Descoperă diferitele tipuri de chimioterapie - Doza de Sănătate
 

Descoperă diferitele tipuri de chimioterapie

Există numeroase tipuri de chimioterapie. Specialistul va opta pentru unul dintre acestea în funcție de tipul de cancer pe care trebuie să-l trateze și de starea pacientului. În articolul de azi, îți prezentăm cele mai frecvente forme ale chimioterapiei, precum și agenții farmacologici folosiți.
Descoperă diferitele tipuri de chimioterapie
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Chimioterapia reprezintă unul dintre cele mai populare tratamente împotriva cancerului. Aceasta implică o gamă largă de medicamente, drept pentru care există diferite tipuri de chimioterapie.

Obiectivul chimioterapiei este distrugerea celulelor canceroase pentru a vindeca boala. Însă toate tipurile de chimioterapie afectează atât celulele vizate, cât și cele sănătoase. Astfel, apar efecte secundare grave.

În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai populare forme ale acestui tratament și caracteristicile lor.

Principalele tipuri de chimioterapie

Agenții de alchilare

Agenții de alchilare ating cel mai înalt nivel de activitate în faza de odihnă, dar nu sunt specifici unei anumite faze a ciclului celular. Medicii pot recomanda următoarele categorii de agenți de alchilare în cadrul tratamentelor chimioterapice:

 • Derivații de iperită (gaz muștar): Cum ar fi, de pildă, ciclofosfamida.
 • Etileniminele: Haxametilmelamina este un exemplu.
 • Hidrazinele și triazinele: Includ altretamina și procarbazina, printre altele
 • Nitrozureele: Sunt unice deoarece, spre deosebire de majoritatea substanțelor chimioterapice, pot trece bariera hematoencefalică, adică membrana care protejează creierul. Așadar, nitrozureele pot fi folosite pentru a trata tumorile cerebrale.
 • Sărurile metalice

Alcaloizii de proveniență vegetală

Aceste substanțe chimioterapice se obțin din anumite plante. De pildă, alcaloizii vinca provin din berbenocul de Madagascar (Cartharanthus rosea). Acest grup include și taxanii, obținuți din arborele tisa de Pacific (Taxus previfolia).

Spre deosebire de agenții de alchilare, toți alcaloizii de proveniență vegetală atacă celulele doar în faze specifice ale ciclului acestora. În afară de alcaloizii vinca și taxani, din acest grup mai fac parte podofilotoxinele și analogii de camptotecină.

Medic explicând diferitele tipuri de chimioterapie unui pacient
Medicul va stabili un tratament chimioterapic doar cu acordul pacientului.

Antibioticele antitumorale

Și chimioterapia cu antibiotice antitumorale are la bază substanțe naturale. Însă acest tip de medicament nu este obținut din plante, ci din ciuperci aparținând genului Streptomyces.

Asemenea alcaloizilor vegetali, antibioticele antitumorale acționează asupra celulelor tumorale în diferite faze ale ciclului celular. Exemple de asemenea medicamente sunt:

 • Antraciclinele, cum ar fi doxorubicina și epirubicina, care au efecte cardiotoxice pe termen lung
 • Cromomicinele (de pildă, dactinomicina)
 • Mitomicina
 • Bleomicina

Antimetaboliții

Antimetaboliții sunt foarte asemănători moleculelor naturale din celule. Așadar, atunci când celulele îi absorb, diviziunea celulară este întreruptă.

Antimetaboliții se clasifică în funcție de substanțele asupra cărora acționează:

 • Antagoniști ai acidului folic (metotrexatul)
 • Antagoniști ai piramidinei (5-fluorouracilul și capecitabina)
 • Antagoniști ai purinei (6-marcaptopurina)
 • Inhibitori de adenozină deaminază (cladribina, fludarabina, nelarabina și pentostatina)
Perfuzie intravenoasă introdusă în mâna unui pacient cu cancer

Inhibitorii de topoizomerază

Eficiența acestor medicamente se datorează abilității lor de a inhiba activitatea enzimelor topoizomerază I și topoizomerază II. Ambele enzime menționate manipulează structura ADN-ului, făcând posibilă înmulțirea celulelor canceroase. Două exemple de inhibitori de topoizomerază sunt irinotecanul și etopozida.

Diversele antineoplastice

Așa cum sugerează și denumirea, acest ultim grup include medicamentele chimioterapice care nu aparțin celorlalte categorii deoarece sunt unice. Printre acestea se numără:

 • Mitotanul
 • Asparaginaza și pegasparagaza
 • Estramustina
 • Retinoizii

Concluzii

Pe lângă chimioterapie, există multe alte terapii utile împotriva cancerului, precum imunoterapia sau terapia hormonală. Toți acești agenți terapeutici au făcut posibile mari progrese în lupta împotriva cancerului.

Însă există în continuare numeroase provocări care trebuie depășite, iar cercetările din domeniul terapeutic trebuie să continue. Obiectivul final este descoperirea unor chimioterapii cu acțiune specifică, care să atace doar celulele tumorale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Chacon, R. D. (1973). QUIMIOTERAPIA. Cirugia Del Uruguay.
 • American Cancer Society. (2013). Quimioterapia para el cáncer de seno. 02/26/2013.
 • Lasquetty y Blanc, B. F. (1988). Quimioterapia antineoplásica. Revista de Enfermeria (Barcelona, Spain).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.