4 obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă - Doza de Sănătate
 

4 obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă

Știai că, pentru a îngriji sănătatea tiroidei, trebuie să reduci consumul de alimente procesate și să mănânci mai multe produse organice și naturale? 
4 obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

Te îngrijorează sănătatea glandei tiroide? Probabil ți-ai dat seama deja că alimentația este esențială pentru reglarea funcțiilor sale. În caz că nu știi ce ar fi mai bine să consumi și ce nu, citește mai departe pentru a descoperi câteva obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă.

De ce este important să ai grijă de sănătatea tiroidei?

Tiroida este o glandă localizată în gât, în apropierea traheii. Principala sa funcție este secreția de hormoni.

Atunci când există anumite dezechilibre la nivelul tiroidei, vorbim de hipertiroidism sau hipotiroidism. Este vorba de situațiile în care este produsă o cantitate de hormoni fie mai mare, fie mai mică decât ar trebui.

Obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă

Obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă recomandate de medic

Dacă vrei să asiguri o funcționare optimă a glandei tiroide, trebuie să adopți o alimentație sănătoasă și echilibrată. Din păcate, în ziua de azi, când există atât de multe produse procesate, este mai greu să optezi pentru alimente naturale.

Oricum ar fi, nu trebuie să renunți la inițiativa de a adopta obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă. Iată câteva dintre ele:

1. Adaugă un supliment de iod în dietă

Iodul este un element esențial pentru organism, mai ales în ceea ce privește secrețiile hormonale. Tocmai de aceea un deficit de iod în timpul sarcinii poate provoca dificultăți în dezvoltarea mentală a bebelușului.

De-a lungul vieții, este necesar să adaugi iod în dietă pentru buna funcționare a tiroidei. Chiar și medicul îți va prescrie un supliment de iod. De multe ori, aceasta este cea mai bună soluție.

2. Mănâncă merișoare în fiecare săptămână

Consumul de merișoare pe lista de obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă

Merișoarele sunt printre cele mai sănătoase fructe. Acestea sunt sărace în grăsimi, sodiu și colesterol, însă au un conținut foarte bogat de iod (1/2 conține 400 cmg de iod), fibre, antioxidanți și vitaminele C și K.

O opțiune excelentă este să adaugi merișoare în smoothie-uri. În acest fel, vei adăuga puțină savoare legumelor al căror gust nu te încântă prea tare.

Iată o rețetă simplă și sănătoasă:

Ingrediente

  • 1 cană de baby spanac (60 g)
  • 1 cană de suc de merișoare (250 ml)
  • 5 fructe cu coajă lemnoasă
  • 1 cub de gheață

Mod de preparare

  • Procesează toate ingredientele în blender și bea imediat amestecul.

3. Adaugă cartofi în dietă

Cartofii sunt originari din America și conțin 60 cmg de iod per porție. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă aceste legume, trebuie să ai grijă cum le gătești.

Încearcă următoarele opțiuni:

  • Fără grăsimi: Este mai bine să consumi cartofi copți, în loc de prăjiți. Pentru a le da gust, pune-le puțină sare, dar nu exagera.
  • Consumă cartofii în combinație cu alte legume pentru o doză suplimentară de fibre și pentru a face preparatul mai sățios.

Nu fă excese: Întrucât cartofii sunt bogați în glucide, mănâncă maxim un cartof de dimensiuni medii pe zi. 

Totodată, este indicat să eviți să consumi cantități mari de cartofi procesați din comerț. Aceștia conțin un nivel ridicat de grăsimi trans, sare și alți conservanți care afectează sănătatea glandei tiroide.

4. Mănâncă alimente cât mai naturale

Obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă precum consumul de fructe proaspete

Fii sincer/ă: câte produse congelate, la conservă sau procesate mănânci pe zi? Uită-te în frigider sau în dulap și vei fi descoperi cu surprindere că majoritatea alimentelor pe care le ai în casă pot fi incluse în cele trei categorii.

Sănătatea tiroidei este strâns legată de nivelul hormonilor. Tocmai de aceea este important să eviți alimentele care ar putea interveni în producția acestora. Vorbim aici despre produsele care conțin chimicale, îndulcitori, conservanți și alte substanțe de acest gen.

Pe lista de obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă este inclus consumul de alimente proaspete, de sezon. Îți recomandăm să încerci și tu câteva luni. Vei vedea că nu este deloc complicat. Trebuie doar să ții cont de următoarele recomandări:

  • Înlocuiește cerealele la cutie cu cele naturale. În majoritatea magazinelor, poți găsi sortimente naturale de fulgi de ovăz, grâu, amarant și quinoa. În plus, acestea sunt și mai convenabile ca preț.
  • Mănâncă fructe și legume de sezon. Întrucât sunt proaspete și gata de consum, este mai puțin probabil să fi fost refrigerate, fapt care le diminuează conținutul de nutrienți.
  • Dacă poți, încearcă să cultivi o grădină la tine acasă.
  • Prepară acasă alimentele preferate. Iaurtul și sucurile sunt două exemple minunate de produse ușor de preparat acasă. În plus, poți înlocui băuturile acidulate cu ceaiuri sau apă aromată pregătite chiar de tine.
  • Prepară-ți singur/ă gustările dintre mese. De la înghețată de casă până la semințe, există numeroase opțiuni pentru a-ți potoli foamea fără să îți faci griji în privința chimicalelor care afectează sănătatea glandei tiroide.

Ce zici? Ai adoptat deja aceste obiceiuri alimentare benefice pentru tiroidă? Dacă nu, ar fi timpul să începi. Cu ajutorul lor poți asigura buna funcționare a acestei glande și a întregului organism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lopez Y., Franco C., Cepeda A., Vazquez B., Constant iodine intake through the diet could improve hypothyroidism treatment: a case report. J Physiol Biochem, 2018. 74 (1): 189-193.
  • Lee YM., Yoong Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.