Testul ABCDE pentru cancerul de piele - Doza de Sănătate
 

Testul ABCDE pentru cancerul de piele

Testul ABDCE este un test de diagnostic pentru a afla dacă o aluniță sau o pată de pe piele este sau nu melanom. Dacă ai îndoieli sau nelămuriri, consultă medicul.
Testul ABCDE pentru cancerul de piele
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Testul ABCDE pentru cancerul de piele este o tehnică folosită de dermatologi pentru a analiza alunițele și leziunile pielii care pot fi benigne sau maligne.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național al Cancerului, cancerul de piele este al treilea tip de cancer ca frecvență a apariției. Același studiu indică faptul că această boală afectează în principal persoanele cu pielea deschisă la culoare și susține că, în mai mult de 90% din cazuri, radiația ultravioletă este direct responsabilă de apariția acestuia.

Obiceiurile preventive, precum autoevaluarea și controalele anuale, joacă un rol foarte important în lupta împotriva acestui tip de cancer. De asemenea, studiul mai sus menționat indică faptul că 90% din cazurile de cancer de piele detectate timpuriu pot fi vindecate.

Prin urmare, testul ABCDE este un instrument de diagnostic important. Cuvintele asimetrie, borduri, culoare, diametru și evoluție sunt utilizate pentru diferite etape ale acestui test. Utilizând acest sistem, medicii pot diferenția alunițele de petele inofensive și încearcă să prevină unul dintre cele mai agresive și periculoase tipuri de cancer de piele: melanomul.

Testul ABCDE pentru cancerul de piele: la ce să fim atenți?

Testul abcde pentru cancerul de piele făcut de medic

Diagnosticul timpuriu al cancerului de piele previne decesul prematur al bolnavilor.

Anumite alunițe sunt mai susceptibile să devină canceroase. Acest lucru se poate întâmpla în cazul alunițelor pe care le-ai avut dintotdeauna, precum și în cazul celor nou formate. Însă acestea din urmă au mai multe șanse să devină melanom.

Dacă nu poți face diferența între alunițele obișnuite și cele care ar putea fi canceroase, te invităm să înveți să-ți faci testul ABCDE pentru cancerul de piele:

A de la Anomalie

Prima literă ne spune că trebuie să privim forma alunițelor. Cele care sunt inofensive sunt de obicei rotunde și simetrice. Adică, dacă ar fi să le pliezi, ambele jumătăți s-ar suprapune.

În schimb, melanomul tinde să fie asimetric și nu are o formă specifică.

B de la Bordură (margine)

Testul abcde pentru cancerul de piele efectuat pe o aluniță

Formele neregulate și variațiile de culoare pot indica prezența cancerului de piele.

Al doilea lucru de luat în seamă este aspectul marginilor unei alunițe. Această caracteristică este un alt indiciu al prezenței melanomului.

Atunci când marginile unei alunițe sunt neregulate sau alunița are contur zimțat, ascuțit, ondulat, delimitat, este posibil ca aceasta să fie canceroasă.

C de la Culoare

Alunițele inofensive au aceeași nuanță pe întreaga lor zonă pigmentată.

Dacă ai o pată sau aluniță care are o varietate de culori de-a lungul său (maro sau negru și uneori chiar alb, roșu sau albastru), atunci este posibil ca alunița să fie de fapt un melanom.

D de la Diametru

Un alt lucru important de luat în calcul este dimensiunea aluniței. Dacă diametrul său (distanța de la un capăt al aluniței până la partea opusă) este de 0.6 cm sau mai mult, atunci alunița poate fi melanom. Alunițele benigne sau inofensive sunt de obicei mici.

Un instrument bun pentru măsurarea alunițelor este guma de șters pe care multe creioane o au în capăt. Dimensiunea radierei este de aproximativ 0.6 cm, așadar este un reper eficient după care te poți ghida.

E de la Evoluție

În cele din urmă, trebuie luată în considerare evoluția unei anumite alunițe. Dacă aceasta prezintă schimbări progresive de culoare și dimensiune sau are și alte pete în jurul său, atunci este un semn clar că te confrunți cu un melanom.

Testul ABCDE pentru cancerul de piele: concluzie

Poți face acest test rapid pe cont propriu, pe lângă verificarea anuală a pielii, pentru a preveni orice tip de problemă. Dacă descoperi o anomalie, nu ezita să apelezi la medic înainte de consultul anual.

Ca o completare a testului ABCDE și pentru a ști dacă există riscuri grave pentru sănătatea ta, există și alte modificări ale petelor sau ale alunițelor care anunță debutul melanomului. Acestea includ:

  • Inflamație
  • Mâncărime
  • Sângerare

Prevenirea cancerului de piele

Femeie care se expune la soare

Un pas important în prevenirea apariției cancerului de piele îl reprezintă aplicarea de loțiuni de protecție solară potrivite fiecărui tip de piele.

Principala măsură preventivă este evitarea expunerii la soare și la surse artificiale de raze UVA. Este important să subliniem importanța evitării saloanelor de bronzare artificială, precum și a utilizării unei cantități adecvate de loțiune de protecție solară în fiecare zi.

Iată câțiva pași necesari pentru a preveni apariția cancerului de piele:

  • Nu te expune la soare fără protecție. Loțiunea folosită ar trebui să aibă cel puțin un factor de protecție 30, deși un FPS 50 este mai eficient.
  • Evită să te expui la soare între orele amiezii și ora 17:00, în special în timpul verii, care este cea mai fierbinte perioadă a anului.
  • Nu expune la soare copiii sub trei ani. Dacă trebuie să iasă afară, atunci protejează-i cu pălării și loțiune de protecție solară în conformitate cu tipul lor de piele.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Schadendorf, D., van Akkooi, A. C. J., Berking, C., Griewank, K. G., Gutzmer, R., Hauschild, A., … Ugurel, S. (2018). Melanoma. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31559-9
  • Castañeda, Paola Eljure, J. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.
  • Merino, M. (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Revista Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.1504/IJADS.2017.084312

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.