Cauzele și simptomele cancerului de piele - Doza de Sănătate
 

Cauzele și simptomele cancerului de piele

Trebuie să ne verificăm pielea periodic dacă vrem să surprindem orice schimbare al aspectului alunițelor noastre, acesta fiind unul din simptomele timpurii ale cancerului de piele.
Cauzele și simptomele cancerului de piele

Ultima actualizare: 19 ianuarie, 2019

Cancerul de piele este una din cele mai periculoase maladii din zilele noastre. Poluarea, expunerea la raze ultraviolete și chiar alimentația sunt factori de risc care pot provoca dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul pielii. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre cauzele și simptomele cancerului de piele.

Cel mai întâlnit cancer de piele este non-melanomul. Acest grup de tumori canceroase include toate tipurile de cancer de piele, cu excepția melanomului malign, care își are originea în melanocitele pielii.

Posibile cauze ale cancerului de piele

  • Una din principalele cauze ale cancerului de piele este expunerea frecventă la raze ultraviolete. Cei expuși la lumina solară pentru perioade lungi de timp prezintă un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de piele. Nivelul de risc depinde de intensitatea luminii solare, perioada de expunere și dacă pielea a fost sau nu protejată.
  • Folosirea aparatelor de bronzat este un alt factor de risc ce favorizează apariția cancerului de piele. Aceste aparate sunt o sursă de radiații ultraviolete, care pot provoca dezvoltarea cancerului de piele non-melanom.
  • Contactul cu sau expunerea la substanțe chimice toxice, cum ar fi arsenicul, smoala industrială, cărbunele, parafina sau anumite tipuri de uleiuri.
  • Radiația de la radioterapie.
  • Răni sau inflamații grave ale pielii, cum ar fi arsurile, infecțiile osoase și/sau pielea afectată de o boală inflamatoare. 
  • Moștenirea genetică.

Află mai multe din următorul articol:

Cancerul de piele: 7 informații importante

Simptomele cancerului de piele

Aluniță afectată de cancerul de piele

Orice schimbare la nivelul pielii, cum ar fi răni, umflături, pete sau semne mai ciudate ar putea fi indicii ale prezenței cancerului de piele non-melanom sau, în cazurile cel mai grave, ale cancerului melanom.

  • Cancerul de piele non-melanom are ca simptom timpuriu apariția unor semne dubioase, a unei mase, umflături sau pete ce continuă să crească timp de mai multe luni sau chiar ani. O ulcerație care nu se vindecă într-o perioadă de trei luni se poate include între simptomele cancerului de piele.
  • Carcinomul bazocelular este un tip de cancer care se dezvoltă foarte lent. Acesta se caracterizează prin apariția pe piele a unor zone înroșite, solzoase și plate, a unor zone ceroase care sângerează foarte ușor, a unor zone maronii sau albastru închis sau a unor vase de sânge neregulate vizibile sub piele.
  • Carcinomul cu celule scuamoase acoperă 20% din toate cazurile de cancer de piele și se dezvoltă în straturile superioare ale epidermei, în general pe față sau pe dosul mâinilor. Acesta poate fi depistat în urma apariției unor umflături cu suprafața aspră sau a umflării lente a unei zone deja înroșite.
  • Sarcomul Kaposi își face debutul la nivelul dermei, dar poate apărea pentru prima dată și într-un organ intern. Inițial, acesta va avea aspectul unei lovituri, dar în cele din urmă se va dezvolta într-o tumoare.

Îți recomandăm să citești și:

Cum să depistați cancerul de piele

Simptomele cancerului de piele de tip melanom

Simptomele cancerului de piele prezente la alunițe

O trăsătură comună tuturor melanoamelor este apariția unei alunițe noi pe piele sau schimbarea formei sau culorii uneia deja existente.

Un alt semnal de avertizare este prezența unei alunițe care are un aspect diferit față de celelalte de pe piele. Dacă te afli în vreuna din aceste situații, te sfătuim să consulți un medic cât mai curând posibil.

O altă modalitate simplă de a depista cancerul de piele este să aplici celebra regulă ABCDE:

  • Asimetrie: o jumătate a aluniței este diferită față de cealaltă.
  • „Border” (termenul englezesc pentru „margine”): alunița are margini slab definite, inegale sau anormale.
  • Culoare: o culoare neregulată, ce include nuanțe de maro sau negru. Pot fi prezente și pete roșiatice, albăstrui, albicioase sau rozalii.
  • Diametru: alunița respectivă are un diametru mai mare de 6 mm.
  • Evoluție: forma, culoarea sau mărimea aluniței se modifică permanent.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.