Logo image
Logo image

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

3 minute
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS sunt unele dintre cele mai utilizate medicamente datorită efectelor analgezice puternice și faptului că pot fi cumpărate fără prescripție medicală.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt cunoscute sub acronimul AINS. Acestea sunt medicamente care, datorită mecanismului lor de acțiune, au mai multe utilizări. De exemplu, pot induce analgezie, scad febra și inflamația și au un efect antiplachetar.

AINS sunt unul dintre cele mai prescrise medicamente la nivel mondial. Datorită efectului lor analgezic, medicii le prescriu pentru tratamentul durerii reumatice și al bolilor inflamatorii și degenerative. În plus, medicii le prescriu și pentru migrene, dureri de dinți și orice proces inflamator.

Utilizarea lor este răspândită pretutindeni, chiar și ca auto-medicație, deoarece sunt vândute fără prescripție medicală, existând riscul de efecte secundare neplăcute.

De asemenea, este important să menționăm faptul că niciun AINS nu este mai bun sau mai sigur decât altul. În acest sens, nu ar trebui să consumi mai multe tipuri de medicamente simultan, deoarece acestea pot interacționa și provoca probleme.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene: mecanismul de acțiune

Some figure
AINS funcționează prin blocarea producției de substanțe care sunt implicate în răspunsul inflamator.

Odată ce organismul absoarbe medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și acestea trec prin ficat, se leagă de o proteină plasmatică numită albumină. Acest lucru este important deoarece, dacă pacientul este hipoalbuminemic, doza de medicament trebuie ajustată pentru a nu exista substanță în sânge care nu este legată de proteine. Dacă acest lucru se întâmplă, efectul este mai puternic. Procentul de medicament liber va declanșa efectele antiinflamatoarelor nesteroidiene. Dar cum?

Mecanismul de acțiune al acestor medicamente nu este unic. Efectele se manifestă în următoarele moduri:

  • Inhibarea enzimei ciclooxigenază (COX). Acesta este principalul mecanism de acțiune. Inhibarea acestei enzime inhibă și sinteza prostaglandinelor, substanțe care acționează ca mediatori ai inflamației.
  • Inhibarea neutrofilelor în inflamație sau inhibarea mediatorilor proinflamatori, cum ar fi oxidul nitric indus de citokine (efecte care nu sunt mediate de prostaglandine).
  • Apoptoza. Prostaglandinele inhibă apoptoza și acest lucru ar putea explica, cel puțin parțial, de ce anumite AINS sunt legate de un risc redus al anumitor tipuri de cancer.

Citește mai mult:

Analgezice non-opioide non-acide

Clasificarea AINS

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi clasificate în funcție de inhibarea enzimei COX-2. Prin urmare, există atât AINS neselective, cât și AINS selective COX-2. Iată câteva dintre AINS care aparțin grupului neselectiv:

  • Salicilați. Acid acetilsalicilic sau aspirină
  • Pirazolone. Metamizol
  • Aminofenoli. Acetaminofen sau paracetamol
  • Derivați ai acidului propionic. Ibuprofen
  • Derivați ai acidului acetic. Indometacin
  • Derivați ai acidului enolic (oxicam). Piroxicam
  • Derivați ai acidului antranilic (fenamați). Acidul meclofenamic

Meloxicamul, nimesulidul, etodolacul și coxibii, cum ar fi celecoxibul, sunt AINS selective COX-2.

Farmacocinetica AINS

Corpul absoarbe rapid aceste medicamente. Principala cale de administrare este cea orală. Cu toate acestea, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi administrate și local, intravenos și rectal. Odată absorbite, ating o concentrație maximă în sânge după 2 sau 3 ore.

Mai mult, experții recomandă pacienților să ia AINS împreună cu alimente, deoarece aceste medicamente pot deteriora mucoasa intestinală.

Aceste medicamente se leagă puternic de proteina albumină din plasmă (la 95-99%). Este un aspect important, deoarece această legare puternică de albumină poate provoca interacțiuni cu alte medicamente care au, de asemenea, această caracteristică.

De asemenea, ficatul metabolizează aceste medicamente, iar unele dintre ele au metaboliți activi. Mai mult, aproape toate au un anumit grad de circulație enterohepatică. Odată metabolizate, AINS sunt excretate de rinichi. Astfel, medicii trebuie să fie prudenți în cazul pacienților cu insuficiență renală și să ajusteze dozele.

Citește mai mult:

Efectele paracetamolului asupra personalității

Efecte secundare

Some figure
Principalele efecte secundare ale AINS sunt legate de disconfortul gastric, motiv pentru care pacienții ar trebui să le consume împreună cu alimente.

Toate medicamentele pot provoca reacții adverse chiar și după o singură doză. Astfel, este important să înțelegi riscurile și beneficiile unui medicament înainte de a-l lua.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene produc efecte secundare gastrointestinale. Acest lucru poate cauza probleme în administrarea analgezicelor antiinflamatoare. În plus, sunt și nefrotoxice. Aceasta înseamnă că pot provoca probleme renale.

Celelalte efecte secundare frecvente ale acestor medicamente sunt:

  • Hipertensiune
  • Probleme cu inima
  • Erupții
  • Retenție de fluide

Este important să consulți medicul înainte de a lua orice AINS. Cunoașterea efectelor secundare și administrarea medicamentelor urmând sfaturile medicului sunt cele mai bune modalități de a trata eficient bolile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.