Care sunt simptomele cistitei la bărbați? - Doza de Sănătate
 

Care sunt simptomele cistitei la bărbați?

Cistita la bărbați implică modificări ale obiceiurilor de urinare, precum și durere. Cum o poți identifica? Ce ar trebui să faci în cazul apariției simptomelor? Îți vom spune în acest articol!
Care sunt simptomele cistitei la bărbați?
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cistita se referă la o inflamație a vezicii urinare. Deși este o tulburare destul de frecventă la femei, și bărbații pot să cadă victime acestui tip de infecție. Care sunt simptomele cistitei la bărbați și cum o poți recunoaște?

Simptomele nu diferă foarte mult între bărbați și femei. Cu toate acestea, este important să fii atent la evoluția infecției. În general, această problemă afectează bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani. Deși nu este gravă, este inconfortabilă și, ocazional, poate fi un semn al altor boli. Mai jos, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre cistita la bărbați.

Infecții ale tractului urinar și cistita la bărbați

Infecțiile tractului urinar la bărbați pot afecta atât tractul urinar inferior – în special vezica urinară -, cât și tractul urinar superior și rinichii. Termenul „cistită” se referă la o infecție a tractului urinar care implică vezica urinară și tractul urinar inferior.

În general, când vorbim despre cistita acută simplă, ne referim la o infecție care afectează doar vezica, dar nu și restul tractului urinar al rinichilor. Aceasta este o distincție importantă, deoarece schimbă complet tratamentul pacientului și prognosticul acestuia.

Care sunt simptomele cistitei la bărbați?

La bărbați, cistita nu este la fel de frecventă ca la femei, având în vedere că bărbații au o uretra mai lungă din punct de vedere anatomic. Acest lucru face ca agenții patogeni să ajungă mai greu la vezică. În același timp, potrivit unui studiu publicat de Centrul Național pentru Informații despre Biotehnologie, cistita poate rezulta și din apărarea antibacteriană care provine din lichidul prostatei.

În majoritatea cazurilor, această infecție nu are complicații, iar simptomele sunt similare cu cele pe care le experimentează femeile. În general, simptomele cistitei la bărbați includ următoarele:

  • Disurie: Aceasta se referă la durerea din timpul urinării. Pacienții o pot percepe ca o senzație de arsură sau usturime.
  • Frecvența urinării: o creștere a numărului de urinări pe zi.
  • Urgența de a urina: o nevoie bruscă de a urina sau o incapacitate de a reține urina.

Alte simptome mai puțin frecvente includ:

  • Durere suprapubiană
  • Nicturie, care se referă la urinarea mai frecventă în timpul nopții
  • Dificultate de eliberare a fluxului urinar
  • Hematurie (sânge în urină)
Băărbat care experimentează simptomele cistitei
Simptomele cistitei la bărbați sunt similare cu cele ale femeilor. Acestea pot include o senzație de arsură la urinare, o nevoie urgentă de a urina și urinare frecventă.

Posibile complicații

Dacă bărbații prezintă simptome recurente de cistită sau dacă simptomele apar împreună cu durerea pelvină sau perineală și febra, cel mai bine este să fie luată în considerare posibilitatea apariției prostatitei. Prin urmare, medicii ar trebui să evalueze posibilitatea trimiterii pacienților la un specialist în urologie.

În același timp, prezența febrei, a frisoanelor, a oboselii și a sensibilității în flanc sau în unghiul costovertebral nu este compatibilă cu cistita acută simplă la bărbați. În cazul acestor manifestări clinice, pacienții pot avea de-a face cu piel onefrita.

Diagnosticul corect al cistitei este esențial atunci când vine vorba de prescrierea tratamentului antimicrobian potrivit și de evitarea complicațiilor. Medicul va stabili dacă simptomele sunt rezultatul cistitei sau al unei alte patologii.

