Care sunt patogenii periculoși vara? - Doza de Sănătate
 

Care sunt patogenii periculoși vara?

Există anumiți agenți patogeni care reușesc să se înmulțească mai bine în timpul verii, având în vedere condițiile calde și umede de mediu. Așadar, care sunt cei mai comuni agenți patogeni în anotimpul cald? Citește acest articol pentru a afla de ce trebuie să te ferești!
Care sunt patogenii periculoși vara?

Ultima actualizare: 19 septembrie, 2020

Așa cum știm cu toții, sosirea verii merge mână în mână cu o creștere bruscă a temperaturilor din mediu. Ca urmare, șansele de a dezvolta anumite infecții cresc, deoarece multe microorganisme sunt capabile să prolifereze în aceste condiții. Așadar, care sunt patogenii periculoși vara?

Expunerea la viruși, bacterii și ciuperci poate apărea în orice moment al anului. Cu toate acestea, date fiind caracteristicile specifice verii, unele microorganisme reușesc să se răspândească mai ușor în lunile calde. În paragrafele de mai jos, vom discuta despre cele mai frecvente infecții ce apar vara, precum și despre cum putem să ne protejăm sănătatea.

Ce este un agent patogen?

Termenul de agent patogen se referă la orice microorganism care are capacitatea de a provoca disconfort sau boli gazdei pe care o infectează. Această definiție cuprinde orice tip de germeni, inclusiv viruși, bacterii, ciuperci, protozoare și alte microorganisme mai complexe.

Este important să reții faptul că unele dintre bolile pe care le vom menționa mai jos au origini multiple din cauza simptomelor lor clinice. Cu alte cuvinte, acestea pot fi cauzate de agenți patogeni de diferite genuri și chiar ordine. Aceste grupări ajută la simplificarea tratamentelor.

Care sunt patogenii periculoși vara?

Patogenii periculoși vara infectează corpul
În timpul verii, temperaturile ridicate oferă mediul ideal pentru dezvoltarea anumitor agenți patogeni.

Patogenii periculoși vara includ mai multe categorii.

Viruși și bacterii care provoacă inflamații

Conjunctivita și infecțiile urechii sunt boli inflamatorii care domină piscinele publice în timpul verii. Conjunctivita presupune inflamația stratului conjunctiv – membrana mucoasă care acoperă interiorul ochiului. Simptomatologia sa include următoarele:

Conjunctivita poate fi provocată de un virus sau de o bacterie. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor de conjunctivită, vinovatul este adenovirusul. Acest virus se răspândește prin contact direct, precum și prin particule de apă contaminată.

Problemele urechii, pe de altă parte, sunt adesea de natură bacteriană dacă vorbim despre infecții ale părții exterioare a canalului acesteia. În funcție de localizare, infecțiile urechii sunt clasificate în interne (infecția urechii interne) sau externe (infecția urechii externe). Manifestările clinice includ următoarele:

  • Dificultăți de auz
  • Durere în ureche
  • Sensibilitate la atingere

Ambele boli au ceva în comun: agenții patogeni care le provoacă, fie că sunt virali sau bacterieni, trăiesc în apă și la temperaturi ridicate. Prin urmare, piscinele cu apă caldă sunt terenul de reproducere perfect pentru aceste tipuri de agenți patogeni.

Având în vedere acest lucru, este important să iei măsuri de igienă adecvate și să folosești doar obiecte personale. Nu uita, aceste microorganisme supraviețuiesc și pe suprafețe!

Agenți patogeni care cauzează intoxicații alimentare

Femeie care are o durere de stomac
Intoxicația alimentară este mai frecventă din cauza manipulării necorespunzătoare a alimentelor.

Cine nu a avut ghinionul de a suferi o diaree intensă după o masă de vară? Intoxicația alimentară pare să fie la ordinea zilei când vine vorba de vară.

