Ce este Venoruton și cum se utilizează? - Doza de Sănătate
 

Ce este Venoruton și cum se utilizează?

Venoruton este, de obicei, prescris adulților pentru a ameliora simptomele asociate insuficienței venoase cronice ușoare de la nivelul extremităților inferioare.
Ce este Venoruton și cum se utilizează?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Venoruton este un medicament ce face parte din grupa vasoprotectoarelor sistemice – adică medicamente care protejează vasele de sânge. Substanța sa activă poartă numele de oxerutină.

Medicii prescriu Venoruton adulților pentru a ameliora simptomele insuficienței venoase cronice ușoare de la nivelul extremităților inferioare. Printre posibilele simptome ale acestei probleme se numără:

 • Durere
 • O senzație de greutate
 • O senzație de apăsare
 • Furnicături
 • Mâncărimi
 • Varice
Picioare cu probleme venoase

Ce este insuficiența venoasă cronică ușoară?

Senzația că picioarele sunt „grele” poate fi cauzată de insuficiența venoasă cronică ușoară. Dacă o persoană suferă de această tulburare, venele picioarelor sale nu pot trimite sângele înapoi la inimă într-un mod adecvat. Insuficiența venoasă cronică ușoară se manifestă frecvent sub forma varicelor și a picioarelor obosite.

În stadiile inițiale, insuficiența venoasă cronică ușoară nu constituie o problemă gravă. Cu toate acestea, simptomele sale alterează calitatea vieții pacienților. Așadar, este important să obții un tratament eficient și să adopți obiceiuri sănătoase.

Factori de risc pentru insuficiența venoasă cronică ușoară

Există mai mulți factori de risc care du la dezvoltarea insuficienței venoase cronice ușoare, inclusiv:

Vârsta și moștenirea genetică

Riscul de a suferi de această tulburare crește odată cu înaintarea în vârstă. Însă insuficiența venoasă cronică ușoară prezintă și o componentă ereditară. Din acest motiv, este mai probabil să fii afectat dacă și părinții tăi au această problemă.

Graviditatea

Presiunea exercitată de făt și schimbările hormonale care survin în timpul sarcinii pot facilita apariția varicelor și a insuficienței venoase cronice ușoare.

Sexul

Există o legătură între a fi femeie și declanșarea acestei tulburări. La baza fenomenului ar putea fi schimbările hormonale specifice sexului feminin.

Sedentarismul

Un stil de viață sedentar și perioadele lungi de inactivitate îngreunează circulația sanguină. Astfel, presiunea de la nivelul venelor crește și acestea se dilată.

Supraponderalitatea

Evident, cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât presiunea exercitată asupra picioarelor și a venelor acestora crește. Când te îngrași, riscul tău de insuficiență venoasă cronică ușoară crește proporțional.

Ce este Venoruton și cum funcționează?

Picioare plutind deasupra apei cu petale de trandafir

Datorită efectului triplu al ingredientelor sale, Venoruton este un medicament ce ameliorează simptomele insuficienței venoase cronice ușoare. Acesta prezintă:

 • O acțiune antioxidantă, care se datorează abilității de a fortifica și proteja pereții vaselor de sânge
 • Abilitatea de a reduce inflamațiile și durerea de la nivelul picioarelor
 • Abilitatea de a facilita microcirculația și a îmbunătăți oxigenarea locală

Venorutonul constituie o soluție orală cu gust de portocală disponibilă sub formă de pliculețe. Doza normală este de un pliculeț pe zi. Majoritatea pacienților vor observa o ameliorare în primele două săptămâni de tratament.

În funcție de recomandările medicului, te poți trata cu Venoruton până la 2-3 luni. Însă trebuie să contactezi medicul în timp util dacă simptomele nu se ameliorează în primele două săptămâni de tratament.

Contraindicații și măsuri de precauție înainte de a lua Venoruton

Hipersensibilitatea la oxerutină sau la oricare din ceilalți excipienți din compoziția Venorutonului este una dintre contraindicațiile acestui medicament.

În ceea ce privește sarcina, datele sugerează faptul că oxerutina nu produce malformații sau toxicitate fetală. Dacă este nevoie, Venorutonul poate fi luat în timpul sarcinii.

Însă, conform recomandărilor de siguranță acceptate de specialiști, oxerutina nu trebuie administrată în primele trei luni ale sarcinii.

Totodată, medicii trebuie să fie precauți în cazul pacienților cu edem al membrelor inferioare din cauza tulburărilor cardiace, hepatice sau renale. Eficiența acestui medicament în asemenea cazuri nu a fost încă demonstrată.

Posibilele efecte secundare ale Venorutonului

Asemenea oricărui alt medicament, și Venoruton poate avea reacții adverse. Stopează tratamentul dacă prezinți oricare dintre următoarele simptome:

 • Dificultăți de respirație
 • Inflamații la nivelul feței, al buzelor, al limbii sau al gâtului
 • Mâncărimi intense cu erupții cutanate și urticarie

Mai rar, pacienții pot experimenta probleme ca flatulența, diareea, disconfortul gastric și durerile abdominale.

Concluzii

Venorutonul poate ameliora simptomele insuficienței venoase cronice ușoare. Adoptă un stil de viață sănătos, fă suficientă mișcare și menține o greutate corporală adecvată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Riccioni C., S. R. I. A. P. G. L. M. (2004). Effectiveness of Troxerutin in association with Pycnogenol® in the pharmacological treatment of venous insufficiency [Efficacia della Troxerutina associata al Pycnogenol® nel trattamento farmacologico dell’insufficienza venosa]. Minerva Cardioangiologica.

 • Mege Navarrete, M. (2012). Insuficiencia venosa de extremidades inferiores. Facultad de Medicina de La Universidad de Chile.

 • Suñé Ysamat, B. (1985). Insuficiencia venosa. Revista de Enfermeria (Barcelona, Spain).


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.