Ce trebuie să știi despre operația de mastectomie - Doza de Sănătate
 

Ce trebuie să știi despre operația de mastectomie

Este important să deții cât mai multe informații despre operația de mastectomie, dacă alegi să te supui acestei intervenții. Printre altele, aceasta poate provoca dureri, pot exista complicații și poate fi urmată de o reconstrucție mamară.
Ce trebuie să știi despre operația de mastectomie
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Uneori, pentru tratarea cancerului mamar, este necesară operația de mastectomie. Nu este prima opțiune a medicilor, dar în anumite cazuri, este singura care îți poate salva viața.

Pentru a înțelege mai bine această procedură, este important să afli ce presupune de fapt intervenția chirurgicală, și anume că, prin operația de mastectomie se îndepărtează întregul sân sau o parte din el.

Este necesar să îți schimbi perspectiva asupra acestei modalități de tratare a cancerului mamar. Trebuie să înțelegi că mastectomia reprezintă o schimbare enormă.

În ultimii ani, unele femei diagnosticate cu cancer la sân au ales să își facă o mastectomie în scop preventiv. 

Deși nu este o alegere proastă, este o decizie strict personală. Este posibil ca această operație să nu fie necesară dacă nu ai un istoric familial cu antecedente ale acestei boli sau o mutație genetică ce mărește riscul apariției sale.

Iată ce trebuie să știi înainte de a te supune unei mastectomii.

1. Operația de mastectomie este diferită în cazul fiecărei femei în parte

Pacientă care se recuperează după operația de mastectomie

Unele persoane au dureri mai mari decât altele. Uneori este posibil ca perioada de recuperare să dureze mai mult de 12 săptămâni, cât ar fi normal.

Corpul tău este cel care decide când poți să revii la rutina anterioară, fie că este mai devreme sau mai târziu decât te-ai fi așteptat.

Poți să te pregătești pentru această etapă: ai grijă să existe o persoană alături de tine care să te ajute după operația de mastectomie. Este foarte important să ai pe cineva aproape.

Primele două săptămâni de după mastectomie vor fi foarte complicate. Mobilitatea îți va fi afectată. Nu vei reuși să faci nici cele mai simple lucruri, cum ar fi să deschizi o sticlă de apă sau să-ți piepteni părul.

În ceea ce privește durerea, situația diferă la fiecare pacientă în parte. Unele femei nu simt dureri mari. De fapt, unele nu simt nicio durere. Altele resimt doar o senzație de presiune și atât.

2. Pot apărea complicații

Sân afectat de cancer

Operația de mastectomie este o intervenție chirurgicală ca oricare alta și este necesar să te pregătești din punct de vedere psihic pentru eventualele complicații. 

Unele femei nu simt că această intervenție le-a afectat în vreun fel, în timp ce altele s-au confruntat cu numeroase neplăceri.

Unul dintre posibilele efecte este îngreunarea respirației din cauza durerii. În plus, poți dezvolta o pneumonie din cauza faptului că plămânii nu mai filtrează aerul. Trebuie să te îngrijești în mod corespunzător după operație, deoarece acum ești cel mai predispusă la infecții.

O altă posibilă urmare a operației de mastectomiei este constipația. Aceasta apare ca urmare a efectelor anesteziei și a medicamentelor prescrise pentru calmarea durerii. Aceste pastile te pot face să te înghijorezi destul de mult, deoarece poți constata că nu ai mai avut scaun de cinci zile.

Este important să vorbești cu medicul tău, pentru a afla cum poți preveni această problemă. O dietă bogată în fibre poate fi de mare ajutor.

Te-ar putea interesa și:

Durerile mamare – 5 cauze frecvente

3. Reconstrucția mamară poate fi o opțiune

Reconstrucție mamară

Subiectul reconstrucției mamare după operația de mastectomie este foarte sensibil, întrucât fiecare femeie are opinii și nevoi diferite.Unele femei refuză să își facă o reconstrucție mamară din motive personale, în timp ce altele consideră că trebuie să își accepte noul corp.

Deși prezența sânilor este asociată cu frumusețea trupului, unele femei aleg să nu se supună unei reconstrucții mamare. Un exemplu este cazul femeilor care aveau sâni mari înainte de operație și sunt mulțumite de faptul că au scăpat de durerile de spate. În plus, unele paciente pot suferi foarte mult în timpul procesului de reconstrucție.

Oricum ar fi, este necesar să îți analizezi propriile nevoi înainte de a lua o decizie în acest sens. 

Cere lămuriri medicului

Operația de mastectomie este un pas foarte important pe care alegi sau ești nevoită să-l faci, așa că trebuie să-i acorzi atenția cuvenită, dar să nu îți fie teamă.

Vorbește cu medicul tău, iar dacă ajungi la concluzia că este necesară o mastectomie, asigură-te că ai înțeles exact în ce constă această intervenție chirurgicală.

S-ar putea să te intereseze...
Crioblatia pentru cancerul mamar
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Crioblatia pentru cancerul mamar

Crioblatia pentru cancerul mamar este o tehnică medicală care previne înmulțirea celulelor canceroase și crește speranța de viață.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Borbón Mendoza, J. E., & Beato Canfux, A. I. (2002). Enfoque actual de la problemática salud-sociedad en pacientes con mastectomía. Revista Cubana de Medicina Militar, 31(1), 47-53.
  • Del Val Gil, J. M., Bañeres, M. L., López, F. R., Martínez, A. U., & Serrano, A. M. (2001). Cáncer de mama y mastectomía. Estado actual. Cirugía española, 69(1), 56-65.
  • Silva de Oliveira, M., Carvalho Fernandes, A. F., Mesquita Melo, E., & Falcão Juvenal Barbosa, I. C. (2005). Cuidados preoperatorios de mastectomía bajo la óptica de la mujer. Revista Cubana de Enfermería, 21(2), 1-1.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.