Totul despre alergiile la medicamente
 

Totul despre alergiile la medicamente

Reacțiile alergice la medicamente pot apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, apar adesea în jurul vârstei de 40 de ani.
Totul despre alergiile la medicamente
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alergiile la medicamente sunt un răspuns al organismului la anumite substanțe. Sunt o reacție neașteptată, imprevizibilă a sistemului imunitar, care nu are legătură cu efectele medicamentului.

Când luați un medicament, puteți experimenta reacții adverse în funcție de doză și de posibilele interacțiuni medicamentoase. Cu toate acestea, există și alte tipuri de reacții imprevizibile la medicamente, care nu sunt legate de doză sau de posibilele interacțiuni. Acest grup include reacțiile cauzate de alergiile la medicamente.

Totul despre alergiile la medicamente

Femeie care experimentează alergiile la medicamente
Este imposibil de știut când vor apărea alergii la medicamente.

În funcție de locul unde apare reacția, simptomele pot varia de la urticarie, mâncărime intensă, erupție cutanată generalizată și inflamație, până la episoade de bronhospasm și chiar anafilaxie.

Reacțiile alergice la medicamente sunt împărțite în două grupuri, în funcție de cât de repede apar:

  • Reacții imediate: acestea apar în prima oră de la administrarea medicamentului. Sunt declanșate de producția de anticorp sau imunoglobuline E (IgE). Este cel mai frecvent tip de alergie la medicamente și cel mai grav.
  • Reacții tardive: acestea apar după mai mult de o oră de la administrarea medicamentului, chiar și după mai multe săptămâni. Aceste tipuri de alergii la medicamente sunt declanșate de diferite mecanisme imunitare și pot duce la numeroase reacții.

Cât de des și la ce vârstă apar alergiile la medicamente?

Reacțiile alergice la medicamente pot apărea la orice vârstă . Cu toate acestea, apar mai des în jurul vârstei de 40 de ani. La această vârstă, oamenii încep să ia mai multe medicamente. Prin urmare, posibilitatea de sensibilizare crește.

Frecvența acestui tip de reacție alergică este dificil de determinat, deoarece nu există studii privind incidența reală. Cu toate acestea, se estimează că alergiile reprezintă aproximativ 10% din reacțiile adverse la medicamente.

Aproximativ 5% dintre adulți pot fi alergici la unul sau mai multe medicamente. Se estimează că 15-25% din populația generală poate avea un anumit tip de reacție la medicamentele pe care le utilizează.

Femeie care folosește un inhalator
În cazuri severe, pot apărea dificultăți de respirație.

Cum pot fi diagnosticate alergiile la medicamente?

Reacțiile alergice care apar cel mai frecvent sunt cele cauzate de antibioticele beta-lactamice și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Diagnosticul se bazează pe istoricul detaliat al reacției. Testele de laborator și alte teste realizate pe individ, cum ar fi testele cutanate sau testele de expunere controlată sunt utilizate pentru a confirma diagnosticul.

Teste cutanate

Acestea sunt cele mai frecvente și pot fi intracutanate, cu citire a rezultatului în 15 minute, sau epicutanate, cu citire după 48 și 96 de ore. Tipul de test este ales în funcție de tipul și severitatea reacției alergice . De asemenea, se ia în considerare starea pacientului.

Testele cutanate constau în introducerea în piele a unor cantități mici de medicament în diferite moduri. Trebuie utilizate concentrații care nu sunt iritante. În caz contrar, acestea pot duce la rezultate fals pozitive.

La efectuarea testelor, pacientul poate prezenta reacția alergică pe care a suferit-o la administrarea medicamentului. Din acest motiv, întreaga procedură trebuie să fie bine controlată și supravegheată de personal cu experiență.

Teste de expunere controlată

Testele de expunere controlată la medicamente pot fi necesare atunci când toate celelalte teste au fost negative și este necesară o confirmare.

Pentru efectuarea acestor teste, se administrează pe cale orală cantități tot mai mari de medicament la fiecare câteva zile (începând cu cantități mici), până la atingerea dozei terapeutice.

O reacție comună

Alergiile la medicamente nu pot fi prevenite decât dacă ați fost deja diagnosticați. În acest caz, medicul va exclude utilizarea acelui medicament și a medicamentelor care aparțin aceleiași familii.

Totuși, rețineți că este important să luați medicamente numai atunci când este necesar și să urmați instrucțiunile date de medic sau farmacist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cardona, R., Ramírez, R. H., Reina, Z., Escobar, M. F., & Morales, E. (2009). Alergia e intolerancia a antiinflamatorios no esteroides: desensibilización exitosa en tres casos y revisión de la literatura. Biomédica. https://doi.org/10.7705/biomedica.v29i2.20

  • CHAVES Erika, A. (2004). Pruebas diagnósticas en alergia y su utilidad clínica. Diagnostic Tests and their Clinical Use in Allergy. Rev Med Hered.

  • Carina Chromoy, G., & Pedro Mallo, M. (2014). Alergia al látex: el farmacéutico como agente de cambio. Hospital Naval Buenos Aires.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.