Simptome hormonale ale cancerului pancreatic - Doza de Sănătate
 

Simptome hormonale ale cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este are una dintre cele mai mici rate de supraviețuire deoarece această afecțiune distruge capacitatea de secreție a hormonilor, cu consecințe grave asupra sănătății.
Simptome hormonale ale cancerului pancreatic

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

În general, cancerul este o boală ce poate afecta orice tip de celule din corp. Cancerul pancreatic apare atunci când celulele pancreasului încep să se înmulțească necontrolat. Acesta afectează atât femeile, cât și bărbații și poate apărea la orice vârstă. În cele ce urmează, vom discuta despre primele simptome hormonale ale cancerului pancreatic.

Pancreasul este un organ de formă alungită poziționat în spatele stomacului, ce îndeplinește mai multe funcții importante pentru organism. Acesta este alcătuit din două tipuri de celule distincte:

  • Celule endocrine: Acestea se află de obicei în insulele pancreatice. Ele produc hormoni care sunt eliberați în mod direct în sânge. În mod normal, aceste celule secretă insulină și glucagon, hormoni ce reglează cantitatea de glucoză din sânge.
  • Celule exocrine: Acestea sintetizează enzime ce călătoresc către duoden prin mici canale. Acestea formează ductul pancreatic, ce se atașează de ductul biliar (care vine de la ficat) în drumul său către intestinul subțire. Enzimele secretate contribuie la digestia anumitor nutrienți, precum lipidele (grăsimile).

Care sunt tipurile de cancer pancreatic?

Primele simptome hormonale ale cancerului pancreatic

În general, există două tipuri de cancer pancreatic, în funcție de tipul celulelor care sunt afectate:

  • Cancer pancreatic exocrin: Aceasta este forma cea mai des întâlnită. În majoritatea cazurilor, se dezvoltă în celulele ce produc enzime digestive.
  • Tumori neuroendocrine pancreatice (benigne sau maligne): Acestea afectează celulele insulelor pancreatice, ce produc hormoni. Prin urmare, celulele bolnave sunt eliberate direct în sânge.

În plus, există mai multe subtipuri de cancer pancreatic (vezi cele mai comune simptome).

Care sunt primele simptome hormonale ale cancerului pancreatic?

Cancer pancreatic la femei

Unii oameni nu prezintă niciun simptom al cancerului pancreatic. În plus, simptomele pot varia în funcție de tipul de cancer pancreatic ce afectează pacientul. Astfel, se face următoarea distincție:

Cancerul pancreatic exocrin

  • Oboseală, lipsă de energie sau stare generală de slăbiciune.
  • Greață și vomă.
  • Lipsa poftei de mâncare. Acest lucru duce, de obicei, la pierdere neintenționată în greutate.
  • Creșterea dimensiunii vezicii biliare și/sau a ficatului.
  • Disconfort abdominal ce se poate extinde către zonele învecinate (spre exemplu, către spate).
  • Icter sau colorarea în galben a pielii. Acest lucru se întâmplă deoarece cancerul blochează ductul biliar comun, iar bilirubina se acumulează. Bilirubina este un pigment produs de ficat, ce ajunge în mod normal în duoden prin intermediul ductului. Alte simptome conexe sunt urina închisă la culoare și schimbarea caracteristicilor materiilor fecale (schimbare de culoare și textură).

Simptome hormonale ale cancerului pancreatic exocrin

  • Schimbări în textura țesutului gras al bolnavului. Acest lucru este provocat de eliberarea incorectă a enzimelor pancreatice.
  • Diabet: În acest caz, celulele exocrine distrug celulele ce sintetizează insulina. Prin urmare, nivelul de glucoză din sânge crește și apar simptomele caracteristice diabetului.
  • Modificări ușoare ale nivelului de zahăr în sânge.

Tumori neuroendocrine pancreatice (benigne sau maligne)

În funcție de tipul de celule afectate de cancer, pot apărea următoarele probleme de sănătate:

  • Gastrinom: Aceasta boală se manifestă la nivelul celulelor ce produc gastrină și duce la creșterea nivelului acesteia. În mod normal, această substanță ajută la sintetizarea unei cantități mai mari de acid la nivel gastric. Afecțiunea este cunoscută și ca sindromul Zollinger-Ellison.
  • Insulinom: Acesta afectează celulele ce produc insulină și care încep să se dividă în mod haotic. Insulinomul cauzează hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr în sânge).
  • Glucagonom: Este un tip rar de tumoare, ce apare în celulele ce produc în mod normal glucagon. Acesta provoacă hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr în sânge).
  • Somatostatinom: Somatostatina ajută, de obicei, la reglarea nivelurilor altor hormoni. Tumoarea poate altera nivelul acestei substanțe.
  • PPoma: Este asociat cu secreția excesivă de polipeptide pancreatice (PP), ce reglează în condiții normale activitatea pancreasului.
  • VIPoma: Afectează celulele ce sintetizează în mod normal peptida intestinală vasoactivă (VIP). Cel mai comun simptom ce poate apărea este diareea.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.