Cazurile de cancer pancreatic tot mai frecvente
Cazurile de cancer pancreatic sunt tot mai frecvente în ultimii ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acesta se află între primele cinci tipuri de cancer cu cele mai ridicate rate ale mortalității. El este surclasat de cancerul pulmonar, mamar, de stomac și de colon.
Însă conform studiilor publicate în reviste de specialitate precum Science Daily, până în 2030 acesta ar putea ajunge pe locul doi în acest clasament. Acest lucru este un fapt extrem de îngrijorător. Acest tip de cancer trece în general neobservat, fiind asimptomatic în primele stadii ale dezvoltării sale.
Cu toate acestea, nu trebuie să ignorăm un alt aspect important. Dacă în următorii ani cancerul pancreatic urcă în topul tipurilor de cancer cu cea mai ridicată rată a mortalității, înseamnă că știința va avansa și că rata mortalității cancerului mamar sau a celui de colon va scădea.
Acesta este un lucru pozitiv care merită luat în considerare. Cancerul nu este o condamnare la moarte, ci o boală care poate fi tratată. Asta înseamnă că trebuie să lupți și să ai încredere în oamenii de știință și în progresele pe care aceștia le fac în fiecare zi.
Astăzi îți vorbim despre posibilele cauze ale creșteri incidenței cancerului pancreatic.
Cazurile de cancer pancreatic vor fi în creștere în următorii ani
În caz că nu știai, speranța de viață a oamenilor este în creștere. Prin urmare, există din ce în mai mulți oameni în vârstă care sunt supuși dezvoltării anumitor boli.
Cancerul pancreatic apare în general la persoanele cu vârste cuprinse între 46 și 75 de ani. Însă cea mai frecventă vârstă la care este diagnosticat este de 71 de ani. Din acest moment, riscul de a te îmbolnăvi de cancer pancreatic crește considerabil.
Te-ar putea interesa și:
S-a creat o nouă moleculă pentru a trata cancerul ovarian și pancreatic
Anumiți factori de risc (precum fumatul, istoricul medical familial sau prezența anumitor afecțiuni pancreatice) duc la creșterea numărului de pacienți bolnavi de cancer.
- În cazul cancerului pancreatic, acești factori nu sunt 100% responsabili de declanșarea bolii. Specialiștii susțin că încă nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei afecțiuni.
De exemplu, o persoană de 40 de ani care are un stil de viață sănătos poate să fie diagnosticată cu cancer pancreatic.
Oamenii de știință declară că dificultatea de a controla această boală ține de următoarele aspecte:
Cazurile de cancer pancreatic și complexitatea diagnosticării
Așa cum am menționat deja, unul dintre motivele pentru care cancerul pancreatic ar putea ajunge pe locul 2 în rândul tipurilor de cancer cu cele mai ridicate rate ale mortalității este speranța de viață mai mare a pacienților care suferă de cancer mamar, de stomac sau de colon, ca urmare a descoperirii unor noi tratamente.
De ce situația este mai dificilă în cazul cancerului pancreatic?
- Pancreasul este localizat în cavitatea abdominală, în spatele stomacului. Astfel, acesta este foarte greu de analizat prin metodele convenționale.
- Un alt aspect important este faptul că pacienții nu prezintă simptome în stadiile inițiale ale bolii, adică atunci când aceasta poate fi cel mai ușor de tratat.
Cazurile de cancer pancreatic tot mai frecvente și alți factori importanți
Oamenii de știință au publicat diverse studii cu un scop foarte bine definit. Ei doresc să convingă marile organizații mondiale să investească în metode mai eficiente de diagnosticare, în tratamente mai bune și în specialiști capabili de a investiga în detaliu acest tip de cancer.
Între timp, experții în medicină continuă să lupte pentru a face față bolilor la care este supusă populația vârstnică, aflată în continuă creștere. Aceste afecțiuni și cazurile de cancer pancreatic sunt foarte grave și frecvente, drept pentru care este foarte important să investim în medicină și în sănătate.
Te-ar putea interesa și:
Știm că nu există nicio modalitate de a preveni în proporție de 100% cancerul pancreatic sau orice alt tip de cancer. Însă poți să te ferești pe cât posibil de această maladie dacă adopți o serie de obiceiuri sănătoase.
Ele îți oferă o stare de bine și te ajută să-ți întărești sistemul imunitar. Te ajută să-ți folosești anticorpii și energia naturală în vederea protejării organismului.
Prevenirea cancerului pancreatic
Dacă ții cont de următoarele aspecte, poți să contribui la prevenirea cancerului pancreatic:
- Evită obiceiurile dăunătoare, precum fumatul și consumul de băuturi alcoolice.
- Combate obezitatea.
- Evită sedentarismul: pune-ți corpul în mișcare în fiecare zi, fie că alegi să mergi pe jos sau să faci aerobic.
- Cancerul pancreatic este mai comun în rândul pacienților bolnavi de diabet. Este important să reții acest aspect.
- Pancreatita cronică este un alt factor de risc. Dacă suferi de această boală, ai grijă să te supui mai multor analize și investigații medicale, pentru a-ți monitoriza permanent starea de sănătate.
- Consumă mai multă vitamina C, lichide, fructe și legume proaspete și alimente bogate în antioxidanți. În plus, cere opinia medicului tău cu privire la necesitatea administrării unui supliment de vitamina D.
- Evită alimentele bogate în grăsimi și consumă ulei de măsline și cereale ușor de digerat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chen, Fei & Childs, Erica & Mocci, Evelina & Bracci, Paige & Gallinger, Steven & Li, Donghui & Olson, Sara & Scélo, Ghislaine & Bamlet, William & Blackford, Amanda & Borges, Michael & Brennan, Paul & Rabe, Kari & Duggal, Priya & Hassam, Manal & Holly, Elizabeth & Hung, Rayjean & Goggins, Michael & Klein, Alison. (2019). Analysis of Heritability and Genetic Architecture of Pancreatic Cancer: A PanC4 Study. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. 28. cebp.1235.2018. 10.1158/1055-9965.EPI-18-1235.