Examene de diagnostic

Pentru a diagnostica cistita la bărbați, medicul va începe cu o listă de întrebări cu privire la simptome. Procedând astfel, acesta va stabili dacă sunt necesare teste complementare, care pot include următoarele:

  • Analiza urinei: Medicii analizează o probă de urină fie prin microscop, fie prin utilizarea unei benzi reactive, pentru a detecta piuria.
  • Cultura de urină: Medicii pot solicita o cultură de urină pentru a stabili sensibilitatea bacteriilor la antibiotice. Medicii vor observa prezența bacteriuriei. Ca regulă generală, în situația unui caz suspect de cistită la bărbați, medicii vor efectua întotdeauna acest test. Nu vor prescrie niciodată un tratament cu antibiotice fără a colecta mai întâi o probă pentru o cultură de urină.
  • Alte teste: Medicii vor efectua un examen rectal digital dacă suspectează prostatita acută. O prostată sensibilă și edematoasă va confirma acest diagnostic alternativ.

La bărbații cu cistită, în special la cei cu infecții recurente ale tractului urinar cauzate de aceeași tulpină bacteriană, medicii vor lua în considerare un diagnostic de prostatită cronică.

Medic care analizează simptomele cistitei la bărbați
Pentru a confirma un diagnostic de cistită și a exclude alte cauze posibile, medicul va sugera teste complementare, cum ar fi o analiză a urinei.

Factori de risc pentru infecții mai grave

Anumite caracteristici particulare pot crește șansele unei persoane de a dezvolta o cistită acută mai complicată. Prin urmare, medicii trebuie să acorde o atenție specială atunci când tratează pacienții cu următoarele caracteristici:

  • Anomalii ale tractului urinar: Nefrolitiază, stenoză, stenturi sau derivații urinare
  • Pacienți imunocompromiși: Neutropenie sau infecție HIV avansată
  • Diabet zaharat slab controlat

Ce trebuie făcut în cazul simptomelor urinare

Așa cum am menționat mai sus, dezvoltarea cistitei la bărbații sănătoși, cu vârsta sub 50 de ani și care nu suferă de o altă tulburare este scăzută. Cu toate acestea, după vârsta de 50 de ani, riscul crește, având în vedere hipertrofia prostatică pe care unii oameni tind să o dezvolte.

Având în vedere prezența simptomelor de tip urinar, bărbații ar trebui să se prezinte la medic cât mai curând posibil. Acest lucru va preveni întârzierile de stabilire a diagnosticului și va permite medicilor să implementeze cursul corect al tratamentului. În același timp, medicii ar trebui să compare evoluția infecției cu rezultatele uroculturii.

În anumite cazuri, medicii pot fi nevoiți să evalueze tractul urinar complet, precum și prostata. În situația din urmă, nefrologul și urologul sunt responsabili de efectuarea examenului rectal.

În concluzie, merită menționată importanța de a avea un stil de viață sănătos și de a bea multă apă. Acești factori vor ajuta la prevenirea recurenței acestui tip de infecție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zanella MC, Schoofs F, Huttner B, Huttner A. Infections urinaires basses non associées aux sondes urinaires chez l’homme. Urétrite, cystite et prostatite [Lower urinary tract infections in men. Urethritis, cystitis and prostatitis]. Rev Med Suisse. 2017;13(558):808‐814.
  • Hooton Thomas, Acute simple cystitis in men, retrieved on 10 June 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/acute-simple-cystitis-in-men?search=cistitis%20men&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
  • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
  • Li R, Leslie SW. Cystitis. [Updated 2020 May 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/
  • Roberts, R. G., & Hartlaub, P. P. (1999, September 1). Evaluation of dysuria in men. American Family Physician.
  • Lee G, Romih R, Zupančič D. Cystitis: from urothelial cell biology to clinical applications. Biomed Res Int. 2014;2014:473536. doi:10.1155/2014/473536
  • Lipsky BA. Prostatitis and urinary tract infection in men: what’s new; what’s true?. Am J Med. 1999;106(3):327‐334. doi:10.1016/s0002-9343(99)00017-0
  • Price TK, Dune T, Hilt EE, et al. The Clinical Urine Culture: Enhanced Techniques Improve Detection of Clinically Relevant Microorganisms. J Clin Microbiol. 2016;54(5):1216‐1222. doi:10.1128/JCM.00044-16

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.