4 informații importante despre fibromialgie - Doza de Sănătate
 

4 informații importante despre fibromialgie

Fibromialgia este o boală cronică care reduce calitatea vieții pacienților. Citește în continuare pentru a descoperi cum o poți combate!
4 informații importante despre fibromialgie
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Vrei să descoperi câteva informații importante despre fibromialgie? Această afecțiune este mai răspândită decât bănuim. Multe persoane afectate nici măcar nu știu că sunt bolnave. Din cauza faptul că se identifică greu, fibromialgia a fost poreclită „boala invizibilă”. Radiografiile și analizele de sânge nu o pot surprinde.

Pacienții cu fibromialgie nu reușesc să se odihnească adecvat. Atunci când dorm, experimentează transpirație excesivă (hiperhidroză), iar simptomele se pot agrava.

Fibromialgia este o boală reumatică cronică caracterizată prin prezența unei dureri generalizate, epuizare constantă și alte simptome debilitante.

Deși experimentează numeroase simptome, pacienții nu prezintă schimbări vizibile. Durerea cronică se poate instala în diverse regiuni ale corpului.

Pe lângă epuizare, fibromialgia poate provoca hernie de disc, contracții musculare și probleme reumatice care, în cele din urmă, duc la imobilitate.

Cauzele fibromialgiei

Cauzele durerii pe lista de informații importante despre fibromialgie

Pe lista de informații importante despre fibromialgie se află faptul că nimeni nu știe exact care sunt cauzele sale. Cu toate acestea, unii specialiști bănuiesc că ea are la bază o problemă la nivelul sistemului nervos central.

Conform unei ipoteze, fibromialgia se declanșează atunci când pereții intestinelor se inflamează și devin hiperpermeabili. Această afecțiune este frecventă la oamenii ai căror pereți intestinali sunt mai subțiri decât este normal, permițând trecerea nu doar a nutrienților, ci și a deșeurilor și a substanțelor toxice.

Tot ce trece prin pereții intestinali ajunge în cele din urmă la ficat și rinichi, ceea ce declanșează un răspuns imunitar. Sistemul imunitar etichetează substanțele nocive drept inamici și începe să le atace. Luând în considerare această ipoteză, este esențial să adoptăm o dietă sănătoasă.

O altă cauză posibilă a fibromialgiei este reprezentată de dezechilibrele neurotransmițătorilor. Aceste dereglări pot sta la baza simptomelor caracteristice bolii. De pildă, durerea generalizată ar putea fi cauzată de o alterare a mecanismelor de modulare a durerii. Însă nu există încă suficiente dovezi științifice pentru a confirma această ipoteză.

Tipuri de fibromialgie

Informații importante despre fibromialgie și durerea resimțită

În categoria de informații importante despre fibromialgie intră și faptul că aceasta se manifestă diferit la fiecare pacient în parte. Poate fi de mai multe tipuri, drept pentru care tratamentele se axează pe ameliorarea simptomelor pacientului în cauză.

Iată care sunt principalele categorii de fibromialgie:

 • Fibromialgia de tip 1: Pacienți nu prezintă alte boli.
 • Fibromialgia de tip 2: Pacienții suferă și de boli reumatice și/sau autoimune.
 • Fibromialgia de tip 3: Pacienții prezentă dereglări grave la nivel psihopatologic.
 • Fibromialgia de tip 4: Pacienții cu acest tip de fibromialgie sunt denumiți „simulatori”.

Transpirația nocturnă, unul dintre posibilele simptome ale fibromialgiei

Somnul îmbunătățit cu anumite informații importante despre fibromialgie

Oricât de greu de crezut ar părea, transpirația nocturnă poate fi combătută. Cum? Este foarte simplu. Trebuie doar să adopți o dietă echilibrată și, în mod special, să ai grijă ce servești la cină.

