Cauzele și simptomele scarlatinei - Doza de Sănătate
 

Cauzele și simptomele scarlatinei

Contrar credinței populare, scarlatina nu este o boală eradicată, întrucât apar noi cazuri și în prezent.
Cauzele și simptomele scarlatinei

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Scarlatina este cunoscută și sub numele de febră scarlatină. Aceasta este o boală care afectează cel mai frecvent copiii cu vârsta între 5-12 ani, fiind rar întâlnită la adulți. Dar oare care sunt cauzele și simptomele scarlatinei și care sunt complicațiile pe care le poate provoca?

Scarlatina este o infecție cauzată de bacterii numite streptococi din grupul A. Aceste bacterii sunt frecvent întâlnite pe piele, mai ales pe nas și gât. Streptococii sunt aceleași bacterii care cauzează faringita streptococică.

Scarlatina nu este considerată o boală foarte gravă, dar există șanse să apară complicații. Tocmai de aceea, pacienții cu scarlatină au nevoie cât mai repede de îngrijiri medicale. Atunci când boala este tratată la timp, pacientul se poate vindeca relativ ușor. Descoperă în următorul articol cauzele și simptomele scarlatinei și află ce complicații pot apărea în urma acestei boli.

Care sunt cauzele și simptomele scarlatinei?

Cauzele bolii

  • Îmbolnăvirea apare în urma contaminării, atunci când un copil intră în contact cu alt copil infectat, de exemplu, cu scurgerea nazală sau saliva acestuia, după tuse sau strănut. De asemenea, un copil bolnav poate contamina pe alții și în timpul vorbirii, prin salivă.
  • Contaminarea se poate produce și atunci când un copil mănâncă din aceleași recipiente din care a mâncat un copil infectat cu streptococi. Exantemul, adică erupția cutanată a pielii, un simptom al scarlatinei, reprezintă o altă sursă de infecție.

Copiii se îmbolnăvesc, cel mai probabil, la școală. Din păcate, cei mici nu sunt foarte meticuloși în ceea ce privește igiena și de multe ori ajung să mănânce cu aceleași tacâmuri folosite de unul dintre colegi sau să împartă alimente din care a mâncat un copil bolnav.

Simptomele scarlatinei

Cauzele și simptomele scarlatinei la nivel de gât

Perioada de incubație, adică perioada din momentul infectării până la apariția primelor simptome este foarte scurtă, în general de o zi sau două. Debutul brusc al bolii se caracterizează prin febră ridicată, durere de gât și alterarea stării generale de sănătate.

După aceste simptome, bacteriile eliberează o toxină care produce erupții pe piele. Aceste erupții, numite și exanteme, au o culoare roșie și se manifestă inițial pe gât și torace. Erupțiile au o textură asemănătoare cu o hârtie abrazivă. Apoi, exantemele se răspândesc pe tot corpul pe parcursul unei perioade de aproximativ o săptămână.

Exantemele sunt mai intense în regiunea pliurilor de flexiune, cum ar fi subrațul, cotul, zona inghinală, etc. Limba devine foarte roșie și se inflamează, dar prezintă și un strat de substanță albicioasă. Boala se manifestă, de asemenea, prin febră, dureri abdominale, vărsături și dureri musculare.

Este important să reținem că pacientul va avea dificultăți de înghițire și va mânca foarte greu din cauza simptomelor manifestate pe limbă și în gât. Se recomandă consumul de alimente cu o textură moale și cel de lichide și, desigur, izolarea în spital a pacientului.

Diagnostic și prognostic

Cauzele și simptomele scarlatinei la copii

Boala se diagnostichează în urma unei examinări fizice efectuate de medic, care va efectua și o analiză pentru a depista streptococul. Acest lucru se realizează prin preluarea unei probe din gât cu un bețișor cu vată. Analiza va determina tipul de bacterii din gât și va putea confirma prezența scarlatinei.  De asemenea, se poate efectua și o analiză de sânge.

Prognosticul este favorabil la pacienții care sunt tratați corespunzător. Simptomele pot să se manifeste timp de două-trei săptămâni, după care dispar complet. Atunci când erupțiile se vindecă, începe procesul de descuamare (cojirea pielii), care se desfășoară în mod obișnuit la nivelul degetelor de la mâini și picioare, respectiv în zona inghinală. Acest proces poate dura câteva săptămâni.

Cu toate că sunt rare, există șanse ca scarlatina să provoace unele complicații care pot afecta sănătatea pe termen lung, iar unele dintre acestea pot fi foarte grave. Complicațiile provocate de scarlatină sunt următoarele:

  • Febră reumatică
  • Boli renale, în special glomerulonefrită acută post-streptococică, o boală care provoacă inflamația rinichilor
  • Otită medie (infecția urechii medii)
  • Infecții ale pielii
  • Abcese în gât, manifestate prin apariția de puroi
  • Artrită
  • Pneumonie
  • Afecțiuni hepatice
  • Inflamare a ganglionilor
  • Infecție a sinusurilor

Acum că ai aflat mai multe despre cauzele și simptomele scarlatinei, ai descoperit cât de important este să aplicăm tratamentul cu atenție și să evităm complicațiile care, deși sunt rare, pot apărea în mod neașteptat. De obicei, tratamentul constă în administrarea de antibiotice, care își dovedesc eficiența rapid.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.