Cauzele infecțiilor de tract urinar - Doza de Sănătate
 

Cauzele infecțiilor de tract urinar

Putem afla de ce apar infecțiile tractului urinar analizând factorii care ne predispun la această problemă. Fiecare vârstă și circumstanță are propriii factori de risc. În rândurile de mai jos, vom aprofunda acest subiect.
Cauzele infecțiilor de tract urinar

Ultima actualizare: 04 mai, 2020

Pentru a înțelege cauzele infecțiilor de tract urinar, este important să definim ce este acest tip de infecție. De asemenea, este necesar să analizăm factorii care predispun la apariția acestor afecțiuni. O infecție a tractului urinar este o infecție care apare în orice parte a sistemului urinar. Infecțiile apar în principal în uretră, vezica urinară, uretere și rinichi.

Infecțiile de tract urinar sunt destul de frecvente. Se estimează că până la 50% dintre femei au suferit cel puțin o infecție la nivelul tractului urinar. Acestea reprezintă o urgență medicală des întâlnită, în special în cazul serviciilor de sănătate care deservesc o mulțime de pacienți de sex feminin.

Pentru a putea înțelege de ce apar infecțiile tractului urinar, trebuie să clarificăm mai întâi originea lor: bacteriană. Microorganismele patogene urcă din uretră și se instalează în unul dintre organele urinare, provocând simptome deranjante atunci când se înmulțesc.

Simptomele infecțiilor de tract urinar în funcție de localizarea acestora

Înainte de a afla care sunt cauzele infecțiilor de tract urinar, vom vorbi despre simptomele acestora. Știm că, în funcție de localizarea lor în sistemul urinar, simptomele pot varia semnificativ.

Dacă infecția se află la nivelul rinichilor, aceasta poartă numele de pielonefrită. Această afecțiune este deosebit de periculoasă, deoarece se manifestă cu febră ridicată, vărsături și dureri de spate.

Cistita este o infecție a vezicii urinare. Aceasta este cea mai comună formă de infecție de tract urinar. Principalele sale simptome sunt senzația de usturime la urinare și urinatul foarte des. Anumiți pacienți pot suferi chiar și de dureri în partea inferioară a abdomenului.

De asemenea, există și uretrita, care este infecția tractului urinar ce se manifestă la nivelul uretrei. Principalul simptom al uretritei este o secreție uretrală care este confundată cu secrețiile provocate de bolile cu transmitere sexuală. Stabilirea diagnosticului prin metode complementare este un aspect esențial în acest caz.

Cauzele infecțiilor de tract urinar la femei

De ce apar infecțiile de tract urinar? Factori de risc asociați

Este important să enumeram factorii de risc care ne predispun la apariția infecțiilor de tract urinar. Acestea sunt situații sau caracteristici care, dacă sunt prezente, fac ca probabilitatea contractării acestor infecții să fie mult mai ridicată. Nu înseamnă că a avea unul dintre acești factori de risc este o condiție indispensabilă pentru apariția unei infecții a tractului urinar. Cu toate acestea, următorii factori de risc pot favoriza apariția infecțiilor de tract urinar:

  • Sexul feminin. Femeile sunt mai predispuse la apariția infecțiilor tractului urinar. Uretra lor mai scurtă decât a bărbaților facilitează dezvoltarea bacteriilor ce pătrund din exterior.
  • Activitatea sexuală. Atunci când sunt active din punct de vedere sexual, femeile pot suferi de cistită indusă de sex. Acesta este un tablou clinic destul de comun, care are un timp caracteristic de debut.
  • Menopauza. Când o femeie încetează să mai aibă menstruații, nivelul de estrogen din organism scade. Deoarece există mai puțin estrogen, mucoasele se usucă, inclusiv mucoasa tractului urinar. Această uscăciune favorizează dezvoltarea bacteriilor.
  • Obstrucțiile urinare. Dacă sistemul urinar este blocat din orice cauză, bacteriile se pot reproduce cu ușurință. În acest caz, putem menționa pietrele la rinichi, hipertrofia prostatică la bărbați și utilizarea cateterelor din motive medicale din cauza patologiilor mai grave.

Cauzele infecțiilor de tract urinar în funcție de zona afectată

Așa cum am menționat mai sus, o infecție urinară poate afecta partea superioară sau inferioară a sistemului urinar. În funcție de locație, anumite cauze vor fi, de asemenea, mai des întâlnite decât altele.

  • Principala cauză a apariției pielonefritei este dezvoltarea în exces a bacteriilor din vezica urinară. Tabloul clinic debutează, de obicei, sub formă de cistită (infecția vezicii urinare),afecțiune care nu este tratată și vindecată corect.
  • Majoritatea cazurilor de cistită sunt cauzate de Escherichia coli. Deși există și alte bacterii care pot provoca cistită, acestea sunt cazuri izolate. Dacă o persoană are simptome de cistită, medicul suspectează rapid faptul că vinovatul este bacteria Escherichia coli.
  • În schimb, o infecție a uretrei poate avea mai multe cauze. Escherichia coli nu este singura bacterie ce afectează uretra. Apropierea dintre uretră și vagin la femei face ca microorganismele, cum ar fi Chlamydia și Mycoplasma, să fie alte cauze ale acestei infecții.
Femeie așezată pe vasul de toaletă

Infecțiile de tract urinar apar adesea în funcție de vârstă

De ce infecțiile tractului urinar apar diferit în funcție de vârsta pacientului? În funcție de vârsta pacientului, anumite cauze sunt mai probabile, iar altele pur și simplu nu se aplică:

  • La femeile tinere, cistita apare adesea după începerea vieții sexuale.
  • În timpul menopauzei, femeile care nu mai au menstruație au infecții ale tractului urinar din cauza nivelului scăzut de estrogen.
  • Bărbații peste 40 de ani au un risc crescut de hipertrofie prostatică. O prostată mărită obstrucționează fluxul de urină, favorizând dezvoltarea infecțiilor de tract urinar.
  • În cazul persoanelor vârstnice, principalul factor de risc este spitalizarea. Acest lucru apare din cauza faptului că spitalizările sunt adesea însoțite de plasarea unui cateter urinar, ce favorizează apariția infecțiilor tractului urinar.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andreu, Antonia, et al. “Diagnóstico microbiológico de las infecciones del tracto urinario.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 29.1 (2011): 52-57.
  • Jiménez, J. F., E. Broseta, and M. Gobernado. “Infección urinaria.” Actas Urol Esp 26.7 (2002): 563-573.
  • Durán, Ana María Guzmán, and Andrés Valdivieso Dávila. “Infección urinaria: diagnóstico y tratamiento.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 26.3 (2018).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.