9 modalități naturale de a combate constipația - Doza de Sănătate
 

9 modalități naturale de a combate constipația

Este foarte important să te menții activ pentru a te bucura de o digestie bună și a combate constipația. Dacă trebuie să stai pe scaun mai mult timp, ridică-te din când în când pentru a preveni problemele digestive. 
9 modalități naturale de a combate constipația

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Majoritatea medicilor recomandă adoptarea unei diete bogate în fibre și alimente precum legume, fasole, cereale integrale și fructe oleaginoase pentru a trata constipația. Totuși, multe persoane continuă să se confrunte cu această problemă, chiar dacă au o alimentație echilibrată. În articolul de astăzi, îți prezentăm 9 modalități naturale de a combate constipația.

Modalități naturale de a combate constipația

Chiar dacă apelezi la modalități naturale de a combate constipația, trebuie să descoperi mai întâi cauza acesteia. Nu este de ajuns să te odihnești puțin sau să ameliorezi temporar simptomele. Combaterea constipației cronice este un demers complex care diferă la fiecare persoană în parte. 

Să vedem care sunt câțiva dintre factorii care ar putea declanșa sau agrava această tulburare intestinală pentru a putea afla cum să o elimini definitiv.

1. Consumul de apă

Modalități naturale de a combate constipația prin hidratare

Dacă mărești aportul de fibre, așa cum recomandă orice nutriționist, este important să mărești și consumul de apă. În caz contrar, nu faci decât să agravezi problema.

Apa ajută la digerarea fibrelor, prevenind balonarea și îmbunătățind tranzitul intestinal. Persoanele care consumă multe fibre au mare nevoie de acest lichid vital. Este bine să bei cel puțin 8 căni de apă pe zi, pe lângă cantitatea obținută din alimente. Hidratarea este una dintre cele mai bune modalități naturale de a combate constipația.

2. Sistemul nervos

Multe cazuri de constipație sunt cauzate de anumite stări emoționale care afectează activitatea intestinelor.

În această situație, trebuie să îți calmezi sistemul nervos prin diverse metode: exerciții fizice, respirație controlată și suplimente naturale cum ar fi floarea pasiunii, roinița și lavanda.

3. Glanda tiroidă

Femeie care are probleme cu tiroida

Este bine întotdeauna să îți verifici starea generală de sănătate atunci când te confrunți cu o problemă cronică sau care apare în mod repetat. În cazul de față, unul dintre factorii care agravează constipația, aparent fără niciun motiv, este proasta funcționare a glandei tiroide.

Dacă medicul îți confirmă acest diagnostic, tratamentul trebuie să presupună reglarea activității tiroidei pentru a îmbunătăți și tranzitul intestinal.

4. Statul pe scaun

Foarte mulți oameni sunt sedentari. Nu vorbim numai despre persoanele care nu fac sport, ci și despre cei care își petrec aproape toată ziua stând pe scaun.

Lipsa mișcării și a exercițiilor fizice menține abdomenul inactiv, iar acesta are nevoie de mișcare pentru a facilita activitatea intestinală și a stimula eliminarea deșeurilor.

5. Atenție la laxative

Femeie care caută modalități naturale de a combate constipația

Persoanele care încearcă să combată constipația cu laxative chimice sau chiar naturale care provoacă iritații (cum ar fi frunzele de senna) pot cauza tulburări intestinale cronice.

Laxativele nu trebuie utilizate decât ocazional pentru crize acute de constipație. Dacă ai luat astfel de medicamente sau remedii, este necesar să iei și suplimente pentru refacerea florei intestinale și să consumi alimente mucilaginoase, cum ar fi:

  • Semințe de chia
  • Semințe de in
  • Ovăz
  • Frunze de pătlagină

6. Sprijinirea funcțiilor hepatice

În anumite cazuri, funcționarea proastă a ficatului sau a vezicii biliare poate îngreuna eliminarea deșeurilor din intestine. Dacă ai o digestie proastă sau probleme cu vederea, este posibil să fii și tu în această situație.

Pentru a îmbunătăți activitatea ficatului și a vezicii biliare, trebuie să consumi alimente amărui și suplimente. Alege-le pe cele pe bază de armurariu, păpădie sau frunze de anghinare.

7. Orice loc este bun

Femeie care are o durere de stomac

Mulți oameni nu își pot face nevoile dacă se află într-un alt loc decât la ei acasă. Acest obicei afectează funcționarea intestinelor pe termen lung.

Este important să găsești o modalitate de a merge la baie atunci când îți cere organismul, indiferent unde te-ai afla.

8. Alimente pe care trebuie să le incluzi în dietă

Anumite alimente au proprietăți laxative care îmbunătățesc tranzitul intestinal într-un mod delicat și natural. Printre acestea sunt incluse și următoarele:

  • Piersici
  • Kiwi copt
  • Mere coapte (la cuptor), cu tot cu coajă
  • Semințe de chia și semințe de in
  • Fulgi de ovăz gătiți
  • Tărâțe de Psyllium

 9. Analizează-ți abdomenul

Ultimul sfat pe care ți-l oferim este să fii atent/ă la mesajele transmise de abdomenul tău, pentru a-i oferi ceea ce are nevoie. Uneori, este de ajuns un masaj cu sau fără ulei sau o compresă caldă înainte de culcare.

Sperăm că ai învățat câteva lucruri interesante din rândurile de mai sus și aceste modalități naturale de a trata constipația te vor ajuta să fii mai sănătos!

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andrews, C. N., & Storr, M. (2011). The pathophysiology of chronic constipation. Canadian Journal of Gastroenterology.
  • Attaluri, A., Donahoe, R., Valestin, J., Brown, K., & Rao, S. S. C. (2011). Randomised clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x
  • Bae, S. H. (2015). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.