Gleznele și picioarele umflate: cauze și prevenție
 

Gleznele și picioarele umflate: cauze și prevenție

Inflamația gleznelor și a picioarelor este adesea cauzată de probleme de circulație. Cu toate acestea, dacă simptomul are o origine necunoscută, trebuie să consultați medicul.
Gleznele și picioarele umflate: cauze și prevenție

Ultima actualizare: 16 decembrie, 2022

Gleznele și picioarele umflate sunt o problemă frecventă și, de obicei, nu sunt un motiv de îngrijorare, mai ales dacă ați stat în picioare sau ați mers mult. Însă, dacă picioarele și gleznele rămân umflate mult timp sau apar și alte simptome, acesta poate fi un semn al unei probleme grave de sănătate.

De obicei, această problemă de sănătate are la bază modificări cunoscute, care nu sunt grave. Cu toate acestea, dacă situația este constantă, poate indica prezența unei afecțiuni delicate.

Gleznele și picioarele umflate: caue

Cauzele acestei manifestări clinice sunt diverse, următoarele fiind unele dintre cele mai frecvente:

1. Complicațiile sarcinii

Umflarea gleznelor și a picioarelor este normală în timpul sarcinii. Cu toate acestea, dacă este bruscă sau excesivă, poate fi un semn de preeclampsie, o afecțiune ce poate pune în pericol atât mama, cât și fătul. Preeclampsia nu este altceva decât prezența hipertensiunii arteriale și a proteinelor în urină în timpul sarcinii.

Dacă manifestați o inflamație severă sau o inflamație însoțită de alte simptome, cum ar fi durerile abdominale, durerile de cap, scăderea cantității de urină, greața, vărsăturile sau modificările vederii, contactați imediat medicul.

Există mai multe sfaturi pentru a ameliora inflamația gleznelor și picioarelor în timpul sarcinii. Unul dintre cele mai bune este să ridicați picioarele atunci când este posibil, să folosiți pantofi confortabili, să nu stați în picioare pentru perioade lungi de timp și să purtați ciorapi compresivi.

2. Leziunile

O leziune a piciorului sau a gleznei poate provoca inflamație. Cea mai frecventă leziune este entorsa gleznei, care apare atunci când un pas greșit face ca ligamentele să fie întinse dincolo de limitele lor normale.

Remedii pentru gleznele și picioarele umflate

 

Pentru a reduce inflamația cauzată de o leziune a piciorului sau a gleznei, odihniți-vă. Odihna este necesară pentru a evita încordarea piciorului rănit. Folosiți pungi de gheață, înfășurați piciorul sau glezna într-un bandaj compresiv și ridicați membrul pe un scaun sau o pernă. Dacă problema nu se ameliorează cu tratamentul la domiciliu, consultați medicul.

3. Limfedemul

Aceasta este o acumulare de lichid limfatic în țesuturi, care se poate dezvolta din cauza absenței vaselor limfatice, problemelor cu aceste structuri sau îndepărtării ganglionilor limfatici.

Limfa este un lichid bogat în proteine, care se deplasează în mod normal de-a lungul unei rețele extinse de vase și capilare. Este filtrată de ganglionii limfatici. Dacă există o problemă cu vasele sau ganglionii limfatici, mișcarea lichidului poate fi blocată.

Dacă nu este tratată, acumularea limfei poate afecta vindecarea rănilor și poate duce la infecții și deformări. Limfedemul este frecvent după radioterapie sau după îndepărtarea ganglionilor limfatici la pacienții cu cancer. Dacă ați urmat un tratament pentru cancer și observați umflarea gleznelor și a picioarelor, consultați imediat medicul.

Din păcate, nu există o modalitate eficientă de a preveni limfedemul gleznelor și picioarelor. Cu toate acestea, efectuarea de exerciții și masaje pentru drenarea lichidului ajută la eliminarea simptomelor. Utilizarea de bandaje compresive poate fi, de asemenea, foarte utilă.

4. Insuficiența venoasă

Umflarea gleznelor și a picioarelor este adesea un simptom precoce al insuficienței venoase, o afecțiune în care sângele se deplasează în mod necorespunzător către inimă. În mod normal, venele fac ca sângele să curgă într-o singură direcție cu ajutorul valvelor.

Când valvele sunt deteriorate sau slăbite, sângele nu mai circulă corespunzător. Insuficiența venoasă cronică poate duce la modificări ale pielii, ulcere și infecții. Dacă prezentați semne de insuficiență venoasă, trebuie să vă adresați medicului.

Tratamentul acestei patologii poate include de la modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice, până la utilizarea de ciorapi compresivi și medicamente. În cazurile extreme, este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara valvele deteriorate și a rezolva problema definitiv.

5. Infecțiile

Umflarea gleznelor și a picioarelor poate fi un semn de infecție. Persoanele cu neuropatie diabetică sau alte probleme nervoase prezintă un risc mai mare de infecție la nivelul picioarelor.

Dacă aveți diabet, este important să vă inspectați zilnic picioarele pentru a detecta veziculele și rănile. Afectarea nervilor poate atenua senzația de durere și problemele picioarelor pot progresa rapid. Dacă aveți picioarele umflate sau o veziculă care pare a fi infectată, adresați-vă imediat medicului.

6. Cheagurile de sânge

Cheagurile de sânge care se formează în venele picioarelor pot opri fluxul de sânge către inimă și pot provoca inflamație. Cheagurile de sânge pot fi superficiale (apar în venele de sub piele) sau profunde (o afecțiune cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă).

