Ce se întâmplă în corp când simțim fluturi în stomac? - Doza de Sănătate
 

Ce se întâmplă în corp când simțim fluturi în stomac?

Când avem o senzație de gol în stomac, este cazul să ne facem griji. Dacă experimentezi acest simptom, consultă-ți medicul imediat!
Ce se întâmplă în corp când simțim fluturi în stomac?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2019

La un moment dat, fiecare dintre noi a avut senzația că are fluturi în stomac. În general, asociem această senzație cu diverse sentimente, ea constituind o reacție cauzată de cel de-al doilea creier al nostru—„creierul emoțional”.

Însă, dacă celebri fluturi în stomac persistă mult timp și sunt însoțiți de durere, cauza problemei ar putea fi mult mai gravă. Stresul și dereglările digestive produc deseori acest simptom, dar fluturii în stomac pot fi cauzați și de anumite boli.

În articolul de azi te invităm să descoperi câteva cauze posibile pentru care apar fluturii în stomac. Dacă această problemă te jenează frecvent sau bănuiești că sănătatea ta este în pericol, consultă-ți medicul. Numai acesta îți poate oferi un diagnostic corect și un tratament adecvat.

De ce simt că am fluturi în stomac?

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că putem experimenta o mare varietate senzații la nivelul stomacului. De obicei, este ușor să ne dăm seama dacă simțim durere sau avem emoții. Anumite alimente ne afectează stomacul în diverse moduri, iar stresul și anxietatea pot avea un impact negativ asupra sistemului digestiv.

Printre altele, emoțiile pot cauza neliniște, lipsa poftei de mâncare sau chiar diaree. Dacă experimentăm dureri intense la nivelul stomacului, cauza este cu siguranță o problemă gravă. Citește în continuare pentru a descoperi principalele boli care pot produce dureri gastrice.

Senzația de fluturi în stomac poate fi produsă și de diverse boli

Gastrita

Senzația de fluturi în stomac poate fi un simptom al gastritei. În acest caz, senzația este foarte intensă și persistă toată ziua, epuizându-ne. De fapt, senzația de fluturi în stomac produsă de gastrită poate deveni debilitantă.

 • Acest simptom este consecința iritării mucoasei gastrice, o membrană care înconjoară stomacul. Mulți dintre noi am experimentat această problemă la un moment dat. La origina gastritei se află o infecție.
 • Anumite alimente și produse pot, de asemenea, să irite mucoasa gastrică, inclusiv băuturile alcoolice, alimentele grase și anumite medicamente.
 • Printre simptomele gastritei se numără și febra, tremuratul, voma, amețeala, frisoanele și, în cele mai grave cazuri, sângele în scaun sau voma cu sânge.

Dacă suferim de gastrită, este esențial să obținem un tratament adecvat. Fiecare dintre noi are nevoi diferite, drept pentru care trebuie să descoperim care sunt cele mai bune remedii în cazul nostru.

Chiar și copiii pot suferi de gastrită. În cazul în care fiul sau fiica ta simte fluturi în stomac sau durere în această regiune, solicită ajutorul unui medic cât mai curând posibil.

Ulcerul peptic

Așa cum am menționat anterior, putem experimenta mai multe tipuri de dureri gastrice. Iată o durere gastrică a cărei cauză este ușor de identificat:

 • O senzație de fluturi în stomac care persistă între 60 și 180 de minute după servirea mesei este, în general, un simptom al ulcerului peptic.
Și ulcerul peptic poate cauza o senzație de fluturi în stomac

În această situație, acizii gastrici au ros o parte a mucoasei gastrice.

 • Această senzație de durere sau de fluturi în stomac apare imediat după masă sau seara și ne poate împiedica să ne odihnim suficient.
 • Cea mai frecventă cauză a ulcerelor peptice este bacteria Helicobacter pylori, dar și medicamente precum ibuprofenul.
 • Nu în ultimul rând, stresul și alimentele condimentate pot agrava un ulcer peptic.

Cum putem ameliora senzația de fluturi în stomac?

Primul pas este să consulți un medic. Numai un profesionist poate determina motivul pentru care simți fluturi în stomac și care este tratamentul potrivit pentru tine. Dacă nu depistezi cauza, nu ai cum să obții un tratament adecvat.

Senzația de fluturi în stomac poate fi tratată cu anumite remedii naturiste. Aceste remedii sunt utile inclusiv dacă suferi de gastrită sau ulcer.

Poți scăpa de senzația de fluturi în stomac cu puțin aloe vera

Iată ce poți să faci ca să te simți din nou bine:

 • Bea apă călduță amestecată cu o lingură de miere. Evită însă să bei apă caldă sau rece.
 • Bea suc de morcovi ecologici.
 • Bea ceai de ghimbir, o băutură foarte terapeutică. Această infuzie ameliorează durerile și ne ajută să ne simțim mai bine.
 • Și apa de nucă de cocos este o variantă utilă.
 • Sucul de cartofi a fost utilizat timp de secole pentru a trata ulcerele. Pentru a prepara această băutură, rade un cartof cu o răzătoare medie. Stoarce cartoful ras pentru a-i obține sucul.
 • Senzația de fluturi în stomac poate fi tratată și cu aloe vera. Poți încerca să bei ceai de aloe vera de câteva ori pe zi.
 • Papaya și perele sunt două fructe care pot ameliora problemele gastrice.

Nu uita să ai grijă ce mănânci. Evită alimentele grase și orice alte produse care pot agrava problema. Este important să știm de se simțim fluturi în stomac. Ai grijă de tine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.