Medicament pentru efectele adverse ale chimioterapiei - Doza de Sănătate
 

Medicament pentru efectele adverse ale chimioterapiei

Cancerul este o realitate înfricoșătoare pentru multe persoane. Vestea bună este că cercetătorii sunt mai aproape decât au fost vreodată de descoperirea unui leac pentru această boală. Citește în continuare pentru a afla mai multe informații despre un nou medicament care poate combate efectele adverse ale chimioterapiei.
Medicament pentru efectele adverse ale chimioterapiei

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Chiar dacă toată lumea ne spune că o să ne simțim din nou bine, cancerul ne sperie. Majoritatea pacienților susțin că, în ce privește această boală, cel mai neplăcut aspect nu este tratamentul, ci reacțiile adverse. Din acest motiv, comunitatea științifică încearcă să descopere noi moduri de a combate efectele adverse ale chimioterapiei, fără a reduce eficiența acesteia.

Nu este ușor, în special când vine vorba de cancerul pulmonar. Însă noi descoperiri interesante sunt făcute în fiecare zi, printre care și medicamentul pe care îl vom prezenta în cele ce urmează.

În primul rând, este important să amintim efectele adverse ale chimioterapiei. Pe lângă căderea părului, care este probabil cea mai celebră reacție adversă a acestui tratament, pacienții pot experimenta și:

  • O stare generală de rău
  • Greață
  • Vomă
  • Dureri acute
  • Deteriorarea organelor

Medicamentele folosite în chimioterapie sunt atât de puternice încât pot ataca organele sănătoase.

Căderea părului este cel mai celebru dintre efectele adverse ale chimioterapiei

Reține că, atunci când suferi de cancer, are loc un război al celulelor în corpul tău. Celulele maligne trebuie să le ucidă pe cele normale pentru a supraviețui și își vor concentra toate resursele în acest scop. Din păcate, ca să ucizi atacatorii, este nevoie să îți riști și țesuturile sănătoase.

Pentru a ameliora efectele adverse ale chimioterapiei, cercetătorii încearcă să descopere tratamente alternative. Obiectivul lor este simplu: să îmbunătățească calitatea vieții pacienților și a supraviețuitorilor.

Imunoterapia, cheia pentru a combate efectele adverse ale chimioterapiei

Imunoterapia te ajută să combați efectele adverse ale chimioterapiei

Ținând cont de informațiile referitoare la celule prezentate anterior, oamenii de știință au plecat de la premisa că, pentru a preveni efectele adverse ale chimioterapiei, trebuie să inventeze un tratament care nu atacă celulele maligne, ci le fortifică pe cele normale. Soluția propusă de ei este imunoterapia.

Însă, în ciuda progreselor făcute, până în prezent imunoterapia nu le-a fost de mare ajutor pacienților care suferă de cancer pulmonar. De îndată ce au observat această problemă, cercetătorii au studiat modul în care tumorile pulmonare reușesc să se dezvolte din nou după tratament.

Conform acestor studii, se pare că tumorile pulmonare creează o barieră protectoare care împiedică medicamentele să își atace ținta. Alteori sistemul imunitar al pacientului dezvoltă o toleranță la medicamentul în cauză.

Următoarea dilemă a cercetătorilor a fost clară: „Cum putem face ca medicamentul care previne efectele secundare ale chimioterapiei să sară peste aceste obstacole?” O echipă de medici oncologi de la Spitalul „12 Octombrie” („12 de Octubre”) din Madrid a reușit să găsească o soluție.

Noul tratament împotriva cancerului inventat de aceștia nu mai vizează sistemul imunitar în general, ci o proteină numită PD1.

Dr. Gil Bazo, un specialist în medicină oncologică, susține că, atunci când PD1 întâlnește proteina PD-L1, ele se unesc. Substanța rezultată nu este identificată de tumoare drept un inamic și nu este atacată. Astfel a luat naștere Pembrolizumabul, un medicament inedit care oferă speranță pacienților.

Trebuie însă să reținem că Pembrolizumabul nu funcționează în toate cazurile. Eficiența sa depinde de proteina PD-L1. Pentru ca fuziunea să aibă loc când aceasta interacționează cu PD1, nivelul său ar trebui să depășească 51%.

Medicamentul care ține sub control cancerul pulmonar

Efectele adverse ale chimioterapiei pot fi foarte devastatoare

În alte articole ți-am vorbit despre diferitele terapii care, deși nu distrug complet tumorile, pot crește speranța de viață a pacienților. Pacienții nu vor scăpa de simptome, însă vor putea trăi.

Trebuie să amintim boli precum sifilisul, tuberculoza și astmul. În trecut, toate trei erau incurabile și letale, dar în zilele noastre statutul lor s-a schimbat radical. Multe asemenea boli au dispărut complet, pe când altele continuă să afecteze milioane de oameni, însă fără a-i împiedica să aibă o viață împlinită.

Așadar, pe lângă a ameliora efectele adverse ale chimioterapiei, este important să luăm măsuri pentru a ține sub control una dintre cele mai periculoase forme de tumori.

Cancerul pulmonar este foarte agresiv. În plus, declanșarea sa este de obicei asociată anumitor obiceiuri la care multe persoane nu reușesc să renunțe. Acesta este motivul pentru care cancerul pulmonar este atât de greu de tratat și, drept consecință, letal.

Aprobarea Pembrolizumabului de către Comisia Europeană reprezintă un prim pas într-o călătorie foarte incitantă. Pentru prima oară, se pare că avem șanse să învingem cancerul pulmonar. Să trăiești cu demnitate este mereu o victorie.

Oncologii spanioli se folosesc de toate resursele lor pentru a face următorul pas. Ei știu mai bine ca oricine că, în ceea ce privește medicina și știința, nu există niciodată un final absolut. Toate progresele lor se datorează tocmai faptului că nu s-au dat bătuți și nu au acceptat ceea ce era considerat a fi imposibil de schimbat.

Evident, acești specialiști exemplifică cel mai bine un spirit revoluționar. Un spirit care se împotrivește „imposibilului”, astfel încât să îmbunătățească viețile celorlalți.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.