Utilizările pompei de infuzie pentru pacienți - Doza de Sănătate
 

Utilizările pompei de infuzie pentru pacienți

O pompă de infuzie (sau perfuzie) este un sistem care trimite medicamente direct în fluxul sanguin al pacientului. Află tot ce trebuie să știi despre funcționarea și utilizarea acesteia!
Utilizările pompei de infuzie pentru pacienți
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Utilizările pompei de infuzie (perfuzie) pentru pacienți sunt multiple. Medicii folosesc pompa pentru a infuza medicamente direct în sistemul circulator al bolnavului.

Tipuri de pompe de infuzie (perfuzie)

În general, există două tipuri principale de pompe de infuzie/perfuzie:

O pompă de infuzie epidurală este un sistem de administrare a medicamentelor intratecal. Aceasta înseamnă că medicamentul ajunge în lichidul cefalorahidian care înconjoară măduva spinării. Procedura necesită materiale scumpe, motiv pentru care medicii o folosesc, de obicei, pentru pacienții în fază terminală sau în cazul celor care suferă foarte mult.

O pompă perfuzabilă intravenoasă infuzează medicamente direct în fluxul sanguin al pacientului. În esență, este asemenea unei perfuzii intravenoase clasice, dar are caracteristici foarte interesante care o diferențiază. De exemplu, aceasta poate infuza în siguranță doze foarte mici de medicamente. Un alt avantaj este faptul că pompa de infuzie este ușor de programat, ceea ce înseamnă că pacientul primește perfuzia cu medicamente în momentul potrivit.

Cel de-al doilea tip de pompă este, fără îndoială, cel mai folosit. În restul articolului, vom discuta numai despre utilizările pompei de infuzie.

Cum funcționează o pompă de infuzie (perfuzie)?

Medicii apelează la acest dispozitiv pentru a administra medicamentele recomandate în anumite cazuri clinice. Aceștia programează aparatul pentru a genera presiune asupra perfuziei pacientului. Astfel, pompa de infuzie este capabilă să transfere substanța chimică în fluxul sanguin al pacientului.

Medic care explică utilizările pompei de infuzie

De obicei, există două tipuri de medicamente administrate prin intermediul pompei de infuzie.

Pe de o parte, se pot folosi perfuzii enterale (cale orală). Pe de altă parte, medicii pot recurge la perfuzii parenterale (folosind perfuzii). Pompele pot infuza medicamente continuu sau intermitent.

Utilizând pompele de infuzie, asistentele economisesc timp și energie în controlul administrării medicamentelor. În trecut, acestea trebuiau să monitorizeze poziția pacientului, cateterul, timpul necesar procedurii, etc.

Datorită pompelor de perfuzie, se poate obține o precizie mai mare a dozei și pacientul se poate deplasa (în limitele recomandate). De asemenea, aceste pompe reduc posibilele riscuri sau complicații.

În general, există diferite tipuri de pompe de perfuzie de uz ambulator. Acestea diferă în funcție de capacitatea lor și de tipul de programare de care au nevoie.

Utilizările pompei de infuzie pentru pacienți

Doctor ce vorbește despre utilizările pompei de infuzie

Echipa de specialiști medicali va explica utilizările pompei de infuzie pentru pacient. De asemenea, va oferi o serie de recomandări pe care pacientul ar trebui să le urmeze în timpul tratamentului cu acest dispozitiv.

De obicei, pompele de infuzie sunt ușor de programat. Cu toate acestea, pacientul trebuie să consulte un specialist în cazul în care are întrebări. Uneori, asistentele utilizează programarea automată protejată prin parolă. În acest fel, pacienții care pot fi dezorientați sau confuzi nu își pot modifica parametrii perfuziei.

De asemenea, experții ar trebui să ajusteze bateriile pentru a se asigura că pompa de infuzie nu este niciodată deconectată. În anumite cazuri clinice, poate fi necesar ca medicul să introducă doza inițială (cum ar fi situațiile care necesită o pompă de perfuzie cu seringă).

În cele din urmă, medicul trebuie să sfătuiască pacientul cu privire la stilul de viață pe care trebuie să îl adopte în timpul acestei proceduri. Printre altele, pacienții vor ține cont de igiena personală, dieta și activitatea fizică.

S-ar putea să te intereseze...
Ce este omeprazolul? Câteva informații esențiale
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Ce este omeprazolul? Câteva informații esențiale

Este important să știi ce este omeprazolul și ce reacții adverse poate cauza. Numai așa poți fi sigur că acesta este medicamentul potrivit pentru t...  • Bomba de infusión. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 14 de diciembre de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Bomba_de_infusi%C3%B3n
  • Santos Ramos, B.; Guerrero Aznar, M.D. (1994). «13. Bombas de infusión». Administración de medicamentos: teoría y práctica. Ediciones Díaz de Santos.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.