De ce apar celulele canceroase? - Doza de Sănătate
 

De ce apar celulele canceroase?

Celulele canceroase prezintă mutații ale ADN-ului - modificări care schimbă materialul genetic prezent în fiecare dintre acestea. Acest lucru se întâmplă din diverse motive, inclusiv factori ereditari, obiceiuri proaste sau expunerea la substanțe toxice.
De ce apar celulele canceroase?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Până în prezent, oamenii de știință au identificat peste 100 de tipuri de cancer. Această patologie afectează toate mamiferele, cu excepția unei rozătoare numite șobolan cu aluniță. Depistarea precoce a bolii îmbunătățește semnificativ prognosticul. De aceea, cercetătorii își concentrează eforturile pe campanii de diagnosticare și screening pentru cele mai frecvente forme de celule canceroase în funcție de vârstă. De ce apar celulele canceroase?

Ce este cancerul? De ce apar celulele canceroase?

Cancerul este un proces în cadrul căruia celulele normale suferă anumite mutații. Drept urmare, încep să se reproducă într-o manieră necontrolată. Acest lucru apare din cauza predispoziției genetice, dar și ca urmare a stilului de viață și mediului la care suntem expuși.

Pentru ca organismul să funcționeze corect trebuie să existe un echilibru între nașterea și moartea celulelor. Organismul are mecanisme pentru a garanta acest echilibru, dar, atunci când eșuează, apare această reproducere celulară nediscriminată, ce dă naștere la neoplasme.

De ce apar celulele canceroase la oameni
Mutațiile genetice determină reproducerea celulelor într-un mod necontrolat.

Clasificarea cancerului în funcție de tipul de celule canceroase

În funcție de celulele care produc cancerul, există cinci clasificări pentru această boală:

  • Carcinom: celulele canceroase se află în piele sau în zonele superficiale ale organelor interne. Este cel mai comun tip.
  • Sarcom: provine din celulele țesuturilor conjunctive, adică din oase sau țesuturile moi. Acestea din urmă includ mușchii, vasele de sânge și alte țesuturi de susținere.
  • Mielom: provine din celulele măduvei osoase.
  • Limfom: celulele canceroase sunt limfocitele, care fac parte din sistemul imunitar.
  • Leucemie: apare atunci când măduva osoasă produce o cantitate excesivă de globule albe imature. Este considerată un cancer al sângelui.

Diferențele dintre celulele normale și celulele canceroase

Există multe diferențe între celulele normale și celulele canceroase. Prima dintre acestea este faptul că celulele normale încetează să se reproducă atunci când numărul lor este suficient pentru a-și îndeplini funcția în mod corespunzător. Celulele canceroase, pe de altă parte, se înmulțesc continuu.

Alte diferențe relevante sunt legate de interacțiunea celulară. Celulele canceroase nu răspund la semnalele pe care le transmit alte țesuturi, în timp ce celulele normale oferă răspunsuri adecvate.

Atunci când celulele normale sunt deteriorate sau îmbătrânesc, se repară singure sau mor. Aceasta este evoluția corectă pentru buna funcționare și întreținere a funcțiilor organismului. Însă celulele canceroase nu fac acest lucru. Acest lucru explică, în parte, aspectul neregulat și creșterea dimensiunii nucleului acestora.

Când vine vorba de aderență, celulele normale secretă substanțe care le permit să se alăture unui alt grup celular. Celulele canceroase nu fac acest lucru, ci mai degrabă se deplasează în tot corpul provocând metastaze – adică formând noi locuri tumorale aproape sau departe de zona de origine.

Ce sunt tumorile?

Tumorile sunt mase care se formează din cauza multiplicării necontrolate a unui grup de celule din orice țesut din corp. Nu orice tumoră este o indicație automată a cancerului, așadar este important să facem o distincție.

O tumoare este benignă atunci când creșterea sa nu este nici disproporționată, nici agresivă. În plus, aceasta nu invadează țesuturile din apropiere și nici nu metastazează – adică nu se răspândește în alte organe ale corpului. În schimb, o tumoră este malignă atunci când masa sa constă în celule canceroase și, prin urmare, poate invada țesuturile din apropiere și chiar ajunge în alte regiuni.

Care sunt fazele cancerului?

Procesul cancerigen începe de la formarea celulelor canceroase până când boala ajunge în stadiul său terminal. Acest lucru poate dura luni, ani sau chiar decenii. Evoluția nu este întotdeauna aceeași, iar factorii implicați sunt nenumărați. Fazele cancerului sunt următoarele:

  • Faza 0: Se referă la momentul în care apar celulele canceroase în urma unei mutații. Este cea mai lungă etapă și implică multiplicarea necontrolată. Nu produce simptome, iar diagnosticul este puțin probabil.
  • Faza I: Aceasta se numește faza in situ, în care leziunea canceroasă este deja vizibilă la microscop. Este posibilă stabilirea unui diagnostic timpuriu în cazul anumitor tipuri de cancer.
  • Faza II: Celulele canceroase încep să invadeze țesuturile adiacente și, prin urmare, aceasta este cunoscută sub numele de invazie locală. În unele cazuri, apar deja simptomele.
  • Metastază sau faza III: Boala se extinde și afectează alte zone decât locul de origine și țesuturile adiacente, proces cunoscut sub numele de invazie îndepărtată. Există simptome, care pot fi severe.
  • Faza IV: Faza terminală se referă la o boală progresivă și incurabilă. Există simptome severe, mai ales o durere intensă caracteristică ce permite doar îngrijiri paliative.