Eritrocite ce formează un cheag
Globule roșii libere pot duce la formarea unui cheag de sânge.

Cheagurile profunde pot bloca una sau mai multe vene majore. Aceste cheaguri pot pune viața în pericol dacă se desprind și călătoresc la inimă și plămâni.

Dacă inflamația apare la un singur picior, împreună cu durere, febră scăzută și schimbarea culorii pielii, sunați imediat medicul. Poate fi necesar un tratament cu anticoagulante.

Puteți preveni formarea cheagurilor de sânge purtând jambiere, ciorapi compresivi sau îmbrăcăminte largă. În plus, reducerea consumului de sare, activitatea fizică și evitarea statului în picioare pentru perioade lungi de timp sunt alte măsuri preventive.

7. Bolile de rinichi, inimă sau ficat

Uneori, inflamația poate indica o problemă cu inima, ficatul sau rinichii. Gleznele care se umfla noaptea sunt un semn al retenției de sare și apă din cauza insuficienței cardiace pe partea dreaptă.

Bolile renale pot provoca glezne și picioare umflate. Dacă rinichii nu funcționează corect, lichidul se poate acumula în organism. Bolile hepatice pot afecta sinteza unei proteine numite albumină, care împiedică scurgerea sângelui din vasele de sânge în țesuturile înconjurătoare.

8. Vremea caldă

Oricât de ciudat ar părea, vremea caldă poate provoca umflarea picioarelor și a gleznelor. Vasele de sânge se dilată pentru a încerca să regleze temperatura corpului, crescând extravazarea de lichid în picioare.

Luați măsuri generale pentru a preveni apariția simptomelor. Consumul de apă garantează funcționarea corectă a rinichilor și purtarea pantofilor corespunzători ajută la prevenirea problemelor.

9. Consumul anumitor medicamente

Toate medicamentele sunt capabile să genereze efecte secundare nedorite. Din păcate, multe medicamente provoacă umflarea picioarelor și gleznelor. Printre medicamentele capabile să provoace aceste reacții adverse, se remarcă următoarele:

 • Hormoni precum estrogenul și testosteronul
 • Blocante ale canalelor de calciu
 • Steroizi
 • Antidepresive
 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

În cazul în care aveți umflături la nivelul picioarelor după începerea unui tratament farmacologic, cel mai bine este să consultați medicul specialist. Poate fi necesar să încetați să luați medicamentul și să căutați o alternativă care nu generează un asemenea efect.

Alte cauze ale umflării gleznelor și picioarelor

După cum am menționat anterior, umflarea gleznelor și a picioarelor este o afecțiune destul de comună și nu indică neapărat prezența unei boli. Câteva dintre cauzele benigne ale acestei probleme de sănătate sunt următoarele:

 • Excesul de greutate sau obezitatea
 • Vârsta înaintată
 • Statul în picioare sau jos prea mult timp
 • Stilul de viață sedentar
 • Încălțămintea incomodă sau inadecvată
 • Consumul constant de alcool
 • Intervențiile chirurgicale la picioare sau pelvis
 • Dieta bogată în sare
 • Înțepăturile de insecte

Cum să preveniți inflamația?

Modul în care puteți preveni umflarea gleznelor și a picioarelor poate varia în funcție de cauză. Cu toate acestea, există măsuri generale care pot fi aplicate de toată lumea pentru a evita apariția acestei probleme:

 • Ridicați picioarele deasupra nivelului inimii.
 • Faceți exerciții pentru picioare.
 • Adoptați o dietă săracă în sare.
 • Purtați ciorapi compresivi.
 • Ridicați-vă și plimbați-vă din când în când în timpul călătoriilor lungi.
 • Nu purtați haine strâmte pe coapse.
 • Slăbiți dacă este necesar.
 • Renunțați la fumat.
 • Țineți sub control bolile.

Gleznele și picioarele umflate: o problemă de sănătate cu mai multe cauze

După cum puteți vedea, cauzele și modalitățile de prevenție sunt multiple. Din fericire, majoritatea afecțiunilor sunt benigne și pot fi controlate prin măsuri simple și tratament medical adecvat.

Principalele măsuri de prevenție includ ridicarea picioarelor, reducerea consumului de sare, pierderea în greutate și menținerea unui stil de viață activ. Totuși, dacă după aplicarea acestor măsuri, problema persistă și la tabloul clinic se adaugă noi simptome, cel mai bine este să consultați medicul, deoarece poate fi vorba despre o afecțiune mai gravă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Gasparis AP, Kim PS, Dean SM, Khilnani NM, Labropoulos N. Diagnostic approach to lower limb edema. Phlebology. 2020 Oct;35(9):650-655.
 • Hansrani V, Khanbhai M, McCollum C. The Diagnosis and Management of Early Deep Vein Thrombosis. Adv Exp Med Biol. 2017;906:23-31.
 • Suehiro K, Morikage N, Yamashita O, Harada T, Ueda K, Samura M, Tanaka Y, Takeuchi Y, Nakamura K, Hamano K. Distribution of Extracellular Fluid in Legs with Venous Edema and Lymphedema. Lymphat Res Biol. 2016 Sep;14(3):156-61.
 • Urbanek T, Juśko M, Kuczmik WB. Compression therapy for leg oedema in patients with heart failure. ESC Heart Fail. 2020 Oct;7(5):2012-2020.
 • Smyth RM, Aflaifel N, Bamigboye AA. Interventions for varicose veins and leg oedema in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Oct 19;2015(10):CD001066.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.