Tratament pentru boala Lyme - Doza de Sănătate
 

Tratament pentru boala Lyme

Boala Lyme este o infecție care, la început, provoacă doar eritem pe piele. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, poate duce la complicații severe. În acest articol, vei descoperi care este tratamentul bolii Lyme.
Tratament pentru boala Lyme

Ultima actualizare: 21 septembrie, 2020

Tratamentul bolii Lyme este ceva relativ nou, deoarece această patologie a fost recunoscută pentru prima dată în 1975. Boala Lyme este o infecție cauzată de o bacterie din familia Borrelia, care se transmite prin mușcăturile de căpușe. Așadar, ce tratament pentru boala Lyme există?

Pentru a avea această boală, trebuie să fi intrat în contact cu aceste artropode. Această boală este mai frecventă în mediul rural, unde există câmpuri vaste, păduri sau ierburi. Însă acest lucru nu înseamnă că toate căpușele transmit boala Lyme.

Această boală provoacă complicații neurologice severe dacă nu este tratată la timp. În plus, medicamentele variază în funcție de vârsta pacientului și severitatea afecțiunii. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre tratamentul bolii Lyme

Ce este boala Lyme?

Înainte de a începe să vorbim despre tratamentul bolii Lyme, trebuie să știi mai multe despre această afecțiune. Așa cum am menționat deja, este vorba despre o infecție transmisă prin mușcătura anumitor căpușe.

După mușcătură, apare o mică denivelare în zonă, care dispare în câteva zile. Mai târziu, apare o erupție pe piele, care se răspândește progresiv. Această erupție nu provoacă mâncărime sau durere, dar își schimbă locația (medicii o numesc „eritem migrant”). De asemenea, mulți oameni au o stare generală de rău, febră și dureri de cap. Complicațiile pot apărea chiar și la ani după dispariția acestor simptome.

Este normal ca pacienții să prezinte dureri articulare, în special la nivelul genunchilor. În mod similar, situația poate evolua spre meningită, paralizie pe o parte a feței sau slăbiciune a membrelor. În unele cazuri, apar modificări ale ritmului cardiac sau tulburări de memorie.

Nevoia de tratament pentru boala Lyme
Mușcăturile de căpușe dispar după un timp, dar complicațiile pot apărea luni sau ani mai târziu.

Tratament pentru boala Lyme

Tratamentul bolii Lyme trebuie început devreme, deoarece acesta este cel mai bun mod de a evita toate complicațiile menționate mai sus. Deoarece este o infecție bacteriană, specialiștii din domeniul medical recomandă administrarea de antibiotice.

Atât tipul de tratament ales, cât și rezultatul obținut cu acesta depind de gravitatea infecției și de momentul în care a fost detectată. Un articol apărut în Colombian Medicine Act explică acest lucru și afirmă, de asemenea, că, atunci când boala este avansată, rezultatul nu este la fel de satisfăcător ca în cazurile ușoare.

Tratamentul bolii Lyme în stadiul incipient

Dacă infecția este descoperită devreme, pacientul poate fi tratat oral. Cele mai utilizate antibiotice sunt tetraciclinele (cum ar fi doxicilina). Doza prescrisă de medici este de 200 miligrame pe zi, pentru o perioadă între 21 și 30 de zile.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu publicat în revista Family Medicine, doxicilina nu poate fi utilizată în situații speciale (de exemplu, la copii și femei însărcinate.) În cazul copiilor cu vârsta sub nouă ani, experții recomandă utilizarea unui alt tip de antibiotic, precum penicilina.

La femeile însărcinate sau la cele care alăptează, cel mai bine este se utilizeze amoxicilină sau cefuroximă. Cele mai recente studii sugerează faptul că tratarea bolii Lyme în mai puțin de 21 de zile este, de asemenea, eficientă.

Tratamentul bolii Lyme în stadii tardive sau în cazuri mai severe

Dacă diagnosticul survine târziu și boala este avansată, specialiștii din domeniul medical optează pentru alte medicamente sau tipuri de administrare. Cel mai frecvent se utilizează doxicilina. Diferența este faptul că tratamentul trebuie să fie intravenos și administrat pentru o perioadă mai lungă de timp, deoarece infecția s-a instalat în țesuturi și bacteria s-a reprodus.

Acelaș lucru este valabil și atunci când apar complicații, în special în sistemul nervos central. De exemplu, așa cum am subliniat mai sus, boala Lyme poate duce la paralizie facială sau meningită. În această situație, medicii optează pentru antibiotice intravenoase.

Cele mai utilizate medicamente pentru aceste complicații sunt cefalosporinele. Chiar dacă prognosticul este bun, pacientul trebuie să primească un tratament cât mai curând posibil. Însă, chiar și pacienții care sunt tratați devreme pot suferi de simptome pentru o perioadă lungă de timp.

Persoană care are nevoie de tratament pentru boala Lyme
Apariția căpușelor care provoacă boala Lyme este mai frecventă în timpul verii, în zonele de camping.

Tratamentul precoce al bolii Lyme pentru reducerea complicațiilor

Pe scurt, pacienții ar trebui să înceapă un tratament pentru boala Lyme foarte devreme, deoarece există un risc ridicat de complicații neurologice sau articulare. Medicamentele pe care specialiștii din domeniul medical le prescriu sunt antibiotice.

Dacă medicii detectează infecția devreme și manifestările sale sunt ușoare, aceștia prescriu doxicilină pe cale orală. Cu toate acestea, la copii și femei însărcinate, cel mai bine este să se administreze penicilină, cum ar fi amoxicilina. Medicamentele trebuie administrate intravenos în stadiile tardive ale bolii Lyme.

Cel mai important lucru este prevenirea contactului cu căpușele. Ar trebui să eviți mediile cu căpușe, să le elimini din casă și să iei măsuri de precauție în locurile de picnic sau în zonele de camping. Măsurile simple reduc riscul de infectare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fajardo, M., Fajardo, L., & Fajardo, D. M. (n.d.). La enfermedad de Lyme.
  • García Meléndez, M. E., Skinner Taylor, C., César, J., Alanís, S., & Candiani, J. O. (2014). Enfermedad de Lyme: actualizaciones Gaceta Médica de México. 2014;150:84-95 ARTÍCULO DE REVISIÓN Correspondencia. Gaceta Médica de México (Vol. 150).
  • Treatment | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved August 13, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/treatment/index.html
  • Alonso Fernández, M. (2012). Enfermedad de Lyme. ¿Es tan infrecuente? Semergen, 38(2), 118–121. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2011.06.007
  • Olmo Montes, F. J., Sojo Dorado, J., Peñas Espinar, C., & Muniáin Ezcurra, M. A. (2014). Infecciones producidas por borrelias: enfermedad de Lyme y fiebre recurrente. Medicine (Spain), 11(51), 3009–3017. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70731-0
  • Portillo, A., Santibáñez, S., & Oteo, J. A. (2014). Enfermedad de Lyme. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia Clinica, 32(SUPPL.1), 37–42. https://doi.org/10.1016/S0213-005X(14)70148-X
  • Sanchez, Edgar, et al. “Diagnosis, treatment, and prevention of Lyme disease, human granulocytic anaplasmosis, and babesiosis: a review.” Jama 315.16 (2016): 1767-1777.
  • Touradji, Pegah, et al. “Cognitive decline in post-treatment Lyme disease syndrome.” Archives of Clinical Neuropsychology 34.4 (2018): 455-465.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.