Care sunt cele mai frecvente tratamente?

Există mai multe tipuri de tratamente pentru cancer și, cel mai frecvent, acestea sunt utilizate în combinație. Echipa medicală evaluează care este cea mai bună opțiune, în funcție de fiecare caz și de protocoalele în vigoare. Fiecare țară a elaborat, în termeni generali, recomandări pentru abordarea terapeutică a cancerului și a stabilit protocoalele adecvate.

Intervenția chirurgicală

Medicii efectuează o intervenție chirurgicală pentru a elimina tumorile solide. De obicei, acest lucru nu este suficient pentru a elimina leziunile microscopice care pot apărea în jurul leziunii primare. De aceea, se întâmplă ca specialiștii să combine chirurgia cu chimioterapia sau radioterapia.

Chimioterapia

Acesta este un tratament care utilizează medicamente sau substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase. Ceea ce face este să prevină creșterea și reproducerea acestor tumori. Din păcate, poate afecta și celulele sănătoase.

Radioterapia

Radioterapia este o procedură care utilizează raze X sau alte particule pentru a distruge celulele canceroase. De asemenea, ajută la micșorarea tumorilor.

Alte opțiuni

Alte tratamente pentru cancer includ imunoterapia, terapia țintită, terapia hormonală și transplanturile de celule stem. Medicina de precizie ajută la definirea celui mai potrivit tratament pentru fiecare pacient.

Medici care explică de ce apar celulele canceroase
O echipă multidisciplinară va determina cel mai bun tratament oncologic.

Obiceiuri sănătoase pentru prevenirea celulelor canceroase

Un stil de viață sănătos este cel mai bun mod de a preveni cancerul. Există măsuri foarte simple care sunt eficiente în prevenirea dezvoltării acestei boli periculoase. Cel mai bine este să respecți aceste instrucțiuni generale:

  • Evită consumul de tutun: fumatul este puternic asociat cu cancerul pulmonar.
  • Adoptă o dietă sănătoasă: includerea legumelor în alimentație are efecte benefice.
  • Fă mișcare în mod regulat.
  • Protejează-te de soare: cancerul de piele se poate dezvolta din cauza efectului razelor ultraviolete.
  • Vaccinează-te: în prezent, există campanii de imunizare împotriva hepatitei B și virusului papiloma uman. Acestea previn cancerul hepatic și uterin.
  • Fă-ți un control medical: controalele periodice sunt o măsură simplă și ieftină care ajută la prevenirea progresiilor maligne.
  • Mamografiile, colonoscopiile și citologia uterină și-au dovedit deja eficacitatea timp de ani de zile.

De ce apar celulele canceroase? Concluzie

În concluzie, cancerul schimbă viața bolnavilor și a celor din jurul acestora. Prin urmare, importanța prevenirii prin auto-îngrijire, exprimată printr-un stil de viață sănătos, nu poate fi niciodată supraestimată.

Știința oferă multe oportunități de a detecta această boală la timp și de a o trata cu o mare probabilitate de succes. După ce ai suferit de cancer, trebuie să fii, de asemenea, atent, deoarece există posibilitatea reapariției sale, mai ales în contextul patologiilor cronice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Montalvo-Javé, E. E., Rojas, S. K., Cejudo, A. P., Ortega, R. V., & Kuba, E. B. (2013). Hallazgos de anatomía patológica en una serie clínica de colecistectomía electiva. ¿Es frecuente el cáncer in situ? Cirujano general, 35(1), 36-40.
  • David, L. P. B., & Duque, M. Á. C. (2008). Pacientes con cáncer en fase terminal-una mirada fenomenológica existencial. International Journal of Psychological Research, 1(2), 13-20.
  • Sánchez, N. C. (2013). Conociendo y comprendiendo la célula cancerosa: Fisiopatología del cáncer. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(4), 553-562.
  • Clark, Matthew A., et al. “Soft-tissue sarcomas in adults.” New England Journal of Medicine 353.7 (2005): 701-711.
  • Charlot-Lambrecht, I., et al. “Mieloma múltiple.” EMC-Aparato locomotor 45.1 (2012): 1-13.
  • Arvelo, Francisco, Felipe Sojo, and Carlos Cotte. “Tumour progression and metastasis.” Ecancermedicalscience 10 (2016).
  • Menchón, S. “Modelado de las diversas etapas del crecimiento del cáncer y de algunas terapias antitumorales.” Universidad Nacional de córdoba (2007).
  • Faivre, J. “Detección sistemática del cáncer colorrectal.” EMC-Tratado de Medicina 23.3 (2019): 1-9.
  • Española, Española de Oncología Médica SEOM Sociedad, and S. E. D. del Dolor. “GADO: Guía para el abordaje interdisciplinar del dolor oncológico.” (2018).
  • López, Aly Gallo, and Director General ARCPER. “Medicina de precisión en oncología.” Medicina centrada en el paciente: reflexiones a la carta. Unión Editorial, 2018.
  • Fernández-Alonso, M. Carmen, and María Platón. “El sol, la piel y el cáncer.” (2019).
  • Roco, Ángela, et al. “Farmacogenética, tabaco, alcohol y su efecto sobre el riesgo de desarrollar cáncer.” Revista chilena de pediatría 89.4 (2018): 432-440.
  • VILLANUEVA, ADRIANA CASTILLO, and FIKRAT ABDULLAEV JAFAROVA. “Lectinas vegetales y sus efectos en el cáncer.” (2019).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.