Antibiotice pentru infecțiile de tract urinar - Doza de Sănătate
 

Antibiotice pentru infecțiile de tract urinar

Știința nu a descoperit deocamdată antibioticele ideale pentru a trata infecțiile de tract urinar. Toate medicamentele disponibile au efecte secundare pe termen scurt, mediu și lung. De asemenea, bacteriile tind să devină rezistente la acțiunea acestora. Totuși, există multe opțiuni în funcție de tipul infecției.
Antibiotice pentru infecțiile de tract urinar

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Infecțiile tractului urinar sunt relativ frecvente. Femeile sunt mai des afectate din cauza lungimii mai mici a tractului urogenital în comparație cu bărbații. De fapt, se estimează că cel puțin una din cinci femei va suferi de o formă de infecție de tract urinar de-a lungul vieții. În acest articol, vom discuta despre principalele antibiotice pentru infecțiile de tract urinar.

Infecțiile de tract urinar pot apărea în orice parte a sistemului urinar. Așadar, pot fi localizate în vezică, rinichi, uretere sau uretră. Cu toate acestea, se estimează că 80% din cazuri sunt infecții ce apar în tractul urinar inferior (adică vezica urinară și uretra).

Cea mai frecventă formă de infecție a tractului urinar este cistita la femei și prostatita la bărbați. La adulții mai în vârstă, incidența afecțiunii este similară la ambele sexe. Factorii sezonieri sau geografici nu par să aibă nicio influență asupra acestor cazuri. În acest articol, vom arunca o privire mai atentă asupra cauzelor care duc la apariția acestor infecții și asupra modului în care antibioticele ajută la tratarea lor.

Infecțiile de tract urinar

Femeie care ia antibiotice pentru infecțiile de tract urinar

Bacteriile sunt microorganismele responsabile de infecțiile tractului urinar. Între 70% și 90% din cazuri sunt provocate de acțiunea bacteriei Escherichia coli. Într-o măsură mai mică, alte bacterii implicate în apariția infecțiilor sunt Proteus mirabilis, Staphylococcus coagulase, Klebsiella pneumoniae și Enterococcus faecalis.

Unele persoane sunt mai susceptibile la dezvoltarea infecțiilor de tract urinar, mai ales cele care suferă de diabet, au sistemul imunitar suprimat sau au o vârstă înaintată. De asemenea, există un risc crescut de infecție la cei cu vezică neurogenă, la persoanele care au cateter urinar sau la persoanele care nu își golesc complet sau suficient de des vezica urinară.

Cele mai frecvente infecții ale tractului urinar la bărbați sunt prostatita, uretrita, epididimita și orhita. La femei, cistita și bacteriuria asimptomatică (în special din cauza sarcinii și/sau sindromului de micțiune) sunt cele mai frecvente tipuri de infecții.

Antibiotice pentru infecțiile de tract urinar

De obicei, medicii apelează la antibiotice ca primă opțiune de tratament pentru combaterea infecțiilor tractului urinar. Cele mai utilizate antibiotice pentru infecțiile tractului urinar sunt cele care aparțin unuia dintre următoarele grupuri:

  • Antibiotice pe bază de chinolone. Medicii le folosesc pentru a trata infecțiile tractului urinar inferior. De obicei, sunt administrate mai întâi intravenos și apoi pe cale orală, deoarece au o absorbție digestivă bună. Sunt potrivite și pentru femeile însărcinate după al treilea trimestru de sarcină.
  • Aminoglicozide. Acestea sunt antibiotice bactericide care sunt utilizate, de obicei, atunci când cauza infecției este reprezentată de bacteriile gram-negative. Pacienții le pot folosi doar pentru perioade scurte, deoarece au efecte toxice asupra organismului.
  • Cefalosporine. Experții nu recomandă utilizarea cefalosporinelor de primă generație, ci a cefalosporinelor de a doua generație pentru infecțiile ușoare și a cefalosporinelor de a treia generație pentru infecțiile mai grave.
  • Inhibitori ai aminopenicilinei/beta-lactamazei. Acestea sunt cele mai bune antibiotice pentru infecțiile ușoare și femeile însărcinate, deoarece nu afectează fătul. Cu toate acestea, multe bacterii sunt deja rezistente la aceste medicamente.
  • Trimetoprim/sulfametoxazol (TMP/SMX). Medici le folosesc numai dacă au identificat în mod specific bacteriile care provoacă infecția și aceste bacterii sunt sensibile la medicament. În caz contrar, administarea acestora nu este recomandată.
  • Nitrofurantoin. Specialiștii le folosesc în special pentru a preveni reapariția infecției. Nu sunt recomandate femeilor aflate în primul trimestru de sarcină.
  • Fosfomicină trometamină. Acest antibiotic este eficient împotriva bacteriilor gram-pozitive și gram-negative. Pacienții trebuie să ia o singură doză. Este unul dintre cele mai utilizate și mai eficiente antibiotice.

Factori de luat în considerare

Specialist care analizează o cultură de bacterii

Tratamentul antibiotic este utilizat ținând cont de agentul specific care a provocat infecția tractului urinar. Cu toate acestea, având în vedere că majoritatea infecțiilor sunt cauzate de Escherichia coli, cel mai bine este să începi tratamentul pentru această bacterie, în timp ce medicul așteaptă rezultate de laborator.

Antibioticele, la fel ca majoritatea medicamentelor, au și efecte secundare. Unele dintre ele sunt imediate și, prin urmare, se manifestă la scurt timp după administrare. Acestea includ febră, greață, diaree, vărsături, cefalee, erupții cutanate, probleme ale tendoanelor și leziuni ale nervilor.

De asemenea, alte reacții adverse se pot manifesta pe termen mediu și lung, deoarece majoritatea antibioticelor afectează flora vaginală și intestinală. Prin urmare, acestea cresc susceptibilitatea la proliferarea bacteriană sau fungică în tractul digestiv și la nivel negital. Acesta este motivul pentru care mulți medici recomandă administrarea de probiotice în timpul tratamentului cu antibiotice.

Cea mai mare problemă este faptul că bacteriile devin cu ușurință rezistente la tratamentul cu antibiotice.

Oamenii de știință se așteaptă ca, în următorii ani, bacteriile să dezvolte rezistență la foarte multe antibiotice. Acestea includ norfloxacina, ciprofloxacina, amoxicilina și ampicilina, printre altele. Până în prezent, numai fosfomicina trometamol pare a fi suficient de puternică pentru a combate acest efect. Oamenii de știință lucrează din greu pentru a descoperi și alte opțiuni de tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andreu, A., Alós, J. I., Gobernado, M., Marco, F., de la Rosa, M., García-Rodríguez, J. A., & Grupo Cooperativo Español para el Estudio de la Sensibilidad Antimicrobiana de los Patógenos Urinarios. (2005). Etiología y sensibilidad a los antimicrobianos de los uropatógenos causantes de la infección urinaria baja adquirida en la comunidad. Estudio nacional multicéntrico. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica, 23(1), 4-9.
  • Calderón-Jaimes, E., Casanova-Román, G., Galindo-Fraga, A., Gutiérrez-Escoto, P., Landa-Juárez, S., Moreno-Espinosa, S., … Valdez-Vázquez, R. (2013). Diagnóstico y tratamiento de las infecciones en vías urinarias: un enfoque multidisciplinario para casos no complicados. Boletín Médico Del Hospital Infantil de México.
  • Martín Martínez, J. C. (2004). Infecciones urinarias complicadas: revisión y tratamiento. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud. https://doi.org/10.1111/j.1365-3156.2011.02888.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.