Alimente pentru reglarea tiroidei - Doza de Sănătate
 

Alimente pentru reglarea tiroidei

Pentru a menține tiroida sănătoasă, este important să consumați cel puțin cinci mese mici pe zi și să nu luați gustări între acestea. Adăugați fibre în alimentație și faceți mișcare.
Alimente pentru reglarea tiroidei
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Atunci când tiroida funcționează corespunzător, nu trebuie să vă faceți griji în privința dietei. Însă, trebuie să verificați dacă tiroida produce fie mai mulți hormoni decât în mod normal (hipertiroidism), fie mai puțini (hipotiroidism). În acest articol veți găsi o listă cu alimente pentru reglarea tiroidei în mod natural.

Tiroida este glanda aflată la baza gâtului, ce reglează diferite funcții ale corpului. Ea produce hormonii T3 și T4 care influențează metabolismul și afectează și celelalte sisteme ale organismului.

Principala cauză directă a disfuncțiilor glandei tiroide este lipsa iodului. Foarte multe persoane din întreaga lume suferă de această boală. Dacă apar dereglări, este necesar să vă schimbați dieta. În ceea ce urmează, vă vom oferi câteva recomandări de bază pentru a combate dereglările tiroidei.

Dietă cu alimente pentru reglarea tiroidei

Așa cum am menționat mai sus, hipertiroidismul este o afecțiune care apare când tiroida este stimulată și produce prea mulți hormoni. Este posibil să slăbiți și să pierdeți masă musculară. În acest caz este recomandată o dietă care să vă ofere energie.

 

Lactatele (iaurt, brânză și lapte) sunt alimente pentru reglarea tiroidei

 • Consumați produse lactate oricând aveți ocazia.
 • Îmbogățiți iaurtul cu lapte condensat și lapte praf integral. Folosiți-l pentru a pregăti sucuri, dulciuri, supe, piureuri sau adăugați-l în cereale.
 • Adăugați brânză în salate sau în alte mâncăruri.

Proteinele (pește, carne roșie și ouă) sunt alimente pentru reglarea tiroidei

 • Puneți un ou fiert tare în salată sau în supe. Faceți la fel și cu peștele sau carnea.
 • Puneți ouă bătute în piure, supe, creme, sosuri sau sucuri.
 • Folosiți pește sau carne în mâncărurile preferate.

Dulciurile, pâinea, mierea și biscuiții sunt alimente pentru reglarea tiroidei

 • Mâncați biscuiți și pâine la micul dejun. Vi le recomandăm și la celelalte mese principale.
 • Adăugați pâine prăjită sau crutoane în supe sau în piure.

Dietă recomandată pentru hipotiroidism

Dietă cu alimente pentru reglarea tiroidei

 

Pe de altă parte, atunci când vorbim despre disfuncțiile glandei tiroide, trebuie să luăm în considerare și cazul în care aceasta nu produce suficienți hormoni, hipotiroidismul.

Te-ar putea interesa și:

Probleme cu glanda tiroidă: simptome

Acesta se manifestă prin oboseală, surmenaj, căderea părului sau îngrășare. Aceste cazuri sunt mult mai complexe și trebuie să cereți sfatul unui medic specialist. Dieta trebuie să fie echilibrată și variată.

Evitați grăsimile, zahărul și caloriile

 • Alimentele procesate și carnea roșie (conțin prea multe grăsimi).
 • Margarina, untul și untura.
 • Zahărul, atât alb, cât și brun, dulciurile cu zahăr.
 • Băuturile alcoolice și cele îndulcite.

Recomandări de alimente pentru reglarea tiroidei

 • Optați pentru 4-5 porții mici de mâncare pe zi, evitând gustările între mese. Evitați să degustați mâncăruri noi.
 • Faceți mai multă mișcare zilnic. Mergeți mai mult pe jos, evitați să folosiți liftul și încercați să mergeți la plimbare în aer liber.
 • Alegeți alimentele bogate în fibre, precum legumele crude și fructele.

Sfaturi generale

Există și alte alimente care vă ajută să reglați tiroida, inclusiv peștele de apă dulce, somonul și tonul. Legumele și fructele colorate intens stimulează tiroida și scad tensiunea arterială. Vă recomandăm să folosiți pudră de alge marine în loc de sare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.