Informații despre examenul de prostată - Doza de Sănătate
 

Informații despre examenul de prostată

Efectuarea unui examen de prostată este vitală pentru bărbații de anumite vârste. Acesta permite detectarea timpurie a cancerului de prostată și administrarea unui tratament eficient.
Informații despre examenul de prostată

Ultima actualizare: 04 mai, 2020

Examenul de prostată este un subiect adesea tabu în rândul bărbaților. Pentru mulți, această procedură medicală înseamnă invadarea vieții private și refuză să o experimenteze. Însă este important ca bărbații să aibă cât mai multe informații despre examenul de prostată și importanța majoră a acestuia în prevenirea cancerului.

Prostata este o glandă pe care numai bărbații o posedă. Este localizată sub vezică și înconjoară uretra. Prostata are rolul de a produce lichide care vor deveni ulterior material seminal.

De-a lungul anilor, prostata crește treptat ca dimensiune. Acesta este un fenomen care apare la toți bărbații. Știm deja că, la 80 de ani, aproape 70% dintre bărbați experimentează o creștere anormală a prostatei.

Cancerul de prostată este cea mai agresivă formă de cancer și are o mortalitate ridicată. În plus, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul bărbaților.

În cazul femeilor, testul Papanicolau și mamografia sunt instrumente de prevenire a bolilor oncologice. În mod similar, examenul de prostată este un instrument de prevenție pentru bărbați.

Examenul de prostată implică inițial doi pași: testul PSA (antigenul specific prostatic) și examenul rectal digital. Dacă una sau ambele proceduri au rezultate suspecte, medicul specialist trece la a doua fază de diagnostic, utilizând imagistica și biopsia de prostată.

În primul rând, înainte de a-ți oferi mai multe informații despre examenul de prostată, îți vom explica cine ar trebui să se supună acestei proceduri medicale.

Informații despre examenul de prostată: indicații

Este foarte important să clarificăm faptul că examenul de prostată nu este indicat tuturor bărbaților. Studiile medicale au stabilit vârste și protocoale pentru a determina cine necesită un examen de prostată și cine nu.

Parametrii principali sunt legați de vârsta pacientului:

  • Peste 50 de ani. Acești bărbați trebuie să se supună unui examen de prostată în fiecare an sau la fiecare doi ani.
  • Între 45 și 50 de ani. Această grupă de vârstă trebuie să se supună testului dacă există factori de risc pentru cancerul de prostată. De exemplu, bărbații din rasa neagră sau cei cu un istoric familial de cancer de prostată sunt mai predispuși la apariția acestor afecțiuni.
  • Sub 40 de ani. Este foarte rar este ca persoanele sub 40 de ani să fie supuse examenelor de prostată. Medicii consideră candidați ideali acei bărbați cu mai mult de o rudă apropiată care a fost diagnosticată cu cancer de prostată.

Atunci când medicul specialist stabilește necesitatea unui examen de prostată, acesta va solicita un test PSA și un examen digital rectal. Testul PSA este realizat în urma recoltării unei probe de sânge, iar examenul digital rectal are loc în cabinetul medicului.

Dacă rezultatele de laborator sunt normale, pacientul va trebui să repete examenul de prostată peste un an. În anumite cazuri în care nu există factori de risc, pacienții se pot supune testului PSA doar o dată la doi ani.

Bărbat care are dureri de prostată

Incidența problemelor de prostată crește odată cu vârsta.

Antigenul specific prostatei (PSA)

Testarea antigenului specific prostatei este o parte componentă a examenului de prostată. Acest test constă în măsurarea nivelului din sânge al unei substanțe produse de prostată. Dacă pacientul are cancer, nivelul acestui antigen va fi crescut.

Totuși, nivelul antigenului specific prostatei poate crește și din motive necanceroase. Următorii factori pot provoca niveluri ridicate de PSA:

  • Ecografia transrectală;
  • Prostatita – infecțiile prostatei cresc nivelul antigenului specific prostatei;
  • Mărirea prostatei – numită și hiperplazie benignă de prostată, aceasta modifică nivelul de PSA, dar mai puțin decât cancerul.

Examenul digital rectal (tușeu rectal)

Examenul digital rectal este cealaltă componentă a examenului de prostată. Acesta constă în introducerea unui deget în rectul pacientului pentru a palpa prostata.

Procedura este efectuată cu mănuși și lubrifiere pentru a diminua disconfortul resimțit de pacient. Medicii recomandă ca pacientul să se așeze pe pat și, dacă este posibil, să adopte o poziție fetală pentru ca procesul să fie mai puțin incomod și dureros.

Examinatorul, medicul sau asistenta, încearcă să pipăie prostata, care se află în apropiere de rect. În timpul palpării, acesta încearcă să detecteze o umflătură sau o porțiune întărită care indică prezența unui proces anormal.

Dacă este detectată o anomalie, medicii vor solicita mai multe investigații. Un nivel crescut de PSA reprezintă un motiv în plus de îngrijorare.

Informații despre examenul de prostată prezentate de medic

După un examen de prostată cu rezultate anormale

Următorul pas după un examen anormal de prostată este reprezentat de investigațiile imagistice pentru clarificarea diagnosticului. Medicul poate solicita ecografii și, dacă este necesar, o biopsie a prostatei.

Detectarea precoce a problemelor prostatei este esențială. Dacă este descoperită foarte devreme, orice tumoare este complet tratabilă și ușor de gestionat. Specialiștii insistă asupra importanței examenului de prostată datorită eficienței sale atunci când vine vorba de reducerea numărului cazurilor fatale de cancer de prostată.

Este esențial ca bărbații să renunțe la frică și să se supună unui examen de prostată atunci când este necesar. Un control medical efectuat la timp poate salva numeroase vieți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pow-Sang, Mariela, et al. “Cáncer de próstata en Latinoamérica.” Actas urológicas españolas 33.10 (2009): 1057-1061.
  • González Vidal, Elsie, et al. “Índice PSA libre/PSA total: una herramienta para la detección precoz del cáncer de próstata.” Revista Archivo Médico de Camagüey 11.6 (2007): 0-0.
  • Torres, Patricia Erazo. “Ecografía transrectal y cáncer de próstata.” Acta Médica del Centro 9.3 (2015): 61-64.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.