8 semne frecvente ale unor probleme digestive
Putem spune că stomacul este un al doilea creier. Deși pare ciudat, este adevărat. Când acesta nu funcționează în mod optim și apar probleme digestive, este posibil ca stomacul să fie supraîncărcat cu toxine. În acest caz, vei primi anumite semnale de alarmă, care însă pot fi oarecum subtile.
Stomacul este un organ foarte inteligent. Într-o anumită măsură, acesta are rolul de a asigura desfășurarea optimă a tuturor funcțiilor interne. În ceea ce privește sănătatea sistemului digestiv, este esențial să stabilim un echilibru și să-i oferim organismul toate substanțele nutritive esențiale.
Din acest motiv, este important să ținem cont de următoarele 8 simptome care pot semnala prezența unui dezechilibru la nivelul stomacului. Nu uita, problemele digestive pot afecta starea generală de sănătate.
1. Epuizarea constantă este un semn al unor probleme digestive
Epuizarea constantă semnalează în mod clar existența unei probleme în organism. Dacă sistemul digestiv este slăbit din cauza unei diete deficitare, activitatea sistemului imunitar scade.
Organismul este alcătuit din bacterii. Dacă intestinele tale sunt supraîncărcate cu microorganisme nocive și nivelul de bacterii benefice este scăzut, sistemul tău imunitar nu va funcționa corespunzător.
Așadar, dacă observi că starea ta generală de sănătate s-a înrăutățit, ia în considerare faptul că ar putea exista o problemă la nivelul sistemului tău digestiv.
Citește și:
2. Imperfecțiuni ale pielii
Ai auzit vreodată de cartografierea facială? Această metodă determină care din componentele sistemului digestiv funcționează defectuos în funcție de petele care apar pe anumite porțiuni ale pielii feței.
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Dacă există o problemă pe plan intern, tenul tău o va reflecta. Pielea obrajilor este adeseori afectată de probleme digestive. Ia măsurile necesare dacă observi roșeață, coșuri, iritații sau alte simptome asemănătoare.
3. Anxietate și irascibilitate
Creierul este legat în mod direct de sistemul digestiv. Dacă te simți neliniștită, copleșită de depresie sau ești foarte irascibilă, este posibil să suferi de probleme digestive.
Intestinele prezintă milioane de neuroni care sunt componente ale sistemului digestiv. Bacteriile benefice au un efect pozitiv asupra minții. Dacă nivelul acestor microorganisme este scăzut, bacteriile nocive vor ataca creierul, cauzând anxietate, depresie sau irascibilitate.
4. Infecții frecvente
Acest simptom este asemănător cu epuizarea constantă. Infecțiile frecvente sau recurente semnalează în mod clar că sistemul digestiv nu funcționează corect.
Când sistemul imunitar este slăbit și trebuie să înfrunte bacterii nocive, acesta nu este capabil să trateze infecțiile gastrice. Dacă însă ești sănătos, mijloacele de apărare ale organismului tău sunt suficient de puternice pentru a echilibra nivelul de bacterii și a combate orice infecții.
5. Respirație urât mirositoare
Unele probleme digestive pot cauza o acumulare excesivă de ciuperci, infecții și bacterii nocive la nivelul stomacului. Drept consecință, cavitatea bucală poate fi afectată de respirație urât mirositoare (halitoză) și un gust acid.
Deși respirația urât mirositoare poate avea diverse cauze, aceasta indică clar faptul că bacteriile nocive s-au acumulat în exces în tractul digestiv. Această problemă poate deteriora sănătatea foarte repede. Dacă respirația urât mirositoare persistă, fă tot ce îți stă în putere pentru a identifica cauza simptomului.
Te-ar putea interesa și:
6. Constipație
În cazul în care constipația reprezintă o problemă frecventă pentru tine, sănătatea ta va avea de suferit. Nu uita, mișcările intestinale asigură eliminarea deșeurilor, adică substanțele nocive care rămân după ce organismul a extras substanțele nutritive din alimentele consumate.
Dacă deșeurile rămân în organism, acesta devine supraîncărcat cu toxine. Printre consecințele posibile se numără o senzație de durere. Atunci când intestinele sunt sănătoase, avem mișcări intestinale sănătoase și lipsite de durere.
De fapt, constipația este unul dintre cele mai frecvente simptome produse de problemele digestive.
7. Dificultăți de concentrare
Acest simptom ar putea fi asociat cu epuizarea constantă. Când te simți irascibil sau ai frecvent stomacul deranjat, cel mai probabil nu vei reuși să te concentrezi așa cum trebuie asupra activităților tale zilnice.
Organismul uman este foarte inteligent. Dacă acesta observă că sănătatea sa se deteriorează, el trimite un semnal pentru a ne avertiza că există o problemă. Tot ce trebuie să facem este să îi dăm ascultare.
8. Tulburări de somn
Asemenea mișcărilor intestinale, tiparele de somn pot indica starea sănătății sistemului digestiv. Dacă reușești să obții un somn adânc pe timp de noapte, cel mai probabil vei avea o digestie bună.
Pe de altă parte, dacă nu reușești să te odihnești noaptea, este posibil ca sistemul tău digestiv să nu funcționeze așa cum trebuie. Vestea bună este că nu este greu deloc să remediezi această problemă.
Nu trebuie decât să iei mai în serios îngrijirea sistemului tău digestiv. Consumă probiotice și adoptă o dietă care îți satisface nevoile alimentare și te ajută să menții un echilibru intern.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….
-
Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Sistema digestivo: anatomía. Infermera virtual. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2.
-
Tortora, G., & Derrickson, B. (2006). El aparato digestivo. In Principios de Anatomía y Fisiología. https://doi.org/9789687988771.