Care sunt utilizările medicamentului Meloxicam? - Doza de Sănătate
 

Care sunt utilizările medicamentului Meloxicam?

Meloxicamul are efecte antiinflamatorii, analgezice și antipiretice. Aceste acțiuni terapeutice apar datorită inhibării selective a COX-2. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest medicament!
Care sunt utilizările medicamentului Meloxicam?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Meloxicamul este o substanță activă care aparține grupului de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene , analgezice și antipiretice. Acesta face parte și din grupul de oxicame, un tip de medicamente inhibitoare selective ale enzimelor COX-2. Așadar, care sunt utilizările medicamentului Meloxicam?
Meloxicamul este un medicament destinat tratamentului durerii și inflamației postoperatorii moderate în osteoartrită și artrită reumatoidă. De asemenea, poate fi folosit pentru a reduce febra. De obicei, medicii îl prescriu atât adulților, cât și copiilor mai mari de 2 ani.

Ce sunt enzimele COX?

Bărbat care profită de utilizările medicamentului Meloxicam

Meloxicamul, la fel ca majoritatea medicamentelor AINS, are efecte terapeutice, precum și reacții adverse, descoperire făcută de omul de știință Vane în 1971.

Vane a spus că acest tip de medicament are capacitatea de a inhiba activitatea unei enzime numite COX. O enzimă este o moleculă care susține și permite dezvoltarea diferitelor mecanisme ale corpului.

Enzimele COX sunt enzime sintetaze care transformă acidul arahidonic din membranele celulare în endoperoxizi ciclici instabili. Aceștia, la rândul lor, se transformă în prostaglandine și tromboxani, fără a afecta alte molecule.

În cadrul familiei COX, există mai multe subtipuri: COX-1, COX-2 și COX-3. Tipurile1 și 2 au aceeași structură și o greutate moleculară similară. Primul tip are un canal mai mic și o zonă activă. Acest lucru justifică faptul că toți inhibitorii enzimei COX-1 sunt, de asemenea, și inhibitori ai COX-2, dar nu și invers.

COX-3 este prezentă doar în sistemul nervos central, așadar inhibarea sa nu are efecte antiinflamatorii, care pot apărea la unele medicamente AINS.

Care sunt acțiunile și utilizările medicamentului Meloxicam?

Așa cum am spus mai sus, Meloxicamul are efecte antiinflamatorii, analgezice și antipiretice. Aceste acțiuni terapeutice apar prin inhibarea selectivă a enzimei COX-2. Ca urmare a acestei inhibări, sinteza prostaglandinelor și a altor substanțe legate de procesele inflamatorii, febrile și dureroase este blocată.

Prostaglandinele sunt un set de substanțe derivate din acizii grași. Ele afectează și acționează asupra diferitelor procese fiziologice ale diferitelor sisteme ale organismului, inclusiv sistemul nervos, țesutul neted, sângele și sistemul reproducător.

Printre principalele funcții ale prostaglandinelor întâlnim:

  • Mediază răspunsul inflamator.
  • Stimulează durerea în unele terminații nervoase.
  • Cresc secreția de mucus gastric și scad secreția de acid gastric.
  • Provoacă contracția mușchilor netezi.
  • Intervin în reglarea temperaturii corpului și, de asemenea, în procesul de apariție a febrei.
  • Controlează scăderea tensiunii arteriale prin încurajarea eliminării substanțelor din rinichi.

Așadar, atunci când Meloxicamul inhibă sinteza de prostaglandine, toate aceste procese scad în intensitate. Apoi, acesta creează efectele analgezice, antiinflamatorii și antipiretice. În plus, diverse studii clinice au arătat faptul că Meloxicamul este eficient ca tratament contraceptiv de urgență.

Reacții adverse ale Meloxicamului

Cutii cu medicamente analgezice

Meloxicamul, la fel ca toate medicamentele de pe piață, nu este scutit de producerea unei serii de reacții adverse de care pacientul trebuie să țină cont atunci când începe tratamentul cu această substanță.

În acest sens, cele mai frecvente efecte adverse raportate în studiile clinice cu Meloxicam au fost cele de la nivelul sistemului digestiv. Cele mai grave reacții au fost sângerările și perforarea stomacului.

Unele dintre reacțiile adverse gastrointestinale observate cel mai frecvent au fost:

Concluzie

Meloxicamul este un medicament care aparține familiei de medicamente nesteroidiene analgezice, antiinflamatorii și antipiretice. Este utilizat, în principal, pentru tratarea durerii și a inflamației asociate cu boli precum artrita reumatoidă sau osteoartrita. De asemenea, medicii îl prescriu pentru febră.

Acest medicament este un inhibitor selectiv al enzimei COX-2 și, prin urmare, blochează sinteza prostaglandinelor. În timpul administrării, trebuie să iei măsuri de precauție. Este important să urmezi întotdeauna instrucțiunile medicului specialist, deoarece acest medicament poate declanșa reacții adverse grave, cum ar fi sângerarea gastrointestinală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jacobs, G. (2010). Meloxicam. In The Essence of Analgesia and Analgesics. https://doi.org/10.1017/CBO9780511841378.059
  • de Grauw, J. C., van de Lest, C. H. A., Brama, P. A. J., Rambags, B. P. B., & van Weeren, P. R. (2009). In vivo effects of meloxicam on inflammatory mediators, MMP activity and cartilage biomarkers in equine joints with acute synovitis. Equine Veterinary Journal. https://doi.org/10.2746/042516409X436286
  • Guillot, M., Moreau, M., Heit, M., Martel-Pelletier, J., Pelletier, J. P., & Troncy, E. (2013). Characterization of osteoarthritis in cats and meloxicam efficacy using objective chronic pain evaluation tools. Veterinary Journal. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2013.01.009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.