Efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer - Doza de Sănătate
 

Efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer

Există numeroase tipuri de tratamente pentru cancer. Pacienții se întreabă deseori care sunt efectele secundare asociate acestora. Află tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect în articolul de azi!
Efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer
Jael Garrido Dominguez

Scris și verificat de medicul Jael Garrido Dominguez.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mulți pacienți vor să știe care sunt efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer. Când au nevoie de ajutor profesionist, unele persoane recurg la internet pentru a obține răspunsuri. Însă explorarea informațiilor disponibile în mediul online nu face decât să dea naștere altor nelămuriri.

Ca să putem determina efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer, mai întâi trebuie să menționăm că acest termen se referă la un grup de boli. Deși toate prezintă trăsături comune, majoritatea au origini diferite și moduri de răspândire distincte. Așadar, unele tratamente vor fi mai utile pentru anumite tipuri de cancer decât pentru altele.

Există diverse tratamente pentru cancer. În acest articol, vom vorbi despre următoarele:

  • Intervenții chirurgicale
  • Chimioterapie
  • Radioterapie

Efectele secundare asociate intervențiilor chirurgicale

Echipă medicală în toiul unei intervenții chirurgicale

Deși majoritatea reacțiilor adverse ce survin în urma unei intervenții chirurgicale sunt asociate organului în cauză și modului în care a fost efectuată intervenția, putem scoate în evidență câteva efecte secundare specifice tuturor intervențiilor.

Durere

Este firesc să simți durere în regiunea unde a avut loc intervenția. Însă intensitatea durerii va depinde de amploarea operației, de partea corpului vizată și de sensibilitatea pacientului la stimulii dureroși. Acest simptom poate fi ținut sub control cu analgezicele prescrise de medic.

Infectarea rănilor

Intervențiile chirurgicale implică tăierea pielii. Aceste leziuni pot deveni un portal pentru microorganismele nocive pentru sănătate. De obicei, infecțiile survin în primele câteva zile de la intervenție.

În timpul unei infecții, poți experimenta inflamații, durere și roșeață în jurul rănii. Febra și puroiul sunt alte simptome posibile. Este esențial să contactezi un medic dacă prezinți oricare dintre aceste semnale de alarmă.

Efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer pe bază de chimioterapie

Chimioterapia a fost asociată unei liste lungi de efecte secundare. Mai jos, le vom aminti pe cele mai frecvente.

Anemie

Majoritatea agenților chimioterapeutici afectează negativ măduva spinării. Acest lucru provoacă modificări ale procesului de producție a celulelor, crescând riscul de anemie.

Greață și vomă

Acesta este cel mai frecvent efect secundar al chimioterapiei, afectând 80% din pacienți.

Modificări ale mișcărilor intestinale

Chimioterapia produce schimbări la nivelul corpului. O parte dintre aceste schimbări vizează intestinele. În funcție de medicamentele administrate, pacientul poate experimenta diaree sau constipație.

Căderea părului

Contrar reprezentărilor din cultura populară, căderea părului survine în timpul chimioterapiei doar dacă se folosesc anumite medicamente. Acest efect secundar variază de la o persoană la alta.

Efectele secundare asociate radioterapiei

Medic pregătind un pacient pentru radioterapie

Radioterapia are reacții adverse strâns legate de volumul de radiații administrat. Astfel, efectele secundare survin în cadrul câmpurilor de iradiere. Ele sunt influențate de doza administrată, de tratamentele concomitente și de susceptibilitatea pacientului.

Așa cum am menționat anterior, efectele secundare depind și de locul în care sunt aplicate radiațiile. Oboseala este prezentă în aproape toate cazurile, precum și iritarea pielii atinsă de radiații. Dacă este aplicată la nivelul abdomenului, acest tip de terapie poate produce schimbări intestinale, greață și vomă.

Concluzii

Efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer variază în funcție de terapia pentru care se optează și de organismul pacientului. Există multe tipuri de tratament pentru cancer, dar cele mai populare continuă să fie intervențiile chirurgicale, chimioterapia și radioterapia.

În funcție de locație, de intensitate și de tipul de cancer, efectele secundare experimentate vor fi diferite. Consultă un medic dacă ai nelămuriri cu privire la simptomele pe care le-ai observat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ferreiro, J., García, J. L., Barceló, R., & Rubio, I. (2003). Quimioterapia: efectos secundarios. Gaceta Médica de Bilbao100(2), 69-74.
  • Verdú Rotellar, J. M., Algara López, M., Foro Arnalot, P., Domínguez Tarragona, M., & Blanch Mon, A.. (2002). Atención a los efectos secundarios de la radioterapia. Medifam12(7), 16-33. Recuperado en 08 de marzo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682002000700002&lng=es&tlng=pt.
  • American Cancer Society. (2017, 10 febrero). Efectos secundarios del tratamiento del cáncer. Recuperado 8 marzo, 2020, de https://www.cancer.gov/espanol/cancer/tratamiento/efectos-secundarios

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.