Acest lucru se întâmplă, în primul rând, deoarece creșterile de temperatură tind să favorizeze multiplicarea a numeroase organisme care cauzează intoxicații alimentare. În al doilea rând, problemele apar deoarece obiceiurile noastre se schimbă atunci când mergem în vacanță. A mânca pe malul mării sau lângă piscină, unde măsurile de igienă sunt scăzute, este mult mai riscant decât a mânca în propria bucătărie curată.

Potrivit MedlinePlus, unii dintre cei mai comuni agenți patogeni în timpul verii, care cauzează această afecțiune clinică sunt următorii:

  • Bacterii aparținând genului Campylobacter, bacili gram-negativi care sunt mobili având în vedere prezența flagelului.
  • Bacteria E. Coli, care trăiește, în general, în microbiota intestinului uman fără a provoca probleme. Cu toate acestea, anumite tulpini produc diaree atunci când aderă la membrana mucoasă intestinală.
  • Vibrio holera, o bacterie care include două serotipuri ce provoacă holeră.
  • Bacterii aparținând genului Salmonella, care se pot reproduce mai bine la temperaturi mai calde.

După cum poți vedea, aproape toate cazurile de diaree ca apar vara sunt de natură bacteriană, deoarece microbiota unui animal se amestecă mai ușor cu carnea atunci când aceasta nu este manipulată corespunzător. De asemenea, nu este neobișnuit ca apa utilizată pentru gătit și pentru curățarea ustensilelor să fie contaminată.

Alți agenți patogeni obișnuiți în timpul verii

Agenții patogeni menționați mai sus iau premiul atunci când vine vorba de prevalența lor în lunile de vară. Cu toate acestea, nu putem încheia acest articol fără să menționăm și alți agenți patogeni întâlniți des în acest sezon cald.

  • Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există 10 boli comune transmise de insecte la oameni. Ciclul reproductiv al majorității insectelor se încheie la vârsta adultă în primăvară și vară. Prin urmare, prevalența lor crește în această perioadă a anului. De exemplu, avem de-a face cu boli precum dengue, malarie, leishmanioză și febră galbenă, care sunt adesea produse de viruși și protozoare.
  • Ciupercile care cauzează patologii ale pielii sunt și ele foarte frecvente în timpul verii. Încă o dată, piscinele și băile publice sunt terenurile de reproducere perfecte. Temperaturile ridicate și umiditatea favorizează dezvoltarea acestor ciuperci.

După cum poți vedea, lista agenților patogeni care cauzează boli în timpul verii este practic infinită. Bacteriile sunt în frunte, deoarece provoacă atât boli inflamatorii, cât și cazuri de gastroenterită și diaree.

Prin urmare, este important să iei măsuri de precauție extreme atunci când alegi unde să mănânci, să faci duș, să înoți și să mergi la toaletă când ești în vacanță. Mai mult, dacă ai simptome de infecție, nu uita să consulți un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Perencevich EN, McGregor JC, Shardell M, et al. Summer Peaks in the Incidences of Gram-Negative Bacterial Infection Among Hospitalized Patients. Infect Control Hosp Epidemiol. 2008;29(12):1124‐1131.
  • Fares A. Factors influencing the seasonal patterns of infectious diseases. Int J Prev Med. 2013;4(2):128‐132.
  • Durkin MJ, Dicks KV, Baker AW, et al. Seasonal Variation of Common Surgical Site Infections: Does Season Matter?. Infect Control Hosp Epidemiol. 2015;36(9):1011‐1016.
  • Eber MR, Shardell M, Schweizer ML, Laxminarayan R, Perencevich EN. Seasonal and temperature-associated increases in gram-negative bacterial bloodstream infections among hospitalized patients. PLoS One. 2011;6(9):e25298.
  • Azcona L. Dermatomicosis comunes en verano. Identificación y tratamiento. Farmacia Profesional. 2003; 17(6): 78-83.
  • Werner B. Infecciones por parásitos más frecuentes y su manejo. Revista Médica Clínica Las Condes. 2014; 25(3): 485-528.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.