Cancerul de piele – cauze și simptome

· 3 noiembrie 2015
Trebuie să ne verificăm pielea periodic dacă vrem să surprindem orice schimbare al aspectului alunițelor noastre, acesta fiind unul din cele mai timpurii simptome ale cancerului de piele.

Cancerul de piele este una din cele mai periculoase maladii ce afectează lumea modernă. Poluarea, expunerea la raze ultraviolete și chiar și alimentația noastră sunt factori de risc ce pot provoca creșterea celulelor canceroase la nivelul pielii.

Cel mai comun soi de cancer de piele este non-melanom, pentru că acest grup de tumori canceroase include toate tipurile de cancer de piele, cu excepția melanomului malign, ce își are originea în melanocitele pielii.

De ce unii oameni sunt afectați de cancerul de piele?

 • Una din principalele cauze ale cancerului de piele este expunerea frecventă la raze ultraviolete. Cei expuși la lumina solară pentru perioade lungi de timp au un risc mai mare să fie afectați de cancerul de piele. Nivelul de risc depinde de intensitatea luminii solare, perioada de expunere și dacă pielea a fost sau nu protejată.
 • Folosirea aparatelor de bronzat este un alt factor de risc ce favorizează apariția cancerului de piele. Aceste aparate sunt o sursă de radiații ultraviolete, ce pot provoca dezvoltarea cancerului de piele non-melanom.
 • Contactul cu sau expunerea la substanțe chimice toxice, cum ar fi arsenicul, smoala industrială, cărbunele, parafina sau anumite tipuri de uleiuri.
 • Radiația de la radioterapie.
 • Răni sau inflamații grave ale pielii, cum ar fi arsurile, infecțiile osoase și/sau pielea afectată de o boală inflamatorie.
 • Moștenirea genetică.

Cum putem să știm dacă cancerul de piele ne afectează?

Cancerul de piele: simptome

Orice schimbare la nivelul pielii, cum ar fi răni, umflături, pete sau semne mai ciudate, ar putea fi semnale de avertizare că suferim de cancer de piele non-melanom sau, în cazurile cel mai grave, cancer melanom.

 • Cancerul de piele non-melanom are ca simptom timpuriu apariția unor semne dubioase, a unei mase, umflături, sau pete ce continuă să crească pentru o perioadă de timp ce ar putea să dureze luni sau chiar ani. Un ulcer care nu se vindecă într-o perioadă de trei luni ar putea de asemenea să fie un simptom al cancerului de piele.
 • Carcinomul bazocelular este un fel de cancer ce se dezvoltă foarte lent, ce iese în evidență prin apariția pe piele a unor zone înroșite, solzoase și plate, a unor zone ceroase ce sângerează foarte ușor, a unor zone maronii sau albastru închise sau a unor vase de sânge neregulate ce sunt vizibile sub piele.
 • Carcinomul cu celule scuamoase acoperă 20% din toate cazurile de cancer de piele și se dezvoltă în straturile superioare ale epidermei, în general pe față sau pe dosul mâinilor. Acesta poate fi depistat în urma apariției unor umflături cu suprafața aspră sau a umflării lente a unei zone deja înroșite.
 • Sarcomul Kaposi își face debutul la nivelul dermei, dar poate apărea pentru prima dată și într-un organ intern. Inițial va avea aspectul unei lovituri, dar în cele din urmă se va dezvolta într-o tumoare.

Ce simptome manifestă cancerul de piele melanom?

Cancerul de piele: alunițe

O trăsătură comună tuturor melanoamelor este apariția unei alunițe noi pe piele sau schimbarea formei sau culorii uneia deja existente. Un alt semnal de avertizare este prezența unei alunițe ce are un aspect diferit față de celelalte de pe piele. Dacă te afli în vreuna din aceste situații, te sfătuim să consulți un medic cât mai curând posibil.

O altă modalitate simplă de a depista cancerul de piele este să aplici celebra regulă ABCDE:

 • Asimetrie: o jumătate a aluniței este diferită față de cealaltă.
 • „Border” (termenul englezesc pentru „margine”): alunița are margini slab definite, inegale sau anormale.
 • Culoare: o culoare neregulată, ce include nuanțe de maro sau negru. Pot fi prezente și pete roșiatice, albăstrui, albicioase sau rozalii.
 • Diametru: alunița respectivă are un diametru mai mare de 6 mm.
 • Evoluție: forma, culoarea sau mărimea aluniței respective se schimbă în continuu.