Diferența dintre hipotiroidism și hipertiroidism

· 1 decembrie 2015

Auzim adesea vorbindu-se despre aceste două boli: hipotiroidism și hipertiroidism, dar uneori nu știm care este diferența dintre ele. În articolul de azi îți explicăm care sunt simptomele și cauzele fiecăreia dintre cele două afecțiuni și îți vom oferi mai multe sfaturi pentru îmbunătățirea calității vieții. 

Ce este tiroida?

Tiroida este o glandă în formă de fluture localizată deasupra traheii care reglează metabolismul și participă în producția de hormoni, în special tiroxină și triiodotironină.

Tiroida este controlată de hipotalamus și de glanda pituitară.

Hipertiroism

Atunci când vine vorba de hipertiroidism, așa cum sugerează și prefixul „hiper-”, glanda funcționează în exces, lucru care duce la o hiper-secreție hormonală. Această boală afectează aproximativ 1% din populație și în special femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

Cel mai evident semn al prezenței sale este apariția gușei (creșterea dimensiunii tiroidei), iar cele mai comune simptome sunt: tahicardie, scădere în greutate, nervozitate, tremurături, insomnie și transpirație abundentă. 

Hipertiroidism: cauze

  • Boala Basedow Graves
  • Consumul excesiv de alimente care conțin iod sau expunerea directă la această substanță
  • Inflamarea tiroidei, cauzată de anumite infecții, medicamente sau post-natală
  • Tumori benigne la nivelui glandei tiroide sau pituitare
  • Tumori la testicule sau ovare
  • Abuzul de medicamente ce conțin hormoni tiroidieni

Tratament natural

Dacă ești bolnav de hipertiroidism, este indicat să urmezi tratamentul prescris de medic, dar și consumul anumitor alimente poate fi de ajutor:

  • Varză
  • Broccoli
  • Ridiche
  • Spanac
  • Soia
  • buying ciallis on the net reviews.

  • Fasole
  • Piersici

Broccoli pentru hipertiroidism

Alte recomandări:

Pe lângă includerea acestor alimente în dietă, este indicat să eviți consumul de alimente bogate în iod, acestea fiind, pe cealaltă parte, benefice pentru bolnavii de hipotiroidism: ouă, pătrunjel, pește și fructe de mere, migdale, caise etc.

Dacă suferi de hipertiroidism, poți apela cu încredere și la infuziile de ceai verde, pelin negru și mentă.

Fă mișcare cât poți de des pentru a-ți regla metabolismul și evită pe cât posibil stimulenții, întrucât aceștia îți agravează situația:

  • Alcool
  • Cafea
  • Sucuri acidulate
Ceai verde pentru hipertiroidism

Hipotiroidism

În ceea ce privește hipotiroidismul, acesta afectează 3% din populație, în special femeile cu vârste de peste 50 ani sau care se află în perioada post-natală. Această afecțiune constă în scăderea nivelului de hormoni tiroidieni din plasma sanguină și implică următoarele simptome: oboseală, slăbiciune musculară, senzația de frig, pierdere sau creștere în greutate nejustificate, depresie și alte dezechilibre emoționale.

Mai există și alte simptome mai subtile care ajută la diagnosticarea acestei boli, dar care nu sunt ușor de detectat: piele gălbuie sau palidă, retenție de apă, căderea părului, lipsa părului în partea exterioară a sprâncenelor și pielea foarte uscată.

Hipotiroidism: cauze

  • Diverse tipuri de tiroidită
  • Perioada post-natală
  • Defecte din naștere
  • Terapie radioactivă în zona gâtului
  • Medicamente antitiroidiene
  • Tratamente cu litiu
  • Lipsă cronică de iod

Tratament natural

Pe lângă tratamentul prescris de medic, îți recomandăm să-ți mărești nivelul de iod din organism, prin consumul următoarelor alimente:

  • Pătrunjel
  • Ouă
  • Caise
  • Pește albastru
  • Banane
  • Migdale
  • Năsturel
  • Castraveți
  • Mazăre
  • Mere
  • Smochine
  • Sare iodată sau sare de mare
  • Fructe de mare și alge bogate în iod (iarbă de mare sau fucus vesiculosus)
  • Pește
  • Jeleu de gutui
Somon

Alte recomandări:

Dacă nu îți plac algele, pe care ți le recomandăm deoarece sunt organice și nu conțin substanțe toxice, poți să le iei sub formă de pilule. Acestea îți oferă nu numai iod, ci și alte minerale și aminoacizi esențiali, foarte benefici pentru organism.

O altă opțiune ar fi să prepari sare de alge. Macină niște sare de mare și algele preferate, amestecă cele două ingrediente și păstrează-le într-un recipient închis etanș. Sarea va avea rol de conservant. Poți să folosești acest amestec ca pe sarea normală pe care o adaugi în supe, tocănițe etc.

Este indicat să eviți consumul următoarelor alimente, deoarece împiedică absorbția de iod în organism: varză, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli, spanac, soia, piersici, fasole, alimente procesate și rafinate și apa de la robinet.

Poți să bei și ceai de mentă sau de ghimbir și să adaugi în mâncare o cantitate mică de piper cayenne. 

Sursa fotografiilor: Ulterior Epicure, Daniel Friedle și Pokrzywinski.