Cistita după actul sexual: cauze - Doza de Sănătate
 

Cistita după actul sexual: cauze

Cistita după actul sexual este frecventă în rândul femeilor. Deși o mulțime de lucruri o pot provoca, ea poate fi prevenită. În acest articol, vom împărtăși câteva recomandări în acest sens.
Cistita după actul sexual: cauze

Ultima actualizare: 13 noiembrie, 2019

Conform studiilor internaționale, 60% dintre femei vor suferi de cistită cel puțin o dată în viață. În peste 80% din cazuri, este vorba despre cistita după actul sexual. Cel mai comun tip este cistita bacteriană, cauzată de diverse microorganisme nocive.

Ce este cistita?

Strict vorbind, cistita implică inflamația vezicii urinare, indiferent de cauză.

Majoritatea oamenilor consideră că cistita este aceeași cu o infecție a tractului urinar. Însă nu este deloc așa. Cistita include și inflamația. O infecție a tractului urinar implică participarea unui microorganism, acesta fiind cel mai frecvent din rândul bacteriilor. Astfel, putem clasifica cistita în două categorii:

  • Cistită bacteriană
  • Cistită non-infecțioasă

Cistita bacteriana este cauzata de un microorganism, de cele mai multe ori o bacterie (cel mai frecvent apare din cauza bacteriei Escherichia coli). În aceste cazuri, microorganismul intră în tractul urinar prin uretră. Apoi se înmulțește, formând colonii bacteriene. Acest lucru provoacă simptomele afecțiunii.

Bacterie care provoacă cistita

În general, majoritatea cazurilor de cistită sunt cauzate de proliferarea excesivă a bacteriilor precum E. coli. Cu toate acestea, afecțiunea se poate manifesta și ca urmare a unor cauze non-infecțioase.

Iată câteva dintre cauzele cistitei non-infecțioase:

  • Corpuri străine. Un cateter urinar sau un cateter introdus în uretră pentru o perioadă lungă de timp poate duce la această afecțiune.
  • Medicamente. Inflamația vezicii urinare este un efect secundar al unor medicamente folosite în cadrul chimioterapiei.
  • Produse chimice. Anumite substanțe din produsele de igienă feminină, cum ar fi spray-urile pentru igienă intimă sau gelurile cu spermicide pot provoca iritații.
  • Radiații. Radioterapia la femeile tratate pentru cancer poate duce la apariția cistitei non-infecțioase.
  • Cistită interstițială. Aceasta este o inflamație cronică a vezicii urinare, fără o cauză clară. Desigur, acesta este motivul pentru care este atât de dificil de tratat.
  • Alte afecțiuni. Anumite boli, cum ar fi afecțiunile măduvei spinării duc la apariția vezicii neurogene.

Cistita după actul sexual

S-a dovedit științific că sexul este un factor de risc pentru cistita la femei. Conform unui studiu internațional, femeile care fac sex de mai mult de patru ori pe lună, folosesc contraceptive și au făcut sex în ultimele treizeci de zile, sunt mai predispuse să dezvolte cistită.

Prin urmare, există o expresie specifică pentru această infecție a tractului urinar legată de sex: cistita postcoitală. De asemenea, studiul a identificat cel puțin cinci motive pentru care relațiile sexuale pot duce la apariția infecțiilor urinare la femei. Să aruncăm o privire asupra lor.

Contraceptivele orale

Contraceptivele orale modifică ciclul menstrual al femeilor. De asemenea, modifică acțiunile naturale ale hormonilor asupra corpului feminin.

Contraceptivele orale slăbesc mucoasa vezicii urinare – adică partea interioară a organului. Acest lucru facilitează înmulțirea bacteriilor precum Escherichia coli.

Femeie cu o folie de contraceptive orale

Femeile care iau contraceptive orale au un risc mai mare de a se confrunta cu cistita după actul sexual, deoarece aceste medicamente slăbesc membrana mucoasă care protejează vezica urinară.

Prezervativele

Materialele din care sunt confecționate prezervativele bărbătești și feminine pot afecta, de asemenea, mucoasa tractului urinar al femeilor. Acest lucru le face mai vulnerabile la infecții și facilitează proliferarea bacteriilor.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că nu toate persoanele reacționează la fel la aceste materiale.

Accesul bacteriilor în interior

Sexul favorizează accesul bacteriilor din mediul extern în tractul urinar al femeilor. În plus, penisul masculin poate acționa ca purtător, iar mișcările implicate în actul sexual pot duce la apariția cistitei.

Igiena de după actul sexual

Unul dintre factorii favorizanți ai apariției cistitei după actul sexual este igiena intimă precară.

Atunci când femeile nu urinează imediat după actul sexual, bacteriile care au ajuns în interior pot să rămână în vezică și să se înmulțească.

Traumele uretrei

Sexul reprezintă o traumă a uretrei unei femei, care este foarte aproape de vagin. Mișcările repetitive implicate în actul sexual slăbesc tractul urinar al femeilor, favorizând intrarea bacteriilor externe în interior.

Cum previi cistita după actul sexual

Deși este evident că sexul poate duce la apariția cistitei la femei, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să vă îți fie frică. În plus, nu este necesar să încetezi să ai relații sexuale de teama unei infecții a tractului urinar.

Dacă ești atentă, îți vei reduce cu mult șansele de a face cistită după sex.

Femeie afectată de cistita după actul sexual

Consumul suficient de apă asigură o hidratare optimă și reduce riscul de cistită. Cu toate acestea, cantitatea zilnică variază de la persoană la persoană.

Cel mai bun sfat pentru a preveni cistita după actul sexual este să îți golești vezica urinară imediat după sex. Acest truc simplu transportă bacteriile care ar fi putut intra în uretră și vezică în exterior. În general, urinarea previne colonizarea bacteriană în sistemul urinar. Dacă este posibil, golește-ți vezica și înainte de sex, deoarece acest gest îmbunătățește, de asemenea, sistemul natural de apărare a organismului.

Acest sfat simplu ar trebui să meargă mână în mână cu o hidratare optimă. A bea cantitatea potrivită de apă stimulează producerea de urină și facilitează urinarea în timpul zilei. În acest fel, vei preveni retenția de urină, care favorizează și apariția cistitei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.