O altă variantă este să faci un duș cu apă caldă înainte de culcare. Apoi, aplică un strat subțire de ulei de esențial eucalipt pe anumite regiuni ale corpului tău. Acest produs te va ajuta să menții senzația de revigorare.

În cele ce urmează îți propunem mai multe măsuri pe care toți pacienții cu fibromialgie le pot adopta pentru a se bucura de o calitate a vieții optimă.

Tratamentele naturiste disponibile, pe lista de informații importante despre fibromialgie

Monitorizează-ți atent dieta

Dacă suferi de fibromialgie, este esențial să consumi doar produse alimentare adecvate. Evită lactatele, zahărul, glutenul, carnea roșie, cartofii, roșiile, vinetele și ardeii grași. În ceea ce privește fructele, optează pentru piureuri astfel încât să-ți protejezi sănătatea intestinală.

Totodată, spune nu băuturilor cofeinizate, infuziilor de tip mate și băuturilor îndulcite cu zahăr. Pe cât posibil, evită și alimentele bogate în vitamina C, precum fructele citrice, deoarece acestea îngreunează somnul.

Fă mișcare

Informații importante despre fibromialgie pentru a crește calitatea vieții

Mișcarea este o soluție terapeutică minunată pentru cei care suferă de fibromilagie. Specialiștii recomandă adoptarea unei rutine regulate de exerciții aerobice.

Exercițiile în apă (cum ar fi înotul și alte tipuri de sporturi acvatice) sunt recomandate deoarece îmbunătățesc agilitatea. Și hidroterapia este o variantă excelentă.

Încearcă fizioterapia

Tratamentele prin masaj pe lista de informații importante despre fibromialgie

Dacă durerea experimentată este foarte intensă, poți apela la serviciile unui fizioterapeut pentru a stabili un plan de recuperare adecvat pentru tine. Merită să încerci! Nu duci lipsă de variante.

Fizioterapeuții profesioniști cunosc tot felul de informații importante despre fibromialgie. Ei vor ști ce tip de tratament ți se potrivește în funcție de durerea experimentată. Urmează indicațiile primite de la medic, mănâncă sănătos și fă mișcare. Astfel, îți va fi mult mai ușor să faci față bolii de care suferi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bellato E, Marini E, Castoldi F, Barbasetti N, Mattei L, Bonasia DE, et al. Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. 2012.
 • Busch AJ, Barber KAR, Overend TJ, Peloso PMJ, Schachter CL. Exercise for treating fibromyalgia syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2007.
 • Goebel A, Buhner S, Schedel R, Lochs H, Sprotte G. Altered intestinal permeability in patients with primary fibromyalgia and in patients with complex regional pain syndrome. Rheumatology. 2008.
 • Grandner, MA, Jackson, N., Gerstner, JR y Knutson, KL (2013). Síntomas del sueño asociados con la ingesta de nutrientes dietéticos específicos. Revista de investigación del sueño, 23 (1), 22–34. https://doi.org/10.1111/jsr.12084
 • Holton K. The role of diet in the treatment of fibromyalgia. Pain Manag. 2016; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27296515/
 • Müller W, Schneider EM, Stratz T. The classification of fibromyalgia syndrome. Rheumatol Int. 2007 Sep;27(11):1005-10. doi: 10.1007/s00296-007-0403-9. Epub 2007 Jul 25. PMID: 17653720.
 • Sosa-Reina MD, Nunez-Nagy S, Gallego-Izquierdo T, Pecos-Martín D, Monserrat J, Álvarez-Mon M. Effectiveness of Therapeutic Exercise in Fibromyalgia Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Biomed Res Int. 2017;
 • Villanueva, V. L., Valía, J. C., Cerdá, G., Monsalve, V., Bayona, M. J., & Andrés, J. de. (2004). Fibromyalgia: diagnosis and treatment. Current knowledge. Revista de la Sociedad Española del Dolor11(7), 50-63. Recuperado en 12 de octubre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462004000700005&lng=es&tlng=en.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.