretrovirale. Efectul advers nu apare întotdeauna. Cu toate acestea, ar trebui să ai grijă dacă iei aceste medicamente sau substanțe.

Durerile corporale au multe cauze

Pe scurt, cauzele durerilor corporale sunt atât de variate, încât ar fi imposibil să le enumerăm pe toate! În acest articol, le-am enumerat pe cele mai frecvente.

Dacă ai dureri persistente pe care nu le poți explica și care îți modifică și calitatea vieții, ar trebui să consulți imediat un medic. Este important să identifici cauzele pentru a obține un tratament adecvat în funcție de nevoile tale. Evită auto-medicația și mergi întotdeauna la medic dacă prezinți un simptom care te îngrijorează!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.