Inflamația pancreasului – câteva simptome - Doza de Sănătate
 

Inflamația pancreasului – câteva simptome

Un simptom clar al inflamației pancreasului este instalarea unei dureri imediat după ce ai mâncat, în timpul digestiei sau atunci când stai întins(ă) pe spate.
Inflamația pancreasului – câteva simptome

Ultima actualizare: 01 noiembrie, 2018

Inflamația pancreasului este o problemă destul de răspândită în zilele noastre și, conform medicilor, femeile sunt mai vulnerabile la această afecțiune decât bărbații. În acest articol îți vom prezenta câteva informații despre pancreatită pentru a ști la ce simptome să fii atent și ce tratamente ai la dispoziție.

Care sunt factorii ce provoacă inflamația pancreasului?

Inflamația pancreasului explicată de medic

Pancreasul este un organ localizat chiar în spatele stomacului, ce îndeplinește câteva funcții foarte importante: produce enzimele și substanțele ce facilitează digestia și joacă un rol în procesul de sintetizare a insulinei.

Deși este posibil ca cineva să trăiască o viață cât de cât normală fără pancreas, persoanele aflate în această situație trebuie să urmeze un tratament continuu pentru a obține hormonii și enzimele naturale de care organismul are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile.

Te sfătuim să-ți îngrijești pancreasul în fiecare zi. Dar oare care sunt factorii ce provoacă inflamația pancreasului? Iată câțiva:

  • Prezența calculilor biliari—o cauză foarte comună pentru inflamația pancreasului pe care ar trebui să o ai în vedere
  • O dietă neadecvată și un stil de viață nesănătos
  • Un sistem imunitar slăbit
  • Probleme metabolice
  • Un nivel ridicat de trigliceride în sânge
  • Folosirea îndelungată a anumitor medicamente
  • O leziune la nivelul pancreasului
  • Anumite afecțiuni, cum ar fi sindromul Reye sau boala Kawasaki (deși aceasta nu este foarte comună)

Care sunt simptomele provocate de inflamația pancreasului?

Simptome date de inflamația pancreasului

Anumite tipuri de durere

Dacă suferi de inflamația pancreasului, este posibil să resimți o durere bruscă sau ce se instalează treptat. În final, aceasta va fi atât de intensă încât calitatea vieții tale va fi afectată. Acest simptom poate fi însoțit și de alte tipuri de disconfort:

  • Dureri abdominale ce se aseamănă cu senzațiile de arsură, instalate în partea stângă, sub cutia toracică, ce radiază pe întregul abdomen ca un disc fierbinte.
  • Durerea este mai acută după ce ai mâncat sau în timpul procesului de digestie.
  • Durere la nivelul spatelui și al umerilor, deseori însoțită de greață.
  • Durerea se accentuează atunci când te întinzi pe spate, pentru că stomacul presează pancreasul inflamat.

Greață și vărsături

Acest simptom apare de obicei după ce ai mâncat, atunci când pancreasul începe să sintetizeze enzimele pe măsură ce se desfășoară procesul digestiei. Din cauza inflamației, pancreasul nu-și va putea îndeplini funcțiile așa cum trebuie.

Uneori, în fazele incipiente ale pancreatitei, multe persoane pot confunda acest simptom cu greața și vărsăturile date de indigestie. Ai grijă de tine, fii cu ochii în patru după orice semnal de alarmă și nu ezita să-ți contactezi medicul.

Dureri de cap zilnice

Inflamația pancreasului ce dă migrene femeilor

Atunci când suferi de inflamația pancreasului, întregul tău sistem imunitar este slăbit. Dacă observi unul dintre următoarele simptome, nu le ignora:

  • Durerile de cap nu sunt foarte intense, dar le ai în fiecare zi și sunt însoțite de uscarea gurii și amețeală.
  • Te simți obosit(ă), pentru că inflamația pancreasului afectează întreg organismul: digestia este îngreunată, nu absorbi destule vitamine și substanțe nutritive, iar sistemul tău imunitar este slăbit. Șansele să te îmbolnăvești sau să dezvolți o infecție sunt foarte mari.

Cum ne putem îngriji pancreasul?

Smoothie-uri pentru a trata inflamația pancreasului

Pancreasul necesită îngrijire zilnică dacă vrei să eviți pancreatita sau orice alte probleme la nivelul acestui organ și să ai o calitate a vieții ridicată. Reține următoarele:

  • Evită tutunul. Dacă folosești produse pe bază de tutun, te sfătuim să renunți la ele chiar acum. Sănătatea ta este mai presus decât orice, iar tutunul, pe lângă faptul că poate duce la inflamația pancreasului, îți poate crea tot felul de probleme de sănătate. Pur și simplu nu merită să continui să folosești aceste produse.
  • Evită zahărul și făina rafinată, ce sunt inamici periculoși ai sănătății pancreasului, dar și ai sănătății tale în general. Da, zahărul îți îndulcește mâncarea și o face mai gustoasă, dar oare chiar merită să-ți distrugi organismul pentru o plăcere temporară?
  • Schimbă modul în care mănânci. Nu este indicat să mănânci foarte multă mâncare deodată. Încearcă să servești în jur de cinci mese pe zi. Nu consuma prea multă carne roșie sau alimente procesate și nu uita că legume cum ar fi varza și broccoli sunt minunate pentru a preveni inflamația pancreasului.
  • Bea sucuri naturale. Poți să-ți prepari sucuri delicioase din papaya, aloe, anghinare, mango, varză, morcovi sau sfeclă. Scoate storcătorul de fructe din dulap și apucă-te de treabă!
  • Consumă alimente bogate în fibre—acestea sunt ideale pentru a-ți începe ziua!
  • Monitorizează-ți greutatea corporală. Obezitatea este o problemă pe care trebuie să o eviți. Nu este nevoie să ai chiar o siluetă perfectă, dar trebuie să menții o greutate sănătoasă dacă nu vrei să fii afectat(ă) de riscurile asociate obezității. De dragul sănătății tale, nu te îngrășa prea mult.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.